Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ"— Sunum transkripti:

1 TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ

2 TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ
Öğrencileri araştırmaya yöneltmek, çevrelerinde meydana gelen problemlere karşı duyarlılıklarını artırmak, araştırma bilinci kazandırmak, teşvik etmek ve bu konularda kabiliyetli olan öğrencileri saptamak amacıyla yapılan bilimsel çalışmalardır.

3 Bilim projeleri 7 farklı branşta düzenlenmektedir. Bunlar
Bilgisayar, Biyoloji, Matematik, Fizik, Kimya , Sosyoloji ve Yer bilimleri dir.

4 a) Proje yapacak öğrenci seçimi
Proje çalışacak öğrenciyi seçerken öncelikle proje yaptığı branşla ilgili temel bilgiye sahip öğrenciler seçilmelidir. Genellikle lise 1 ve 2 talebeleri tercih edilmelidir. Bununla beraber öğrencilerin gerçekten iyi bir araştırmacı ruha sahip olması, zorluklarla savaşan bir yapıya sahip olması, sosyal ilişkilerinin iyi olması, derdini düzgün bir dille anlatabilir olması,hırslı bir kişiliğinin ve karizmatik görünüşünün bulunması da proje sunumunda başarıya ulaşmada en önemli faktörlerdir.

5 b) Proje konusunun seçimi
Öğrenci ve öğretmen açısından düşünüldüğünde aslında çevrelerini hep sorgulayıcı bir gözle bakan kişilerin konu bulmaları hiçte zor değildir. Çalışılacak konu öğretmen tarafından tavsiye edilebileceği gibi öğrenci tarafından da önerilebilir.

6 okunması ve bilimsel seminerlere katılmak da önemli faktörlerdir.
Üniversite kütüphanelerinde bulunan lisans tezleri, master tezleri ve doktora tezleri proje olarak yapılabileceği gibi,daha önce yapılmış bir konu değişik yönden çalışılarak da proje olabilir. Konu bulmada çeşitli bilimsel dergilerin; ( Bilim ve Teknik, Ekoloji, Fountain, Sızıntı, Scientist, Focus vs) okunması ve bilimsel seminerlere katılmak da önemli faktörlerdir.

7 Örnek proje konuları: Topraksız tarım tekniğiyle domates yetiştirilmesi Termik santral küllerinin bitki yetiştirmede kullanılması Asit yağmurlarının çeşitli bitkiler üzerindeki etkisinin araştırılması Likenlerin antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması Haliç çamurundan tuğla yapılması. Gazete atıklarında kültür mantarı yetiştirilmesi. NOT : TÜBİTAK tarafından hazırlanan örnek proje kitabından detaylı bilgiler elde edilebilir.

8 c) Proje raporunun hazırlanması
Projenin amacı: Kısaca projeyi niçin yaptığınızı yazacaksınız. Giriş: Bu kısımda sizin çalıştığınız konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmaları ve sonuçlarını vermek gerekiyor. Bir tür literatür özetlerini yazıp konunuzu tanıtacaksınız. Materyal ve Metod: Çalışmanızı nasıl yaptınız, hangi tekniği ve materyalleri kullandınız bunları en ince ayrıntısına kadar anlatıyorsunuz. Sonuç ve tartışma: Çalışmanızın sonuçlarını grafikler, tablolar, şekiller ve resimler kullanarak yazıp bu sonuçların bu şekilde çıkış sebeplerini ve daha önceki çalışmalarda elde edilen sonuçlardan farklılıklarını yazacaksınız. Kaynakça: Projeyi hazırlarken hangi kaynaklardan faydalandığınızın detayını yazacaksınız. Teşekkür: Bu kısımdada çalışmalar esnasında yardımcı olan kişi , kurum veya kuruluşlara teşekkür yazısı yazacaksınız

9 e) Proje konularının sunumu
Gönderilen projeler TÜBİTAK tarafından oluşturulan bir jüri tarafından değerlendirilir eğer projeniz başarılı bulunursa sunum için çağrılır.Size (150 X 100 cm ) bir pano verilerek projenin burada sergilenmesi istenir. Projenin başarılı olmasında sergi ve standın güzelliği çok önemlidir. Sergi esnasında jüri üyeleri stantları gezer ve sizlere soru sorup gerekli notlarını alır. Daha sonra jüri üyeleri bir odaya sizi davet ederler ve her jüri üyesi projenin bir bölümünü ele alacak şekilde size projenizle ilgili sorular sorarlar ve aldıkları cevaplara göre bir değerlendirme yaparlar.

10 f ) Ödüllendirme Her branş için TÜBİTAK birinci , ikinci, üçüncü olan projeleri tespit eder ; projeyi yapan kişiye ve danışman öğretmene maddi bir ödül verilir. Biyolojide ayrıca Dünya çevre yarışmasına katılacak bir projede seçilir ve Türkiye yi temsilen yurt dışında yapılacak olimpiyata gönderir. Projelerde ilk üç dereceye giren öğrencilere ÖSS de ek puan veriliyor.


"TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları