Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAM'DA İBADETLERDE İLKELER VE İBADETLERİN FAYDALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAM'DA İBADETLERDE İLKELER VE İBADETLERİN FAYDALARI"— Sunum transkripti:

1 İSLAM'DA İBADETLERDE İLKELER VE İBADETLERİN FAYDALARI
11. SINIF 2. ÜNİTE pedagojiformasyon.com 2017/4/9

2 1. İbadetler ile İlgili Temel İlkeler 1.1. İsteklilik ve Samimiyet
11.2. Ünite: İslam’da İbadetlerde İlkeler Ve İbadetlerin Faydaları / Konular 1. İbadetler ile İlgili Temel İlkeler 1.1. İsteklilik ve Samimiyet 1.2. Gösterişten Uzak Olmak 1.3. Kolaylık ve Güç Yetirebilirlik 2. İslam’da İbadetlerin Faydaları 2.1. İbadetlerin Bireysel Faydaları 2.2. İbadetlerin Toplumsal Faydaları

3 1. İslam’da ibadetlerle ilgili bazı temel ilkeleri örneklerle açıklar.
11.2. Ünite: İslam’da İbadetlerde İlkeler Ve İbadetlerin Faydaları / Kazanımlar 1. İslam’da ibadetlerle ilgili bazı temel ilkeleri örneklerle açıklar. 2. İslam’da ibadetlerdeki kolaylıklarla ilgili örnekler verir. 3. Başkalarının ibadet etme hakkına saygılı olur. 4. İbadetlerin bireysel ve toplumsal faydalarını irdeler. 5. İbadetlerin bireysel ve toplumsal faydalarına örnekler verir. 6. İbadetlerin bireye iç huzuru sağladığını ve kendine güveni geliştirdiğini fark eder. 7. İbadetin kendi hayatındaki faydalarını irdeler. 8. İbadetlerin ahlakın güzelleşmesine katkısına örnekler verir.

4 1. İbadetler İle İlgili Temel İlkeler
İsteklilik ve Samimiyet 1. İbadetler İle İlgili Temel İlkeler Gösterişten Uzak Olmak Kolaylık ve Güç Yetirebilirlik

5 İsteklilik ve Samimiyet
"Gönülsüz yenen aş ya karın ağrıtır yada baş." İsteksiz yapılan ibadetler Kur'an'da kınanmıştır. "Münafıklar Allah'ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların hilelerini ve oyunlarını bozar.Namaza kalktıkları zaman isteksizce kalkarlar..." (Nisa 142) İbadetlerde sadece istekli olmak yeterli değildir, aynı zamanda samimi olmak da gerekir. "Biz sana kitabı gerçeğin ta kendisi olarak indirdik. O halde sen de ihlasla yalnız Allah'a ibadet et." (Zumer 2 )

6 Gösterişten Uzak Olmak
İbadetlerin gösteriş amaçlı veya herhangi bir çıkar elde etmek için yapılması, dinimizce çirkin bir davranış olarak görülür. "...Bana din ve ibadetlerimi yalnız Allah'a has kılarak gönülden kulluk etmem emredildi." (Zumer 11) "Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki onlar namazlarını ciddiye almazlar.İbadetlerini gösteriş için yaparlar." (Ma'un 4-6)

7 İslam’da Kolaylık Sağlanan İbadetler
Hasta ve yolcu olanlar ramazan orucunu erteleyebilir veya tutmayabilir. Yolculukta olanlar Cuma ve bayram namazlarından sorumlu olmazlar. Yolculukta dört rekatlık namazlar iki rekat olarak kılınır. Su bulunmadığı durumlarda teyemmüm edilir. Abdestte belli bir süre için ayaklar yıkanmadan mestler üzerine mesh edilebilir.

8 Allah İbadet İbadet Nedir ? - a boyun eğmektir kulluk etmektir - a - a
sevmektir Allah - ı saygı duymaktır - a - a bağlanmaktır

9 “İman edip iyi işler yapanlara ne mutlu
“İman edip iyi işler yapanlara ne mutlu! Varılacak güzel yurt da onlar içindir.” ( Ra’d 29) “Asra yemin ederim ki İnsan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.” (Asr Suresi)

10 İbadet Kavramı, Kapsamı, Niçin İbadet Edilir
1. Allah’a kulluk ve itaat etmek 2. Allah’a karşı görevlerimizi yerine getirmek 3. Allah rızası için yapılan bütün güzel davranışlar İbadetin Kapsamı: Namaz kılmak Oruç tutmak Zekat vermek Hacca gitmek Kurban kesmek Adaletli olmak Hoşgörülü olmak Sözünde durmak Anne-babaya saygı Çalışmak Bilimsel çalışma İyiliği yaymak Kötülüğü engellemek Temiz olmak İnsana faydası ? İnsanı terbiye eder

11 İbadetin Faydaları (Genel)
Ruhumuza huzur verir imanı pekiştirir kötü duyguları yok eder İBADET günah işlemekten alıkoyar ahlakı güzelleştirir Toplumsal barışı sağlar

12 İbadetlerin Faydaları
Bireysel Toplumsal

13 2.1. İbadetlerin Bireysel Faydaları
İbadetler insanın yaratanı ile ilişkisini güçlendirir İbadetler insanın iç huzurunu güçlendirir İbadetler İnsanda güven duygusunu güçlendirir İbadetler insanda Sorumluluk bilincini geliştirir

14 2.2. İbadetlerin Toplumsal Faydaları
İbadetler güzel ahlakın gelişmesine katkıda bulunur İbadetler kötülüklerden alıkoyar İbadetler sabrı ve diğerkamlığı öğretir İbadetler sosyal yardımlaşmayı teşvik eder İbadetler kaynaşmaya katkıda bulunur

15 İbadet İnsanı Kurtuluşa Götürür
“Ey iman edenler! Rükû edin; secdeye kapanın; Rabbinize ibadet edin; hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac 77)

16 İbadet Kalplere Huzur Verir
“Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.” (Ra’d 28)

17 İbadetler insanın iç huzurunu güçlendirir

18 İbadetlerin İnsanın İç Huzuruna Etkisi
aydınlatır ferahlık verir iç dünyamızı ruhumuza İbadet duygularımızı maneviyatımıza inceltir ve yüceltir huzur verir

19 2.2. İbadetlerin Toplumsal Faydaları
1. İbadetler güzel ahlakın gelişmesine katkıda bulunur “Allah'a ve Elçisi'ne tâbi olun ki rahmete nail olabilesiniz. Rabbinizin affına mazhar olmak ve Allah'a karşı sorumluluk bilinci duyanlar için hazırlanmış gökler ile yer kadar geniş bir cennete ulaşmak için birbirinizle yarışın; onlar ki hem bolluk hem de darlık zamanında (Allah yolunda) harcarlar, öfkelerini kontrol altında tutarlar ve insanları affederler, çünkü Allah iyilik yapanları sever.” (Al-i İmran )

20 “Namaz dinin direğidir. Kim namazını kılarsa dinini ayakta tutmuş olur
“Namaz dinin direğidir. Kim namazını kılarsa dinini ayakta tutmuş olur. Kim de namazını terkederse dinini yıkmış olur.” Hz. Muhammed(S.A.V.)

21 “Sizden birinizin kapısı önünde bir akarsu bulunsa ve o akarsuda günde beş defa yıkansa o kişide kirden bir şey kalır mı? İşte beş vakit namaz kılanların durumu buna benzer. Allah bu beş vakit namazla günahları siler.” (Hz. Muhammed (S.A.V.)

22 NAMAZ Allah Zaman Kötülük Temizlik İyilik İyi duygular Hayasızlık
-a yaklaştırır ı iyi kullandırır -ten uzaklaştırır Temizlik İyilik -e alıştırır -e yöneltir NAMAZ -tan alıkoyar Hayasızlık -ı geliştirir İyi duygular - in direğidir -yı öğretir - yı öğretir Birlikte yaşama Saygı duyma Din

23 2.2. İbadetlerin Toplumsal Faydaları
2. İbadetler kötülüklerden alıkoyar “(Resûlüm!) Sana ahyedilen Kitab'ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebut 45)

24 İbadet Kötülük ve Fenalıktan Alıkoyar
“Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar…. Namaza yaklaşmayın…” (Nisa 43)

25 Günahlardan Korunma Aracı: O R U Ç
“Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara 183)

26 2017/4/9

27 2.2. İbadetlerin Toplumsal Faydaları
3. İbadetler sabrı ve diğerkamlığı öğretir Rahmân, Rahîm Allah’ın Adıyla DÜŞÜN zamanın akıp gidişini! Gerçek şu ki, insan ziyandadır; meğer ki imana erip doğru ve yararlı işler yapanlardan olsun, ve birbirlerine hakkı tavsiye edenlerden, birbirlerine sabrı tavsiye edenlerden... (Asr 1-3)

28 2.2. İbadetlerin Toplumsal Faydaları
4. İbadetler sosyal yardımlaşmayı teşvik eder

29 Zekat “Kendiniz için özenle ayırdığınız şeylerden başkaları için harcamadıkça gerçek erdeme ulaşmış olamazsınız; ve her ne harcarsanız kuşkusuz, Allah ondan tamamiyle haberdardır.” (ALİ İMRAN 92)

30 ZEKAT Zekatın Faydaları Sosyal Adalet Yoksulluk İç Huzur - i sağlar
- u azaltır - a kavuşturur ZEKAT - i geliştirir - yı artırır - i azaltır Paylaşma ve Yardımlaşma Şefkat ve Cömertlik Kıskançlık ve Çekememezlik

31 KURBAN (Allah’a yaklaşmanın aracı)
“Onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşmaz. Fakat sizin Allah’ın emirlerine bağlılığınız O’na ulaşır…” (Hac, 37)

32 KURBANIN YARARLARI Kurban Müslümanlar arasında yardımlaşmayı sağlar.
Zenginleri cimrilik hastalığından kurtarır. Fakirlerin zenginlere hürmet,zenginlerin de fakirlere şefkat göstermesini sağlar. İnsanlar arasında birlik ve beraberlik duygularını geliştirir. Toplumda sevgi ve saygı bağları kuvvetlenir.

33 2.2. İbadetlerin Toplumsal Faydaları
5. İbadetler kaynaşmaya katkıda bulunur Cemaatle kılınan vakit, cuma, cenaze ve bayram namazları Ramazanda verilen iftar yemekleri İhtiyaç sahiplerine verilen zekat ve sadakalar Kurban kesilmesi ve etinin paylaşılması Ramazan ve kurban bayramlarında ziyaretler, bayramlaşmalar…


"İSLAM'DA İBADETLERDE İLKELER VE İBADETLERİN FAYDALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları