Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEDEN ATIK İLAÇ PROJESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEDEN ATIK İLAÇ PROJESİ"— Sunum transkripti:

1 NEDEN ATIK İLAÇ PROJESİ

2 Araştırmalar, çevre sularına karışan düşük miktarlardaki ilaçlarla sürekli temas halinde kalmanın balık ve diğer sucul canlılarda fizyolojik ve davranışsal değişikliklere neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca çevreye karışan düşük miktarlardaki antibiyotiklerle sürekli temas ilaca dirençli mikroorganizma ve bakterilerin ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

3 "ilaç hedeflendiği insan vücudunda yararlıdır; çevrede değil!!"

4 İlaçlar doğaya nasıl karışıyor?
Çöpe ya da kanalizasyon sistemine atılan kullanılmayan ilaçlar İdrar ve dışkı ile kanalizasyon sistemine salınan kullanılmış ilaçlar Atık su arıtımı ile arıtılamayan farmasötik bileşenler Yer altı sularına karışan hayvancılıkta kullanılan hormon ve antibiyotikler

5 Doğaya karışan bu ilaçların zararlı etkileri ile ilgili birkaç örnek verelim,

6 İnfertilite 24 Avrupa ülkesinden alınan verilere göre, sperm enjekte yönteminin kısırlık tedavisinde kullanım oranının 1997’den 2002’ye gelindiğinde yüzde 43’ten yüzde 52’ye çıktığı tespit edildi. Komite Koordinatörü Dr. Nyboe Anderson, günümüze kadar erkek ve kadınlar arasında eşit oranda görülen kısırlık problemine bugün erkeklerde daha fazla rastlanmasında, kirliliğin artması gibi çevresel faktörlerin yanı sıra birçok farklı etkenin de rol oynayabileceğini açıkladı.

7 Kafkaesk bir durum… Hormonlu tavuk yiyip yumuşakça sınıfına geçmekten çok daha sofistike cinsiyet değişimleri yaşanıyor şu anda doğada. Daha geçen ay Washington’daki Potomac Nehri’nin levreklerinde bir anomali tespit edildi. Erkek levrekler yumurtluyordu. Tahminen, tavuk gübrelerindeki östrojen atıkları ya da kanalizasyondan nehir sularına karışan insan hormonları yüzünden. Başka örnekler de var. Kanada ve Norveç’teki erkek kutup ayılarında dişi üreme organları gelişmeye başlıyor, Avrupa nehirlerindeki balıkların testislerinde yumurta oluşumuna yarayan proteinden bulunuyor. Hem de aşırı dozda. Sebebi, sulara karışan sanayi atıkları, deterjanlar. Bu kimyasal maddeler, hayvanlar üzerinde dişi hormonu etkisi yaratıyor. Doğadaki bu metamorfoz şu anlama geliyor: Erkekler de yarın öbür gün havadan sudan östrojen kapabilir.   

8 Antibiyotik dirençli bakteriler
Farmasötik kirliliğin önemli sonuçlarından bir tanesi antibiyotik dirençli bakteriler. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine göre hastanelerde her yıl 2 milyon insan enfeksiyon kapıyor ve bunların ’i hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 70’inin antibiyotik dirençli bakteriler nedeni ile olduğu düşünülüyor.

9 TÜM TOPLUMUN VE ÇEVRENİN FARK EDİLMEYE BAŞLANAN
Kullanılmayan ilaçların geri toplanması NEDEN bir zorunluluk? ATIK İLAÇLAR TÜM TOPLUMUN VE ÇEVRENİN ORTAK , ÖNEMLİ AMA GÜNÜMÜZDE YENİ FARK EDİLMEYE BAŞLANAN BİR SORUNUDUR.

10 Kullanılmayan ilaçların geri toplanması NEDEN bir zorunluluk?
Evimizdeki kullanılmayan ilaçlar ailemiz, toplumumuz ve çevremiz için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımaktadır. İLAÇ SUİSTİMALİ HATALI KULLANIM ÇOCUKLARDA KAZAİ ZEHİRLENMELER İNTİHAR GİRİŞİMLERİ ÇEVRESEL ZARARLAR

11 NE YAPABİLİRİZ

12 EVSEL ATIK İLAÇLARIN BİRİKTİRİLMESİ VE İMHASI PROJESİ
Evlerde kullanılmayan veya miadı dolmuş ATIK İLAÇLARIN Eczanelerde kurulacak özel bir sistem aracılığı ile geri toplanmasını ve imha ettirilmesini sağlayabiliriz

13 "Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri, Avustralya ve Kanada gibi yaklaşık 30 ülke farklı ilaç toplama sistemleri uyguluyor. Bir sonraki neden Türkiye olmasın?"

14 Atık ilaçların toplanmasında;
Eczaneler en güvenli ve en kolay ulaşılabilecek ilaç merkezleri; Eczacılar en güvenilir, en bilgili, hastaları bilgilendirebilecek ve en kolay ulaşılabilecek sağlık görevlileridir.

15 Türkiye'de ilk kez bir "atık ilaç toplama" sistemi uygulanacak
Türkiye'de ilk kez bir "atık ilaç toplama" sistemi uygulanacak. Siz de bu harekette yer alabilirsiniz. Çevreden insanlara ulaşan atık ilaç karışımlarının, uzun süre maruz kalındığında karşılaşacağı sağlık sorunları henüz BİLİNMİYOR!!!


"NEDEN ATIK İLAÇ PROJESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları