Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kim Müh Neval BERBER ADLİ TIP KURUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kim Müh Neval BERBER ADLİ TIP KURUMU"— Sunum transkripti:

1 Kim Müh Neval BERBER ADLİ TIP KURUMU
NARKOTİK Kim Müh Neval BERBER ADLİ TIP KURUMU

2 UYUŞTURUCU NEDİR? Yunanca uyku,uyuşturan,duymaz hale getiren anlamına gelen “narke” den gelir. İnsanlarda sakinleştirici,keyif verici veya uyarıcı etkileri olan giderek daha fazla alma isteği doğuran bitkisel veya kimyasal maddelere uyuşturucu denmektedir. Zararlı etkilerinin bilinmesine rağmen sürekli alma isteğinin engellenememesine uyuşturucu madde bağımlılığı denilir.

3 UYUŞTURUCU NEDİR? Bir kısım uyuşturucu madde tedavi amacıyla kullanılsa da büyük bir kısmı keyif verici ve uyarıcı etkileri sebebiyle kullanılmaktadır.Üstelik tedavi amacıyla kullanılanlar da doktor kontrolü dışında kötüye kullanılabilmektedir.

4 UYUŞTURUCU NEDİR? Uyuşturucu maddeler merkezi sinir sistemini etkileyerek kişinin ruhsal ve fiziksel dengesini bozan,kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açan ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluşturan maddelerdir.

5 UYUŞTURUCU TÜRLERİ Merkezi sinir sistemini yavaşlatanlar
Merkezi sinir sistemini uyaranlar Merkezi sinir sistemi faaliyetlerini bozanlar

6 MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİ YAVAŞLATANLAR
1.HAŞHAŞ Hindistan,Japonya,Çin,Avustralya,Fransa,İspanya, Macaristan ve Türkiye’de yasal olarak ekilir. Ülkemizde yasal ekim yapılmakta ve üretim bölgelerinde hasat kapsüller çizilmeden gerçekleştirilir.Kapsüller Afyon Bolvadin alkaloid fabrikasında işlenmektedir.

7 Dünyada yasadışı haşhaş ekimi yapılan yerler?
Güneydoğu Asya(Altın Üçgen): Myanmar,Laos,Tayland Güneybatı Asya(Altın Hilal): Afganistan,Pakistan,İran Orta Amerika:Peru,Kolombiya,Meksika

8 Yasadışı haşhaş ekimi yapılan ülkelerde iç çatışmalar,
otorite boşlukları ve rejim istikrarsızlıkları yüzünden üretim artmaktadır.

9

10

11 2.AFYON alınması ile elde edilir.
Haşhaş bitkisinin özsuyunun çeşitli yollarla alınması ile elde edilir. Merkezi sinir sistemini yavaşlatır çok etkilidir. Ağır kokulu,sert macun kıvamında,kahverenkli ve tadı çok acıdır. Kullanıcılar sigarada tütüne karıştırarak tüketir.Bazıları ağız yoluyla da tüketebilir. Dünya afyon üretiminin %92’si Afganistan’da yapılmaktadır.

12 Dünya Afyon üretimi ve imalatı (UNODC 2010 Raporu)

13 Afyon kullanımının etkileri
Mide bulantısı Baş dönmesi Vücut renginin solması Kalp ve solunum yavaşlaması Bağırsak rahatsızlıkları Bilinç kaybı

14 Tablet,kapsül veya sıvı halde bulunabilir.
3.MORFİN Afyon alkaloidlerindendir. Tablet,kapsül veya sıvı halde bulunabilir. En yaygın kullanımı deri altına enjeksiyondur. Etkileri Aşırı uykusuzluk Aşırı sinirlilik Ellerde gözle görülür titreme Göz bebeklerinde küçülme Hafızada zayıflık Kararsızlık

15 4.EROİN Morfinin yarı sentetik türevidir.
Morfinin asit anhidritle muamelesinden elde edilir. Doğrudan merkezi sinir sistemine etki eder.Yüksek derecede bağımlılık yapar. Genellikle soda veya limon suyunda çözülüp ısıtılarak damardan veya burna çekerek alınır. Maddi durumu zayıf olan kişiler ve uzun süre kullananlar damara enjekte ederek kullanır. Her kullanımda görülen etkinin artırılması isteği kullanıcıyı altın vuruşa sürükler.

16

17

18

19 Eroin kullanımının etkileri
Şiddetli kas ağrıları Kramplar Aşırı uykusuzluk Gözlerde yaşarma Burun akıntısı İshal

20

21 Türkiye eroin kaçakçılığında köprü konumundadır. Geçişin
kolay olması açısından eroin kaçakçıları kalıplar halinde eroin kaçırmayı tercih ederler. Üretim yerine yakınlık bakımından Türkiye’de tüketilen eroin çok konsantredir.Bu da Avrupadaki bir kullanıcıya göre Türkiyedekinin daha çok risk altında olduğunu göstermektedir.

22 Eroinin rengi saflığı arttıkça beyaza doğru gider.Genelde
bej rengi tonlarındadır.Üreticiler maliyeti düşürmek ve müşteriyi kaybetmemek arasında eroin miktarını artırmak için inanılmaz yöntemler kullanmaktadır. Kullanılan katkı maddeleri arasında kafein,parasetamol gibi ilaç etken maddelerinin yanısıra kireç,çimento, çamaşır sodası,glikoz,laktoz,sakkaroz,nişasta gibi maddeler bulunmaktadır.Üretici daha fazla para kazanmak adına her türlü katkıyı eroinin içine koyabilmektedir

23

24

25

26 5.KODEİN Afyon alkaloididir.
Beyaz kristal toz,tablet veya şurup formları bulunur. Bağımlılar yokluk dönemini atlatabilmek için kullanırlar.

27

28 6.BARBİTÜRATLAR Merkezi sinir sistemi üzerinde hafif sakinleşmeden
komaya kadar geniş etki yelpazesi vardır. Barbitüratlar ultra kısa,kısa,orta ve uzun süre etkili olarak sınıflandırılır. Etkileri: Afyon kullanımındaki etkilerin birçoğu Yoksunluk sendromu afyona göre çok güçlüdür

29 7.TRANKİLİZANLAR Etkisi açısından 2.dereceden uyuşturuculardır.
Trankilizanlar yüksek dozlarda alındığında etkili olur. Uzun süre aşırı dozda alındığında fiziksel bağımlılık oluşturan bu maddeler aşırı kullanımlarda ölüm riski yaratmaktadır. Etkileri Aşırı bitkinlik ve sürekli uyku hali Deride oluşan egzamalar Kan değerlerinde anormallikler Çoğu zaman yaşanan bilinç kaybı

30 8.UÇUCU ÇÖZÜCÜLER Bally, uhu,tiner,benzin,aseton tarzı çözücülerdir Nefes yoluyla vücuda alınır. Kullanımı kesildikten 1-2 gün sonra madde yoksunluğunun getirdiği fiziksel ve psikolojik etkiler görülmeye başlar. Etkileri Akciğer,karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları Beden hareketlerinde uyumsuzluk Dil dolaşmaları Sürekli öksürük Burun kanamaları Aşırı kilo kaybı Başağrısı Görme bulanıklıkları Bilinç kaybı Kansızlık

31 MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİ UYARANLAR
Uyarıcılar merkezi sinir sisteminin aktivitesini hızlandırır. Tabiatta doğal olarak bulunanlar epinefrine ve kafeindir.Kafein kahve,çay,çikolata,hafif içkilerde mevcuttur. Epinefrine ve kokain doğal olarak koka yaprağında bulunur. En çok bulunan sentetik uyarıcılar ise amfetaminlerdir.Fizyolojik ve psikolojik bağımlılık meydana getirdikleri için dozun devamlı artırılması gerekmektedir.

32 1.KOKAİN 2000 yıldan fazla bir süredir Güney Amerikanın And
dağları bölgesinde yetiştirilen koka bitkisinin yaprakları Kimyager Gedecke tarafından kristal hale getirilmiştir. Beyaz renkli, toz halde,kokusuz ve kristalizedir.Saf olarak kullanımı nadirdir.Genellikle şeker ya da prokain ile karıştırılmaktadır. Çoğunlukla buruna çekilerek kullanılır.Buharının içine çekilmesi, sigara gibi sarılması veya vücuda enjekte edilerek kullanımı da söz konusudur. Çekildikten bir süre sonra merkezi sinir sistemini uyarmaktadır

33

34 Kokainin atılım şekli

35 Kokain kullanımının etkileri
Aşırı kan basıncı ve solunum artışı Nefes darlığı Akciğer travmaları Kanamalı göğüs rahatsızlıkları Sık bulantı ve kusma Sık sık nezle durumu Burun deliklerini ayıran bölmelerde delinmeler Düşünsel faaliyetlerde gerilemeler İktidarsızlık Erken bunama Aşırı yorgunluk ve çöküntü Adale ve kas ağrıları.

36 Kokain kullanıldığında yalancı bir kuvvet
hissi,konuşma isteğinde artma,cinsel uyarı yaratır daha sonra ruhsal çöküntü,halüsinasyonlar,kalp ve solunum yetmezliği durumlarına yol açar. Kokainin kaynağı Güney Amerika’dır.Ülkemize giriş yolu kuryeler vasıtasıyla havalimanlarıdır. Az bulunması ve fiyatının yüksek olması sebebiyle elit kesim tarafından kullanılmaktadır. Kokain satıcıları daha az saf madde ile daha fazla etkiyi hissettirmek amacıyla kokainin içine florasan lamba tozu katarak burunda kılcal damarların kesilerek kokainin daha çabuk kana karışmasını sağlarlar.Alıcıların dişe sürerek kontrol etmesi bu yüzdendir.

37 2.TABLETLER 2A)AMFETAMİNLER:
1887’de astım ve burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Uyarıcı ve zihin açıcı olarak bilinir. Etkileri Konuşma bozuklukları Şiddetli başağrısı ,mide bulantısı Görme bozuklukları Kardiyovasküler anormallikler Halüsinasyon görme

38

39 2B)MDMA(ECSTACY): Sentetik bir uyarıcıdır tablet ya da kapsüller halinde bulunur. İnsan vücudunda dopamin ve norepinefrin adı verilen maddelerin salınmasına yol açar. Kullanıcılar giderek dozu artırma eğilimindedir çünkü ecstacy olmadan aynı duyguları yaşayamamaktadır.

40

41

42 Ecstacy kullanımının etkileri
Kalp rahatsızlıkları,yüksek tansiyon Panik atak sendromları Depresyon Uyku bozukluğu ve halüsinasyonlar Terleme ve fazla su kaybı,ağız kuruluğu Rahatlık,doygunluk Mutluluk hissi Gözbebeğinde büyüme Kas spazmları İştah kaybı Acı eşiğinde artış Yüksek ateş

43 2C)CAPTAGON: Amfetamin gibi etkileri vardır.Son yıllarda uyuşturucu imalatçıları amfetamin etken maddesi kullanarak captagon görünümlü tabletleri piyasaya sürmektedir. 2D)mCPP(metaklorofenilpiperazin): Uyarıcı,geçici zindelik verici ve mutluluk verici etkileri olan son yıllarda yasal boşluklar sebebiyle imalatçılar arasında popüler olan narkotik maddelerdendir.MDMA ve Amfetamin tabletlerin etkisini 3-4 saatten 8 saate çıkarmak için tabletlere ilave edilmektedir.

44 mCPP kullanımının etkileri
Algıda bozukluk Renklerde değişiklik Yükseklik ve mesafe ölçüsünde karışıklık Tat alımında farklılık Gaipten ses ve müzik duyumu Uykusuzluk,titreme,ağız kuruluğu,baş ağrısı,baş dönmesi,kusma,taşikardi,anksiyete Birkaç kullanımdan sonra idrar tutamama

45 MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİ BOZANLAR
Merkezi sinir sistemini bozarak kişinin ruhsal durumunun değişmesine neden olan ve halüsinasyonlar meydana getiren uyuşturuculardır. Bazıları tabiatta doğal olarak bulunsa da laboratuarda sentezlenenleri de vardır.

46

47 1.HİNT KENEVİRİ(MARİHUANA):
Kenevir bitkisinin yaprakları kurutularak sigara şeklinde içilmek suretiyle kullanılır. Yağsever özelliği ile anında hayati organlara dağılır ve 30 gün süreyle kalır. Yenmek suretiyle alındığı da bilinmektedir.Sigara tarzı kullanımda etkisi 3-4 kat artmaktadır.

48

49

50

51

52 Hint Keneviri kullanımı etkileri
Duyu organlarında ve fonksiyonlarında bozulmalar Vücut şeklinde bozulmalar Duygu donuklukları Sık bayılmalar.

53

54 2.ESRAR: Kenevir bitkisinin narkotik madde açısından zengin olan kısmının kurutulmuş ve öğütülmüş halidir. Yeşil renk tonlarındadır. Sıvı,toz ve preslenmiş plaka olarak bulunur.Plaka hali taşıma kolaylığı için tercih edilir. Genellikle sigaraya sarılarak içilir.

55

56 THC atılım şekli

57 Kullanıcılar arasında yaygın olarak “joint”adı verilir.
Bağımlılığa geçiş maddesidir.Madde bağımlılarının büyük çoğunluğu uyuşturucuya esrar ile başladıklarını söylemiştir. Kenevir ekim alanları; Güneydoğu ve Güneybatı Asya ülkeleri, Afrika’da Fas(Rif vadisi),Tunus,Sudan, Avrupa’da Arnavutluk,Makedonya Ülkemizde lif ve tohum için lisanslı üretim yapılmaktadır.

58 3.LSD(Liserjik Asit Dietilamid):
1938’de çavdar mahmuzundan sentezlenmiştir. Genelde ağız yoluyla veya damara yakın enjeksiyonla kullanılır.Deriye yapıştırılarak emilim sağlanabilir. Bazen de turnusol kağıdına emdirilerek tüketilmektedir. Etkileri: Yüksek kaygı seviyesi Aklını kaybetme düşüncesinin takıntı haline gelmesi Kendine ve çevreye yabancılaşma Göz bebeklerinde büyüme Aşırı titreme ve vücut koordinasyonunda bozukluk Halüsinasyon görme

59

60

61 4.MAGIC MUSHROOM(SİHİRLİ MANTAR):
Çiğ olarak besinlerle karıştırılarak ve sıvılaştırılarak tüketilir. Halüsinojik etkiye sahiptir. Kimyasal yapısı serotonin maddesine benzer. Etkileri LSD’ye benzer: Boyut kaybı Gözbebeklerinde büyüme Vücut ısısının artması Konsantrasyon bozulması Kalp atışlarının hızlanması Görsel ve işitsel halüsinasyonlar Esneme

62

63 Psilocybe-semilanceata

64

65 Psilocybe-cubmazatapec

66 Psilocybe-zapotecorum

67

68 UYUŞTURUCU MADDELERLE İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR
“Ben bağımlı olmam”.HAYIR Uyuşturucu madde kullanıldığı sürece bağımlı olmamak olası değildir. ”Bir kere kullanmaktan bir şey olmaz”.HAYIR Bir kere kullanıldığında kişinin korkusu kalktığı ve nereden bulabileceğini bildiği için tekrar kullanımı kolaylaşır. ”Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz”.HAYIR Bağımlılar uyuşturucuya ara sıra kullanmak amacıyla başlar.

69 ”Esrar alkol ve sigaradan daha tehlikeli değildir”.HAYIR
Esrar alındıktan sonra bedende yağ dokusunda özellikle beyin ve üreme organlarında birikir.Bellek kaybı,öğrenme bozukluğu,solunum sistemi bozukluklarına sebep olur. Sigaradan daha yüksek oranda kanser yapıcıdır.Üstelik bağımlılar uyuşturucuya çoğunlukla esrar kullanarak başlar. ”Ben kontrol edebilirim”HAYIR Birçok kişi kontrol edebileceği inancını taşırken bağımlı olmuştur.Bağımlıların bir kısmı hala uyuşturucu madde kullanımını kontrol edebileceğini düşünmektedir. ”Uyuşturucu sadece bir kişiye zarar verir”.HAYIR Toplumsal üretkenlik azalır.Sağlık harcamaları artar. Suç işletebilir.Diğer insanların da uyuşturucuya başlamasına örnek olabilir.

70 ”Benim iradem güçlüdür”.HAYIR
İradenizin güçlü ya da zayıf olması bağımlı olmayacağınız anlamına gelmez çünkü kontrol artık sizde değil uyuşturucudadır.Hiç kimse bağımlı olmak için uyuşturucuya başlamaz.Kullanıcılar bir süre sonra zayıf insanlar haline gelir. ”Bağımlılık tedavi edilemez”.HAYIR Tedavi bağımlılık düzeyinden sonra çok zahmetlidir. Kişi tedavi olmaya ve tamamen bırakmaya istekli ise başarı yükselir.Tedavi konunun uzmanları tarafından yapılmalıdır.

71

72

73

74

75

76

77

78 UYUŞTURUCU TRANSFERİ Mide ve bağırsakta paketçikler halinde
Kadın rahminde Estetik ameliyatlarla kadınların göğüslerinde Havlulara emdirilerek A4 kağıtlar arasında Kırık süsü verilmiş bacak alçısında Sıvı olarak şampuan kutularında vs.. Taşınan paketçiklerin mide veya bağırsakta patlaması sonucu birçok ölü kurye vakası ATK’ya gelmektedir.

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97 97

98

99

100 TEŞEKKÜRLER SORULAR 100


"Kim Müh Neval BERBER ADLİ TIP KURUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları