Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen."— Sunum transkripti:

1 MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde kullanımının devam etmesi;bırakma isteğine rağmen bırakılamaması,aynı etkiyi elde edebilmek için giderek madde miktarının artırılması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumudur.

2 BAĞIMLILIĞIN ÖZELLİKLERİ
Hastalıktır(Beyin hastalığı). Hayat boyu sürer. Sosyal hayatı bozar. Ailevi sorunlar yaşanır. Ekonomik kayıplar olur. Hayat artık bu maddenin etrafında döner. BAĞIMLILIĞIN ÖZELLİKLERİ

3 BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER

4 ESRAR:Kısa vadede keyif hissettirir ve odaklanmayı arttırır
ESRAR:Kısa vadede keyif hissettirir ve odaklanmayı arttırır. Uzun vadede hafıza sorunlarına,solunum ve kalp problemlerine,paranoya ve gerçeklik kaybına neden olur. EROİN:Solunumu baskılar,kabızlığa ve kilo kaybına neden olur.yüksek dozda eroin kana karıştığında kalp krizi ve bilinç kaybına ,hatta ‘’ölüme’’ neden olur.

5 KOKAİN:Vücut sıcaklığını,kan basıncını ve kalp atış ritmini arttırır
KOKAİN:Vücut sıcaklığını,kan basıncını ve kalp atış ritmini arttırır.Kullananların kalp krizi,solunum yetmezliği,kan damarlarının daralması ve felç geçirme olasılıkları vardır.Nadir durumlarda ilk kullanım ölümle sonuçlanabilir. ECSTASY(EKSTAZİ):Bulantı,titreme,kas krampları ve bulanık görmeye neden olur.Vücut sıcaklığı dengesinin bozulmasına ve bu sebeple nadir de olsa ölüme sebep olur.

6 UÇUCU MADDELER(Tiner,bal ly vb
UÇUCU MADDELER(Tiner,bal ly vb.):Düşük miktarda alındığında duyu kaybına ve hatta bilinç kaybına neden olur.Akciğer spazmına,merkezi sinir sisteminde sorunlara yol açar.Çok yüksek dozda alındığında madde akciğerdeki oksijen ile yer değiştirerek kişinin boğularak ölmesine neden olur.

7 SENTETİK ESRAR(Bonzai): Baş dönmesi,halüsinasyon, hafıza kaybı,görme ve işitme ile ilgili algıda bozukluk,kalp atışlarının artması,nabız yükselmesi,şok,kalp krizi,nefes darlığı,kas kasılması ve hareket bozukluklarına sebep olur.

8 BAĞIMLILIK SÜRECİ

9 MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ

10 MADDE BAĞIMLILIĞIN ZARARLARI
Kişiyi normal yaşam ve davranışlardan uzaklaştırır. Aklı ve iradeyi işleyemez hale getirir. Bulantı,kusma,karın ağrıları,kabızlık,ishal,mide ve bağırsak spazmlarına sebep olur. Tüm iç organların zarar görmesine neden olur. Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur. MADDE BAĞIMLILIĞIN ZARARLARI

11 BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER HAKKINDA HALK ARASINDA BİLİNEN YANLIŞ İNANIŞLAR
‘’Ben bağımlı olmam.'' ‘’Bir kere denemekle bir şey olmaz'' ‘’Esrar ottur,zararı yoktur.'' ‘’Esrar hafif bir maddedir.'' ‘’Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz.'' ‘’Esrar,alkolden daha tehlikeli değildir.'' ‘’Herkes kullanıyor;bir şey olmuyor.'' ‘’Madde hakkında konuşabilmek için onu denemelidir.'' ‘’Ben kontrol edebilirim'' ‘’Madde yaratıcılığı geliştirir;konsantrasyon ve bilinci artırır.'' ‘’Benim iradem güçlüdür.''

12 ÇOCUĞU MADDE KULLANAN AİLELER NE YAPMALI
1)PLAN YAPIN Durum hakkındaki gerçekleri gözden geçirin. Paniğe kapılmayın.Öfke ve hayal kırıklığı gibi olumsuz duygulara kapılmamaya çalışın çünkü bu duygular çocuğunuzun ters tepki vermesine neden olabilir.

13 2)GERÇEKLERDEN BAHSEDİN
Konuşmaya sakin bir şekilde,çocuğunuza ne kadar değer verdiğinizi ifade ederek başlayın. Madde kullandığını nasıl öğrendiğinize dair gerçeklerden,hayatınd aki değişikliklerden duyduğunuz kaygıdan bahsedin. 2)GERÇEKLERDEN BAHSEDİN

14 3)DİNLEYİN Konuşmanızı bitirdiğinizde çocuğunuza neler düşündüğünü sorun.Onu dinleyin ve ne söylediğini anlamaya çalışın.

15 4)TARTIŞIN Kuşkusuz bu,en zor kısımdır. Paylaştıklarınızı ortak bir zeminde değerlendirin. Öfkenizi kontrol edin ve çocuğunuzun bakış açısından değerlendirme yapmaya çalışın.

16 5)KURALLAR KOYUN Çocuğunuzun madde kullanmasına razı olmayacağınızı sakin bir şekilde belirtin ve hayatında madde kullanmamanın yanında, yapması ve yapmaması gerekenleri sıralayın.

17 6)İYİ DAVRANIŞLARI ÖDÜLLENDİRİN
Çocuğunuza davranışlarından kendisinin sorumlu olduğunu belirtin. İyi davranışların iyi, kötü davranışlarının da kötü sonuçlar doğuracağını bildirin.

18 7)ENGELLERİ AŞIN Çocuğunuz öfkeyle kalkar ve odayı terk etmeye çalışırsa şaşırmayın ve ortamı sakinleştirerek konuşmayı yeniden deneyin.

19 8)KONUŞMAYA DEVAM EDİN Sonraki konuşma tarihinizi belirleyin.
Çocuğunuzla konuşmak devamlı bir süreçtir. Fakat aynı konuşmayı defalarca yaptığınız halde anlaşılamadığınızı düşünürseniz bir profesyonelden yardım alın.

20 ‘’EN İYİ KORUNMA YOLU HİÇ BAŞLAMAMAKTIR’’
BAĞIMLILIK TEDAVİSİ ‘’EN İYİ KORUNMA YOLU HİÇ BAŞLAMAMAKTIR’’ Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen , bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilir.


"MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları