Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. HAC İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. HAC İLE İLGİLİ KAVRAMLAR"— Sunum transkripti:

1 1. HAC İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
İHRAM VAKFE ŞEYTAN TAŞLAMA HAC TAVAF SA’Y

2 1.1 HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki kutsal yerlerin usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve buralarda yapılması gereken dini görevleri yerine getirmek.

3

4 1.2 İHRAM Hac veya umre yapmaya niyet eden kişinin, normalde yapılmasında sakınca olmayan bazı davranışları, mikat sınırları içerisinde geçici olarak yapmaktan sakınmaktır.

5 İhramda beyaz ve dikişsiz elbise giyilir.
İhrama giren kimseler, hacca niyet eder ve telbiye duasını okurlar.

6 TELBİYE DUASI DİNLEYELİM

7 Mikat: Hac ve umre yolculuğuna çıkanların Mekke çevresinde ihrama girmek zorunda oldukları yerlerdir. Mikat sınırları kişilerin geldikleri bölgelere göre değişir.

8

9 Hava yoluyla hacca gideceklerin ineceği hava alanı mikat sınırları içinde ise uçağa binmeden önce ihrama girmeleri gerekir.

10 VÜCUT LA İLGİLİ YASAKLAR KIYAFETLE İLGİLİ YASAKLAR
İHRAM YASAKLARI VÜCUT LA İLGİLİ YASAKLAR Tıraş olmak Tırnak kesmek Saç, sakal ve bıyıkları boyamak, jöle sürmek, oje ve ruj kullanmak Koku sürünmek ve kokulu sabun kullanmak KIYAFETLE İLGİLİ YASAKLAR Başı ve yüzü örtmek Eldiven, çorap ve topukları kapatan ayakkabı giymek Dikişli elbise ve iç çamaşırı giymek DİĞER YASAKLAR Kara hayvanlarını avlamak Bitkileri koparmak Kavga etmek veya tartışmak

11 1.3 VAKFE Arife günü öğle vaktinden bayram sabahına kadar bir süre Arafat’ta bulunmaktır.

12

13 1.4 TAVAF Haceru’l Esved’den başlayarak Kabe’nin etrafında yedi defa dönmeye tavaf denir. Her bir dönüşe şavt denir. Bir tavaf yedi şavttan oluşur.

14

15

16 1.5 SÂ’Y Safa ve Merve tepeleri arasında, Safa’dan başlamak üzere yedi defa gidip gelmeye ‘sâ’y’ denir. Safa’dan Merve’ye dört, Merve’den Safa’ya üç kez gidilir.

17

18 Safa ve Merve’nin günümüzdeki hali

19 1.6 ŞEYTAN TAŞLAMA Şeytan taşlama bayramın birinci günü başlayıp dördüncü günü güneş batıncaya kadar olan sürede yapılır. Haccedenlerin bayram günleri Mina’da belirlenen yerlere ufacık taşlar atması demektir.

20

21 Mescid-i Nebi ziyaret edilir
Hac farzdır Kurban kesilir Şeytan taşlanır Vakfe yapılır İhrama girilir HAC Say yapılır Tavaf yapılır


"1. HAC İLE İLGİLİ KAVRAMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları