Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
BİYODİZEL YAKITLAR Bahadır DOĞAN Alper Kadir KURAL Hakan KÜRÜM Ahmet YILMAZ

2 SUNUM İÇERİĞİ Biyodizel Tanımı Biyodizel Üretimi
Biyodizelin Özellikleri Neden Biyodizel? Türkiye’de ve Dünya’da Biyodizel Sonuç

3 BİYODİZEL NEDİR? Rudolph Diesel 1893’te Almanya’da motorunun denemesini gerçekleştirmiş ve ilk olarak biyodizeli 1898’te Paris Dünya Fuarı’nda yer fıstığı yağını yakıt olarak kullanan motorunda göstermiştir.

4 BİYODİZEL NEDİR? Biyodizel; kanola, ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür.

5 BİYODİZELİN HAMMADDELERİ
Ayçiçeği Kanola Soya Aspir Yer fıstığı Pamuk

6 BİYODİZEL ÜRETİMİ Biyodizel üretiminin çeşitli metotları olmakla birlikte günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntem transesterifikasyon yöntemidir. Transesterifikasyon; yağ asitlerinin (bitkisel yağlar, evsel atık yağlar, hayvansal yağlar) bazik bir katalizör eşliğinde alkol ile esterleşme reaksiyonudur.

7 BİYODİZEL ÜRETİMİ Transesterifikasyon yöntemi ile biyodizel üretimi aşamaları; Alkol ve katalizörün karıştırılması Reaksiyon Ayırma Yıkama Kurutma Depolama

8 BİYODİZELİN İSİMLENDİRİLMESİ
Biyodizel, dizel ile karışım oranları bazında aşağıdaki gibi adlandırılmaktadır: B5  : % 5 Biyodizel + %95 Dizel B20  : % 20 Biyodizel + %80 Dizel B50  : % 50 Biyodizel + %50 Dizel B100 : %100 Biyodizel

9 BİYODİZELİN ÖZELLİKLERİ
Motorin ile kolayca karıştığı için saf veya karışım olarak kullanılabilir. Yenilenebilir enerji kaynağıdır. Motor karakteristik değerlerinde iyileşme sağlar. Isıtma sistemleri ve jeneratörlerde kullanıma uygundur. Çevrecidir.

10 BİYODİZELİN MOTORİNE GÖRE AVANTAJLARI
%30 ’ lara varan düzeyde yakıt ekonomisi sağlar. Yağlayıcılık özelliği sayesinde motorun ömrünü uzatır. Motorine göre daha yüksek performanslıdır. Motorine göre CO2 emisyonu daha azdır. Parlama noktası motorine göre daha yüksektir. Oksijen içeriği fazla olduğu için, yanma verimi daha yüksektir. Motorin kullanılan her motorda hiç bir ayar ve değişiklik gerektirmeksizin kullanılabilir.

11 BİYODİZELİN MOTORİNE GÖRE DEZAVANTAJLARI
Isıl değeri motorine göre biraz düşüktür. Soğuk hava şartlarından motorine göre daha çabuk etkilenir. Azot oksit emisyonları motorine göre biraz yüksektir. Saf biyodizel kullanımında ise bazı motor malzemelerinin değiştirilmesi gerekir.

12 BİYODİZEL KALİTESİNE ETKİ EDEN PARAMETRELER
Viskozite Yoğunluk Setan sayısı (CN) Isıl değer Akış özellikleri Parlama noktası (FP) Oksidasyon kararlılığı Yağlayıcılık Malzeme uyumu

13 NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin petrol tüketiminin sadece %8,6’ sı yerli üretim ham petrol ile karşılanabilmektedir. İthalat ile karşılanan %91,4’ lük kısım için 5,9 milyar ABD doları ödenmektedir.

14 NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin sadece sivil kesiminde yılda;
5 milyon ton benzin, 10 milyon ton motorin kullanıldığı göz önüne alınırsa ülkemizin artan nüfusu ile önümüzdeki yıllarda muhtemel yakıt ihtiyacının karşılanamama olasılığı yüksektir.

15 NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin petrole bağımlılığına çözüm olarak yardımımıza büyük tarım potansiyelimiz yetişebilir. GAP Bölgesinde sulanabilir özellikte 1,7 milyon hektar tarım arazisi boş olduğu dikkate alınırsa ülkemizin yakıt ihtiyacı olarak dışa bağımlılığını azaltmak bizim elimizdedir.

16 NEDEN BİYODİZEL? Tarıma elverişli olup da kullanılmayan alanlarda biyodizel üretim potansiyelimiz

17 EKONOMİK AÇIDAN BİYODİZEL
Tüketilen motorine % 2 oranında katılacak biyodizelin dünya ham petrol fiyatlarını % 1 oranında ucuzlatacağı, Tüketilen fosil yakıtların içine % 1 oranında biyodizel katılması halinde – kişiye yeni iş imkanı sağlayacağı hesaplanmaktadır. Bu nedenlerle AB Ülkeleri 2005 yılından başlayarak fosil yakıtlara belirli oranlarda biyoyakıtların katılmasını yasal zorunluluk haline getirmişlerdir.

18 TÜRKİYE’DE BİYODİZEL

19 AB’DE BİYODİZEL

20 DÜNYA’DA BİYODİZEL Şubat 2006

21 SONUÇ OLARAK Yenilenebilir enerji kaynaklarından hayata geçirilmesi basit teknolojilere bağlı olan ‘biyodizel’ aile bütçesine, ülke ekonomisine, ülkenin dışa bağımlılığının azalmasına, hava ve çevre kirliğinin önlenmesine, dünya fosil yakıtlarının korunmasına vereceği katkılarla gelecekte, petrol ürünlerinden elde edilen motorinin alternatifi olarak tamamen gündemde olacaktır.

22 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları