Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FUTBOLU ÖĞRENİYORUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FUTBOLU ÖĞRENİYORUM."— Sunum transkripti:

1 FUTBOLU ÖĞRENİYORUM

2 Futbol 11′er kişilik iki takım arasında oynanır ve kendine özgü kuralları vardır.
Oyunun amacı, ayakla topu rakip kaleye sokmaktır. Topu elle ve kolla oynamak kesinlikle yasaktır, ama kafa ile ya da kurallara uygun olarak bedenin herhangi bir yeriyle topa vurulabilir. Yalnızca kaleciler belirlenmiş bir alan içinde topu elle tutabilir. Futbolcular kendi takımının simgesi olan forma giyerler. Her oyuncunun forması üzerinde farklı bir numara yazılıdır. Yalnızca kaleciler, öbür oyunculardan kolayca ayırt edilebilmesi için farklı renkte forma giyer. Bütün futbolcular, bu oyun için uygun biçimde üretilmiş özel ayakkabılar kullanırlar.

3 Futbol alanı dikdörtgen biçimindedir.
uzunluğu metre, genişliği ise metredir. Ancak uluslararası maçlarda bu ölçüler uzunluk metre, genişlik metredir. Uzun kenarlara taç çizgisi, kısa kenarlara kale çizgisi denir. Futbol sahasında taç çizgisi kale çizgisinden daima uzun olmalıdır. İki taç çizgisi arasında uzanan ve alanı tam ortasından ikiye bölen çizgiye ise orta çizgi adı verilir. Orta çizginin tam ortasında 9,15 metre yarıçapında bir çember bulunur ve bu çembere de orta yuvarlak ya da santra yuvarlağı denir. Karşılaşma bu çemberin içinden yapılan vuruşla başlar. Karşılaşma başlamadan önce oyuncular, kendi yarı alanlarında yer alırlar. Kale çizgilerinin tam ortasında birer kale bulunur. Kale iki kale direği ve bir üst direkten oluşur. İki direk arası 7,32 metre, üst direğin yerden yüksekliği ise 2,44 metredir. Futbol topunun çevresi cm, oyunun başlangıcındaki ağırlığı ise gram arasında değişir.

4 Futbol her yaş grubuna göre,farklı hakem sayısı yönetiminde ve gözetiminde oynanır.
Futbolda her yaşa göre futbol hakem sayısı değişmektedir. B genç düzeyi altında oynayanlara 1 hakem çıkarken , B genç ve B genç üstü yaş gruplarına ve amatör düzeydeki futbol müsabakalarına 3 hakem, profosyonel ve paf takım düzeyindeki müsabakaları 4 hakem yönetiminde ve gözetiminde oynanmaktadır.

5 Futbol, dünyada en yaygın takım sporudur.
. Başta Avrupa ve Güney Amerika ülkeleri olmak üzere hemen hemen tüm ülkelerde çok sevilir ve geniş bir izleyici kitlesi tarafından izlenir. Futbol yetişkinler arasında olduğu kadar çocuklar arasında da yaygın bir spordur.

6 Futbolda temel amaç, gol atmak ve gol yememektir.
Futbol bir oyundur, eğlenmek ve keyif almak için futbol oyununu oynarız veya izleriz. Futbolda temel amaç, gol atmak ve gol yememektir. Futboldaki bu basit oyun düşüncesi çoğu oyunlar içinde geçerlidir. Bunun dışında futbola özgü bir karakter, elimizin becerili olmasına rağmen kullanılmamasıdır(kaleci hariç). Ayakla oynandığı için hatalar ve isabetsizlikler içerir. Bu da daha çok çalışmamızı ve beceriyi kazanma isteğini doğurur, bu hataları ne kadar az yaparsak, futboldan o kadar çok keyif alabiliriz.

7 Futbol tipik bir takım oyunu olduğu için
Futbol tipik bir takım oyunu olduğu için. Uyum içindeki ortak etkileşimle başarıya gidilir. Ama buna rağmen oyun içerisinde bireysel hareketlere de ihtiyaç vardır. Oyun içerisinde ani karar verebilme futbol oyunu için büyük bir teşviktir. Çok sayıda çocuğun ve gencin okul bahçelerinde , boş arazi ve spor tesislerinde top oynamaları şaşırtıcı değildir.

8 Futbolun temel prensipleri olan gol atmak ve gol yememek göz önünde tutulduğunda, çocukları uzman antrenörler eğitmelidir. Futbol için başlayan bu heyecan ve coşkuyla , çocuklar serbest oyun içerindeki öğrendikleri becerilerini antrenmanlardaki uzmanların himayesi altında daha da geliştirerek, futboldan keyif alırlar, yetenekleri varsa, örnek aldıkları meşhur oyunculara bir adım daha yaklaşırlar. Onları dikkatli yönlendirerek çocukların yaratıcılıkları, sevinç neşe ve coşkuları engellenmemelidir. Büyük bir sabır göstererek performansa yönlendirilip teşvik edilmeleri gerekir. Böylece onlar takımlarının değerli birer üyeleri olarak eğitilirler.

9 Antrenmanlar ; çocuk ve gençlerin genel sportif performans gelişimlerini destekleyip teşvik etmelidir. Yüksek ve en yüksek sportif performanslara, çocuk ve gençlerde atılmış olan temellerle ulaşılır. Geniş kapsamlı hareketlilik imkanlarının sağlanması, fiziki alanda geniş bir temelin atılmasını amaçlar. Antrenman neşe ve mutluluk yaratmalıdır. Aynı zamanda oyundaki verimliliği sağlamalıdır. Önemli olan grup yada takımdaki oyuna yönelik davranışların işbirliği içerisinde uyumunun sağlanmasıdır. Çocuk antrenmanlarında çocukların kişiliğinin geliştirilmesi ön planda tutulmalıdır.

10 Çocuk ve gençlerin antrenmanlarında öncelikle koordinasyon, teknik, taktik şartların geliştirilmiş olması ve daha sonra fiziki kabiliyetlerin geliştirilmesi gerekir. Çocuk ve gençler bağımsız olarak hareket etmeyi ve sorumluluk almayı öğrensinler ki kendi kişilikleri de gelişebilsin. Çocuklarda oyun ve antrenman her yaş grubunun fizyolojisine ve psikolojisine uygun olmalıdır.

11 Kuvvet ? Dayanıklılık ? Sürat Esneklik ? Koordinasyon ?
Bu gördüklerimiz bize futbol da neyi aklımıza getiriyor? KONDİSYON Kondisyon sporcunun o hangi durumu demektir, yani kuvvet, dayanıklılık, sürat koordinasyon vb kapsar. SPORDA KONDİSYON, GENELDE FİZİKİ KABİLİYET VE BAŞARININ KİŞİSEL OLARAK DÜZENLENMESİ OLARAK TANIMLANMAKTADIR. DEĞİŞİK SPORLAR BİRBİRİNDEN FARKLI KABİLİYET VE KONDİSYON İÇERİR. Esneklik ? Koordinasyon ?

12 Koşma ? PAS ? Şut? Atlama ? TOP KONTROL ? Kafa Vuruşu ? Çalım ?
Bu gördüklerimiz bize futbol da neyi aklımıza getiriyor? TEKNİK Tekniğin temel amacı, sporcunun zayıf yönünü güçlendirmek, gelişmiş yönünü de mükemmelleştirmektir. Böylece müsabakalar sırasında verimi artırmak ve üstün bir performansa ulaşmak mümkün olur. Futbolda teknik becerilerin iyi bir şekilde uygulanması ve başarı performansını elde etmek için, teknik eğitime erken yaşlarda başlanmalıdır. Çünkü öğrenmenin en verimli çağının genç yaşlar olduğu bilinmektedir. Teknik; amaca uygun hareket akışı ile bir hedefe yönelik, kurallara uygun oyun davranışı sağlayan, futbola özgü hareket becerilerini yapabilme yeteneğidir. Sıçrama ? Ayak Vuruşları ?

13 SAVUNMA HÜCUM Serbest vuruşlar Ofsayt tuzağı TAKIM BİREYSEL Pres GRUP
Bu gördüklerimiz bize futbol da neyi aklımıza getiriyor? TAKTİK Her oyuncunun kendi beceri ve yeteneklerini müsabaka sırasında uygulayabilmesine olanak veren taktik hareketleri, maçın sonucunu da belirler. Taktiksel plânlama, müsabakadaki verim açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Müsabakalar sırasında başarı elde etmek için, oyun sistemlerinin ve bireysel becerilerin organize bir şekilde uygulanmasına taktik denir. BİREYSEL Pres GRUP Markaj Kontra atak

14 TEŞEKKÜRLER


"FUTBOLU ÖĞRENİYORUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları