Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FUTBOLDA YAŞ GRUBU ANTRENMAN İLKELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FUTBOLDA YAŞ GRUBU ANTRENMAN İLKELERİ"— Sunum transkripti:

1 FUTBOLDA 13-14-15 YAŞ GRUBU ANTRENMAN İLKELERİ

2 13 YAŞ Çocukluk döneminden çıkarak gençlik dönemine geçmeye başlarlar diyebiliriz. Genetik, beslenme, sağlıklı olma durumlarına bağlı olarak; 12 – 13 veya 14 yaşlar için ön ergenlik evresi demek olasıdır. Bu ön ergenlik evresinde bedensel, ruhsal ve hormonal gelişim ve değişiklikler nedeniyle; bedensel, ruhsal yapı ve özellikle performansta iniş çıkışlar olmaya başlar. Bu nedenle; futbol antrenman ve maçlarında, bu yaş grubuna karşı çok sabırlı ve anlayışlı olmak gerekir.

3 14 YAŞ Genç olmakla birlikte; bağımsız hareket etme, farklı görünmek isteği, alınganlık, kişilik, kimlik kazanma uğraşıları ön plandadır. Bu nedenle, günlük yaşantı içinde aile ve okula göre; futbol sevgisi, takım arkadaşlığı en değerli sığınaklarıdır. Futbolcunun yetersizlik ve başarısızlıklarını gidermek için acele etmemek, üzerlerinde başarı baskısı kurmamak gerekir.

4 15 YAŞ Bu yaştaki futbolcular, gelişim ve değişime bağlı olarak ergenliğin içinde veya bitiş döneminde olabilirler. Futbol performansını etkileyen kısa sürede aşırı boy uzaması yaşayabilirler ve vücut kas kitlesi bu gelişime ayak uyduramayabilir. Bu da antrenman verimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle hareket koordinasyonundaki eksiklikler, teknik ve kuvvet yetersizlikleri bu dönem için en belirgin durumlardır. Bunlarla ilgili düzeye uygun, özel antrenmanların yapılması iyi sonuçlar sağlayabilir.

5 * Daha uzun olan süre, yarar yerine zarar verebilir.
ANTRENMAN SÜRESİ 13 YAŞ Uygun süre aralığı, 60 – 70 dakikadır. 14 YAŞ Uygun süre aralığı, 70 – 90 dakikadır. 15 YAŞ Uygun süre aralığı, dakikadır * Daha uzun olan süre, yarar yerine zarar verebilir.

6 HAFTALIK ANTRENMAN SAYISI 13 YAŞ
Haftalık uygun sayı aralığı, 3 – 4 antrenmandır. 14 YAŞ Haftalık uygun sayı aralığı, 4 – 5 antrenmandır. 15 YAŞ Haftalık uygun sayı aralığı, antrenmandır. * Daha fazla çalışma zarar verebilir.

7 YILLIK ANTRENMAN SAYISI VE TATİL DÖNEMİ 13 YAŞ
Yıllık antrenman sayısı, 100 – 130 aralığında olmalıdır. 14 YAŞ Yıllık antrenman sayısı, 115 – 140 aralığında olmalıdır. 15 YAŞ * Yılda en az 2 ay antrenman ve maç yaptırılmamalıdır.

8 13 YAŞ ANTRENMANIN İÇERİĞİ
Antrenman felsefesi; antrenmanda her şey top ile ve oyunla öğretilmelidir. Antrenman sahası, güvenli ve çocuklara zarar vermeyecek özellikte olmalıdır. Sert, engebeli v.b. olmamalıdır. Antrenman için, uygun olan 4 numara top kullanılmalıdır. Amaca uygun olarak gerektiğinde; plastik top, tenis topu, voleybol topu, v.b. kullanılabilir.

9 14 YAŞ-15 YAŞ ANTRENMANIN İÇERİĞİ
Futbolculardaki alan ve zaman kavramının gelişim düzeyine bağlı olarak; bireysel, gurup ve takım taktiği ile ilgili basitten karmaşığa, zorlaştırılmış ve birleşik görevler verilebilir. Antrenman sahası, güvenli ve çocuklara zarar vermeyecek özellikte olmalıdır. Sert, engebeli alanlar, v.b. kullanılmamalıdır. Antrenman için uygun olan, 5 numara top kullanılmalıdır. Amaca uygun olarak gerektiğinde; plastik top, tenis topu, voleybol topu, v.b. kullanılabilir.

10 ÖRNEK ÇALIŞMA PROGRAMI
13 YAŞ ÖRNEK ÇALIŞMA PROGRAMI Isınma : 5 – 10 dakika Ana bölüm : 40 – 45 dakika Bitiş : 10 – 15 dakika Örnek Çalışma İçeriği: 5 – 10 dakika ısınma, top ve eğitsel oyun ile gerçekleştirilir, 40 – 45 dakikalık ana bölümde ise, kesinlikle yoğun olarak çabuk kuvvet, dayanıklılık ve kuvvet çalışmaları yaptırılmamalıdır. Bitiş bölümü ise 10 – 15 dakika olmalıdır. Her antrenmanda, antrenman süresinin en az üçte biri kadar mini futbol oynanabilir.

11 ÖRNEK ÇALIŞMA PROGRAMI
14 YAŞ ÖRNEK ÇALIŞMA PROGRAMI Isınma : 10 – 15 dakika Ana bölüm : 50 – 60 dakika Bitiş : 10 – 15 dakika Örnek Çalışma İçeriği: dakika ısınma, top ve eğitsel oyun ile; dakika ana bölümde ise, çok dikkatli olunmalı, yoğun biçimde çabuk kuvvet, dayanıklılık ve sürat çalışmaları yaptırılmamalıdır. Bitiş bölümü dakika olmalıdır. Her antrenmanda, antrenman süresinin en az üçte biri kadar mini futbol oynanabilir. .

12 ÖRNEK ÇALIŞMA PROGRAMI
15 YAŞ ÖRNEK ÇALIŞMA PROGRAMI Isınma : dakika Ana bölüm : dakika Bitiş : dakika Örnek Çalışma İçeriği: dakika ısınma top ve eğitsel oyun ile; dakikalık ana bölümde ise, çok dikkatli olarak çabuk kuvvet, dayanıklılık ve sürat çalışmaları yaptırılabilir. Bitiş bölümü dakika olmalıdır. Her antrenmanda, antrenman süresinin en az üçte biri kadar futbol oynanır.

13 ANTRENMAN KURALLARI VE ÖRNEK UYGULAMALARI
13 YAŞ ANTRENMAN KURALLARI VE ÖRNEK UYGULAMALARI Antrenmanlara başlama evresinde; 5 – 10 dakika eğlenceli ve top ile ısınma olabilir. Ana bölüm 20 – 30 dakika olursa, bitiş bölümü 5 – 10 dakika olabilir. 40 dakikalık süre içerisinde, 15 – 20 dakika futbol oynanabilir. Farklı ağırlık ve büyüklükteki toplar ile oyun, yarışma ve topa yatkınlık çalışmaları yapılır. Bu yaşta ki çocuklara, dikkatli olarak, aşırı yüklenmelerden kaçınarak, oyunsal formda temel çalışmalar yaptırılabilir.

14 13 YAŞ Antrenmanda topsuz tur koşular, ceza amaçlı koşular yapılmaz.
Antrenman içerisinde, gerektiğinde 3 – 4 dakikalık dinlenme aralıkları olabilir. Antrenmanda topsuz tur koşular, ceza amaçlı koşular yapılmaz. Teknik ve taktik gelişim için, antrenmanlarda haftada 1 veya 2 gün futsal ve/veya plaj futbolu oynanabilir. Koordinasyon teknik gelişime, esneklik ise hareket verimine büyük katkı sağlar. Bu nedenle; esneklik, koordinasyon ve topa yatkınlık çalışmalarına, önceki yaş gruplarına oranla daha fazla önem verilmelidir. Araçla (slalom dikmeleri, kuleler, ip vb.) top ile ve topsuz, koordinasyon çalışmaları yaptırılmalıdır. Top ile temel teknik yeterliliğin geliştirilmesine ve birleşik temel teknik çalışmalara önem verilmelidir (Dripling - şut, kontrol - pas, şut, orta, v.b.). Birleşik teknik hareketin doğruluğuna dikkat edilmelidir

15 13 YAŞ Teknik çalışmalarda, yarı aktif ve aktif rakip oyuncu kullanımı olabilir. Eşit, az ve daha çok sayıda rakip oyuncuya karşı teknik uygulamalar yapılmalıdır (1:1, 2:1, 1:2, 3:2, 2:3…5:5). Taktik açıdan; bireysel ve grup taktiği ile ilgili (1:1, 2:1, 1:2, 3:2, 2:3…5:5) zorluk derecesi farklı; defans ve forvet görev anlam ve kapsamı ile ilgili, bilinçlendirme amaçlı çalışmalar yaptırılabilir ( boşa kaçma, duvar pası, bindirme vb.). Taktikle oyun kurallarının ilişkilendirilmesi için, teorik ve uygulamalı olarak taç, korner gibi duran top taktik çalışmaları yapılabilir. Temel taktik ilkelerinin eğitimi için; çalışmalarda rakip yarı pasif, aktif olabilir. Bireysel ve grup taktiği için 1:1, 2:2…5:5 v.b. olarak çalışılabilir. Bu yaş grubunda antrenmanlarda mevki ayrımı yapılmamalıdır. Oyuncuların her mevkide oynaması özendirilmelidir.

16 ANTRENMAN KURALLARI VE ÖRNEK UYGULAMALARI
14 YAŞ ANTRENMAN KURALLARI VE ÖRNEK UYGULAMALARI Antrenmanlara başlama evresinde; dakika eğlenceli ve top ile ısınma olabilir. Ana bölüm dakika olursa, bitiş bölümü dakika olabilir. Toplamda, 30 dakika futbol oynanabilir. Esneklik çalışmalarına, koordinasyon çalışmalarına ve topa yatkınlık çalışmalarına önceki yaş gruplarına göre daha fazla önem verilmelidir. Araçlı, top ile ve topsuz, koordinasyon çalışmaları yaptırılmalıdır. Koordinasyon teknik gelişime, esneklik hareket verimine büyük katkı sağlar.

17 ANTRENMAN KURALLARI VE ÖRNEK UYGULAMALARI
15 YAŞ ANTRENMAN KURALLARI VE ÖRNEK UYGULAMALARI Antrenmanlara başlama evresinde; dakika eğlenceli ve top ile ısınma olabilir. Ana bölüm dakika olursa, bitiş bölümü dakika olabilir dakikalık sürede 30 dakikalık futbol oynanabilir. Bu yaşta ki çocuklara, çok dikkatli olarak, aşırı yüklenmelerden kaçınarak, oyunsal formda, temel, amaca uygun çabuk kuvvet, dayanıklılık ve sürat çalışmaları yaptırılabilir

18 TEŞEKKÜRLER


"FUTBOLDA YAŞ GRUBU ANTRENMAN İLKELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları