Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROJE TABANLI ÖĞRENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROJE TABANLI ÖĞRENME."— Sunum transkripti:

1 PROJE TABANLI ÖĞRENME

2 İÇERİK PROJE NEDİR? PROJE TABANLI EĞİTİM NEDİR?
PROJE TABANLI EĞİTİMİN ÖNEMİ HANGİ ÖĞRENCİ PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIR? PROJE ÜRETECEK ÖĞRENCİNİN KEŞFİ ÖĞRENCİ HANGİ ALANDA PROJE YAPACAK? PROJE EĞİTİMİ YAPACAK ÖĞRETMENİN ÖZELLİKLERİ PROJE EĞİTİMİNDEN ÖNCE NELER YAPILMALI? PROJE TABANLI EĞİTİM NASIL YAPILIR? PROJE TABANLI EĞİTİM NİÇİN YAPILIR? PROJE TABANLI EĞİTİMİN FAYDALARI PROJE TABANLI EĞİTİM YAPAN KURUMLAR

3 PROJE NEDİR?  Bir tasarı, bir buluş, yapılacak etkinliğin tasarlanmasına proje denir. 

4 Bilimsel Proje : Bilimsel proje, bilimsel
yöntem kullanarak bir deneyin, araştırmanın, koleksiyonun ya da bir buluşun sunuşudur. Bir öğrencinin, ilgilendiği bir konu hakkında araştırma yapmasını, araştırma sonuçlarını bir raporla düzenlemesini ve en sonunda tüm bulgularını sınıfta ya da bir yarışmada sunmasını içerir.

5 PROJE TABANLI EĞİTİM NEDİR?
Her öğrencinin kendi ilgi alanında başarılı olması için o alana yönelmesi ve o alanda çalışmalar yapması gerekmektedir. Bu çalışmalar basitten karmaşığa doğru olmalı ve aşama aşama, basamak basamak olmalıdır. İşte bu üretkenliğe dayalı eğitime proje tabanlı eğitim diyoruz.

6 PROJE TABANLI EĞİTİMİN ÖNEMİ
Proje tabanlı eğitim; Yaratıcılığı uyandırır Yaratıcı düşünmeye özendirir Kişiliği ve mantıksal düşünmeyi geliştirir Problem çözme ve iletişim yeteneğini geliştirir Bilimsel yöntemle gerçek yaşamı ilişkilendirmeyi öğretir Toplumdaki buluşçu ruhu ateşler.  

7 KISACA PROJE TABANLI EĞİTİM ÜLKEMİZİN
İHTİYACI OLAN BİLİM ADAMLARININ YETİŞMESİNİ SAĞLAR.

8 Yıllara Göre TÜBİTAK Tarafından İlgili Yıl İçinde Desteklenmeye Başlanan Bilim İnsanı Sayısı

9 HANGİ ÖĞRENCİ PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIR?
Eğitimde her öğrencinin yapısına uygun olan bir model vardır. Proje çalışması yapacak öğrencilerde de belli özellikler olmalıdır. Proje üzerinde çalışacak öğrencilerin özellikleri Doğuştan gelen özellikler Sonradan kazanılan özellikler

10 DOĞUŞTAN GELEN YETENEKLER
Mucitlik yeteneği   Farklı düşünme yeteneği   Öğrendiğini geliştirme yeteneği  Olaylara farklı bakma yeteneği   Yaşıtlarından farklı davranışlar gösterme   Gördüğü bir şeyi çabuk kavrama

11 SONRADAN KAZANILAN ÖZELLİKLER
Bu özellikler planlı bir eğitimle kazandırılır  Bilimsel çalışma yöntemleri  İletişim becerileri             Araştırma yöntemleri   Öğrenme yöntemleri    

12 Bilgisayar   Yabancı dil  Sosyal etkinlikler   Dil becerisi   Bilgiye ulaşma  Bilgiyi bulma   Grupla çalışma teknikleri   Bilgiyi sunma

13 PROJE ÜRETECEK ÖĞRENCİNİN KEŞFİ
Derslerde yapılacak küçük çaplı çalışmalar bütün öğrencilerle yapılmalı.   İleri proje çalışmaları, ilgisi olan öğrencilerle yapılmalı   Proje üretimi özellikle Fen Bilimleri derslerinde olmaktadır.  

14 Deney ve ders sIrasInda öğrencİde gözlenen özellİkler
Bazen dersi dinlemiyor gibi görünür. Aslında dinliyordur.   Anlatılan konuyu çabuk kavrar. Aynı konu fazla tekrarlanırsa sıkılır.  Konu anlatılırken birden sözü keser ve soru sorar. Bu sorular bazen konuyla ilgisiz de olabilir.

15 Soruları ve fikirleri ayrıntılar üzerindedir.  
Sorulara verdiği cevaplar enteresan ve yaşıtlarınınkinden farklıdır.   Meraklıdırlar, çok soru sorarlar. Dersleri deney yaparak işlemekten hoşlanırlar Bazen sorduğu soruyu kimse anlamaz . Sorduğu sorular sıra dışıdır.

16 ÖĞRENCİ HANGİ ALANDA PROJE ÇALIŞMASI YAPACAK ?
Proje çalışması yapacak öğrenci keşfedildikten sonra öğrencinin hangi alanda proje çalışması yapacağı tespit edilmelidir.  Bu çalışmalar çok dikkatli yapılmadır. Çünkü hangi öğrencinin proje çalışması yapması gerektiği kadar, öğrencinin hangi alanda çalışma yapacağı da önemlidir.

17 Öncelikle öğrencinin ilgi alanı keşfedilir.
Tabloda belirtildiği gibi 3 ana grup vardır. Daha sonra ana gruplardan kendine uygun olan alt gruplara ayrılır. ÖĞRENCİ  FEN BİLİMLERİ  GÜZEL SANATLAR  SOSYAL BİLİMLER

18 ÖĞRENCİ  FEN BİLİMLERİ  GÜZEL SANATLAR  SOSYAL BİLİMLER MATEMATİK  RESİM  EDEBİYAT  FİZİK  MÜZİK  TARİH KİMYA COĞRAFYA BİYOLOJİ

19 Alt gruplara inildikçe proje konusuna yaklaşılır.
Alanlardan hangisi seçildiyse öğrenci o alanda proje çalışmasına başlar.  DİKKAT: ÖĞRENCİYLE PROJE KONUSU ÇOK UYUMLU OLMALIDIR. ÇÜNKÜ DOĞRU ÖĞRENCİYLE DOĞRU ALAN, DAHA BAŞARILI BİR PROJE DEMEKTİR.

20 ÖĞRENCİ İLGİ ALANINDA BİR PROJE HAZIRLAMALI.
ÖĞRENCİNİN İSTEĞİ YETENEK SONUÇ VAR  VAR  BAŞARILI YOK  YOK  BAŞARISIZ VAR  YOK  YARI BAŞARILI YOK  VAR  BAŞARISIZ

21 PROJE EĞİTİMİ YAPACAK ÖĞRETMENİNÖZELLİKLERİ
Proje çalışmasa yapacak öğretmende belli özellikleri olmalı. Bu özellikler öğrencidekilerle aynı olmayabilir. Çünkü bir özelliğe sahip olmakla o özelliğin eğitimciliğini yapmak farklı şeylerdir.

22 Teknoloji imkanlarını iyi kullanabilmeli
ve bunların kullanımını öğrencilere öğretmelidir.  İyi bir rehberlik bilgisine sahip olmalı   Gelişmeleri iyi takip etmeli öğrencilere gerekli durumlarda bilgi aktarmalıdır   Öğrenciden gelen her türlü fikre açık olmalı   İyi bir gözlemci olmalı.   İletişimi iyi olmalı. 

23 PROJE EĞİTİMİNDEN ÖNCE NELER YAPILMALI?
BAŞARILI BİR PROJE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKENLER  BİLGİ MALZEME ÖĞRETMENDE ÖĞRENCİDE

24 PROJE TABANLI EĞİTİM NASIL YAPILIR?
Dersler normal şekilde işlenir. Ders işlenirken proje çalışması yapacak öğrenciler tespit edilir. Proje çalışmaları dersin dışında yapılır. Çalışmayı öğrenci yapar öğretmen yol gösterici olur. Öğrenci beynindeki bilgileri yorumlar ve yeni bir ürün ortaya koyar.

25 PROJE TABANLI EĞİTİM NİÇİN YAPILIR?
Öğrenci merkezli olduğu için öğretmenlerin işini kolaylaştırdığı için,   Her öğrenci kendisinden sonra gelecek öğrencilere bir ışık tutarak onlarında proje çalışmaları yapmasını sağladığı  için,   Genç beyinler ülkeye kazandırdığı  için,   Toplumda üretken bireylerin sayısı arttırdığı  için yapılır.

26 Talimatları izlemekten öğrenim aktivitelerine;
Ezberlemekten ve tekrar etmekten, keşfetmeye, tümleştirmeye ve sunmaya; Dinleyip tepki vermekten iletişim kurmaya ve sorumluluk almaya; Gerçeklerin, terimlerin ve içeriğin oluşturduğu bilgiden,; işlemleri anlamaya Teoriden, teorinin uygulamalarına; Öğretmene bağlı olmaktan pratikte güçlü olmaya geçiştir.

27 PROJE TABANLI EĞİTİM YAPAN KURUMLAR
Proje tabanlı eğitim yapmak için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Bilim ve Sanat Merkezleri kurulmaya başlanmıştır. Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrenciler kendi ilgi alanlarında proje üretecek şekilde eğitim görmekteler. Sayıları ülkemizde 20 civarındadır. 

28

29

30


"PROJE TABANLI ÖĞRENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları