ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
Advertisements

ÇANAKKALE SAVAŞI.
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
Trablusgarp Savaşı veya diğer kullanımıyla  Türk-İtalyan Savaşı, yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi yi İtalyaya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır.
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
ÇANAKKALE SAVAŞI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
1905 yılında Harp Akademisin-den Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Hazırlayan : Başbuğ Türkmen Gergin
M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
İŞGALLER BAŞLIYOR Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan BÜYÜM Mert Berkay GÜLEN Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
ÇANAKKALE SAVA Ş I Çanakkale Cephesi I. Dünya Sava ş ı’nda İ tilaf Devletleri’nin saldırısı sonucu açılmı ş bir cephedir. Dünya tarihinin en kanlı sava.
Çanakkale Zaferi Hazırlayanlar: Fatma Dinç Sevgi Hançerli.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
ATATÜRK.
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
Çalışma soruları 8. video
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp’ta İtalya ile mücadele halinde olması, aşağıdaki savaşlardan hangisinin başlamasında.
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
Çalışma soruları 9. hafta
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
MUSTAFA KEMAL LİDERLİK YOLUNDA
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Osmanlı Devlerinin Kurucusu OSMAN BEY OSMAN BEY.
MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
BURAYA TIKLAYINIZ Büyük Taaruz ve sonucu nedir? Misak-ı Milli nedir?
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
Sunum transkripti:

ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR MİLLİ MÜCADELE ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR

Trablusgarp Savaşı’nda Mustafa KEMAL İtalya Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki topraklarını ele geçirmek istiyordu. Mustafa Kemal Derne ve Tobruk’ta Enver Paşa Bingazi’de halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı direnişi başlattılar. Bu sayede İtalyanlar Trablusgarpı işgal edemediler , ama Balkanlarda savaş çıktığı için UŞİ ANTLAŞMASI imzalanıp Trablusgarb ve Bingazi İtalyanlara bırakıldı.

Çanakkale Savaşı’nda Mustafa KEMAL İtilaf devletlerinin Çanakkale Boğazı’ndan zorla geçmeye çalışıp Başkentimiz İstanbul’u ele geçirmek istemesi üzerine açılmıştır. 18 Mart 1915 günü İngiliz ve Fransızlar gemileriyle saldırdı. Nusret mayın gemisinin mayınlarına çarpan bu gemiler ağır kayıplar verdi. Daha sonra karaya asker çıkartan İngilizler burada Mustafa Kemal’in cesur savunmasıyla karşılaştılar. Mustafa Kemal askerlerine ‘ Size ben taarruz etmeyi değil ölmeyi emrediyorum’ diyerek askerleri cesaretlendirdi ve savaşı kazanmamızı sağladı.

Milli Mücadele Kitap 42….

Yurdumuzun İşgal Edilmesi

I. Dünya Savaşı’nı kaybeden Osmanlı Devleti şartları çok ağır olan Mondros Ateşkes Anlaşması’nı imzaladı. Bu antlaşmanın 7. maddesine göre İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede görürlerse istedikleri yeri işgal edeceklerdi. Neden bu maddeyi koymuş olabilirler?

1. Dünya Savaşı Türkiye İşgal Tablosu İngilizler Antep Urfa Maraş Musul Fransızlar Adana Hatay İtalyanlar Antalya Konya Yunanlılar İZMİR

Anadoludaki bütün işgaller haksızdı. Osmanlı Devleti de işgallere seyirci kaldı. Anadolu işgal altındayken vatanını kurtarmak için bir çaba göstermedi. Bu işgaller karşısında halk seyirci kalmadı. -Milli cemiyetler - Kuvayi Milliye (YAZ) KURULDU

7. MADDE TARTIŞMA 30. SAYFA ÖDEV İşgaller karşısında M. KEMAL ne düşünüyordu? (KİTAP)

Mustafa Kemal vatanın kurtulmasındaki tek çarenin Türk milletini harekete geçirip, işgallere karşı dayanışmayı sağlamaktı. Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a atandı. Mustafa Kemal Ya İstiklal, Ya Ölüm diyerek çalışmlara başladı. Tartışma! Mustafa Kemal elinde hiçbir maddi güç olmamasına rağmen Türk milletine güvenerek Milli Mücadeleyi başlattı.

Milli Mücadele’de Dayanışma Bütün ülke dayanışma amacıyla mitingler yaptı. İşgallere tepki gösterdi. Atatürk vatanın kurtarılmasının önce mili birlik beraberlikten geçtiğini düşünüyordu. 45. SAYFA RESİM İNCELE.

Adım Adım Bağımsızlığa İşgalci devletlere karşı ilk direniş Fransızlara karşı DÖRTYOL ‘da başladı. Batı cephesinde Yunanlılar İzmir’i ele geçirmiş, daha sonra halk direniş göstermeye başlamıştır. İzmir’in Yunanlılar tarafından işgali sırasında ilk kuşunu gazeteci HASAN TAHSİN sıkmıştır. Oda oracıkta şehit edilmiştir.

Batı cephesindeki bu direniş, milli bilinci, ve düşman ile savaşma azmini ortaya koydu.