Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam"— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
2. Hz. Muhammed’in Doğumu Çocukluğu ve Gençliği 3. Hz. Muhammed’e Vahyin Gelişi 4. Hz. Muhammed’in Hicreti 5. Hz. Muhammed’in Toplumsal Barışa Yönelik Etkinlikleri 6. Hz. Muhammed’in İslâm’ı Yayma Çabaları 7. Veda Hutbesi’nde Evrensel Mesajlar 8. Hz. Muhammed’in Vefatı

2 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Çağrının ilk yıllarında, Mekke'nin ileri gelenleri, Hz. Muhammed'in İslam'a davetini pek fazla önemsemediler. Peygamberimiz ve arkadaşlarıyla alay ederek onları küçümsediler.

3 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Ancak gün geçtikçe İslam'ı kabul edenler çoğalıyordu. Bu durumdan rahatsız olan müşrikler, Hz. Muhammed ve arkadaşlarına kötü davranmaya başladılar.

4 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Hz. Muhammed'in çağrısı tüm insanlığa yönelikti. Bu nedenle yabancıların Mekke'ye geldikleri hac mevsiminde onları İslam'a davet ediyordu. Bu davetler müşrikleri iyice kızdırdı. Mekkeliler, Ona ve arkadaşlarına yönelik baskılan daha da arttırdılar.

5 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Özellikle yoksul, güçsüz Müslümanlara daha çok eziyet ve işkence ettiler. Müslümanları belli bir bölgeye hapsederek onlarla her türlü alışverişi kestiler.

6 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Müşriklerin yaptıkları baskıların dayanılmaz hâle gelmesi üzerine Peygamberimiz, Müslümanlara Habeşistan'a hicret (göç) etmelerini tavsiye etti. Bunun üzerine bazı Müslümanlar, 615 ve 616 yılında Habeşistan'a hicret ettiler.

7 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Bu arada Hz. Peygamber amcası Hz. Hamza ve Mekke'nin ileri gelenlerinden Hz. Ömer Müslüman olmuşlardı. Böylece Müslümanlar biraz daha güçlenmişlerdi. Özellikle Hz. Ömer'in Müslüman olmasıyla ilk defa açıkça ve topluca ibadet yapılmaya başlandı.

8 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Müşrikler, baskılarıyla İslam'ın yayılmasına engel olamayınca Peygamberimize, amcası Ebu Talip aracılığıyla anlaşma teklif ettiler. Peygamberimize, İslam'ı yaymaktan vazgeçmesi karşılığında istediği kadar para, Mekke'nin yönetimi ve istediği kadınla evlenme gibi birçok teklif götürdüler.

9 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Ancak Hz. Muhammed, "Allah'a yemin ederim ki, sağ elime güneşi, sol elime de ayı koysalar ben yine de yolumdan dönmem." diyerek bu teklifleri reddetti.

10 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Yaşanan bütün olumsuzluklara ve her türlü güçlüğe rağmen, Hz. Muhammed görevini özveriyle yapmayı sürdürüyordu. Gerek Mekkelilere gerekse Mekke dışından gelen insanlara her fırsatta İslam'ı anlatıyordu.

11 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Hz. Peygamber 620 yılında Medineli bir grupla Akabe denilen yerde görüşerek onları İslam'a davet etti. Medineliler de bu daveti kabul ederek Müslüman oldular.

12 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
621 ve 622 yıllarında daha büyük gruplar hâlinde Mekke'ye gelerek Peygamberimizle görüşen Medineliler, onu ve Müslümanları kentlerine davet ettiler. Peygamberimize, Medine'ye göç ederse onu, canları ve malları gibi koruyacaklarını söyleyip, ona bağlılık yemini ettiler.

13 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Hz. Muhammed'in hicretten önce Medinelilerle görüşmesi ardı ardına üç yıl devam etti. "Akabe Biatları" denilen bu görüşmelerden sonra Müslümanlar, gruplar hâlinde ve gizlice Medine'ye göç etmeye başladılar.

14 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Hicret haberini duyan müşrikler, İslam dininin yayılmasını engelleyemeyeceklerini anlayınca Peygamberimizi öldürmeye karar verdiler.

15 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Her kabileden seçilen gençlerden oluşan suikastçiler, Hz. Peygamberin evini kuşattılar. Ancak Peygamberimiz, müşriklerin bu planını önceden haber almıştı.

16 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Hz. Peygamber yanında bulunan emanetleri sahiplerine teslim etmesi için Hz. Ali'yi kendi yerine bırakıp Hz. Ebu Bekir'i yanına alarak Mekke'den ayrıldı. Müşrikler, Peygamberimizi yakalayana büyük ödül vaat ettiler.

17 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Peygamberimiz, Hz. Ebu Bekir'le Sevr Mağarası'nda gizlenirken onları aramaya gelen bir grup, mağaranın girişme kadar geldi. Eğilip içeri baksalardı onları görebilirlerdi. Hz. Ebu Bekir bu durumdan endişelendi. Hz. Muhammed de "Üzülme Allah bizimledir." diyerek onu teselli etti.

18 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Kuran'da bu durum şöyle anlatılır; "Eğer siz Muhammed'e yardım etmezseniz biliniz ki Allah ona yardım etmiştir: Hani, kâfirler onu, iki kişiden biri olarak (Ebu Bekir ile birlikte Mekke'den) çıkarmışlardı; hani onlar mağaradaydı; o, arkadaşına: 'Üzülme, çünkü Allah bizimle beraberdir.' diyordu..."

19 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
Hz. Muhammed aramaların sona erdiğini düşününce yoluna devam etti. Medine yakınlarındaki Küba köyüne gelerek burada birkaç gün kaldı ve bir mescit yaptırdı. İlk cuma namazını burada kıldı. Daha sonra, Medine'ye hareket etti ve 622 yılının Eylül ayında bu kente ulaştı. Medineliler, Peygamberimizi sevgi gösterileriyle karşıladılar.

20 4. HZ. MUHAMMED’İN HİCRETİ
M. 622 yılında Müslümanların dinleri uğruna Mekke’ den Medine’ ye göç etmelerine HİCRET; Dinleri uğruna Mekke’ den Medine’ ye göç edenlere MUHACİR; Göç eden Müslümanları karşılayıp her şeylerini onlarla paylaşan Medineli Müslümanlara ENSAR denilir.

21 HİCRETİN İSLAM TARİHİNDEKİ SONUÇLARI
23 yıllık Peygamberliğin Mekke Dönemi sona ermiş ve Medine Dönemi başlamıştır. Müslümanlar Mekkeli Müşriklerin zulüm ve baskılarından kurtulmuştur. İslam bu olaydan sonra hızlı bir yayılma sürecine girmiştir.

22 BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
İlk cuma namazı hicret esnasında Medine yakınlarındaki Küba köyünde kılınmıştır. Hicret, Hz. Ömer zamanında hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.


"ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları