12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE VELİLERE ÖNERİLER
NİÇİN ÖFKE VEYA BU KONFERANS NİYE? ACABA ÖFKELENMEMEYİ ÖĞRENSEK;
Esneklik (elastisite) ve Uygulamaları
Resimlerin Kullanımı.
TEMEL YETENEK RAQİF QASIMOV.
ARZ VE TALEP II: PİYASALAR VE REFAH
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
LİDERLİK’inEN YALIN HALİ
Buluş Yoluyla Öğrenme.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
VERİ İŞLEME ARAŞTIRMA SORULARI ÜRETME, VERİ TOPLAMA,
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Araştırmada Etik Sorunları
ÖZEL HAYAT Kazanım: İnsanların özel hayatına saygı gösterir.
3-6 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri ve Çocukla Etkili İletişim
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
ŞİİRDE AHENK.
SAYGI.
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Projenin Adı : Verimli ve Doğru Çalışma Bölüm Adı : Sunanın Adı : 1.
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
Zİhİnden İşlemler ve Sonucu Tahmİn Etme
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
Öğretim Yılı Bahar Dönemi
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
4.1 GİRİŞ Manzaralar (landscapes) insanlar için önemlidir. Doğal çevre ile insan aktiviteleri arasındaki etkileşimin dinamik dışavurumu olarak günlük.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
MOTİVASYON.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
BÖLÜM 7 Motivasyon. BÖLÜM 7 Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren ve devam ettiren kuvvet. Motivasyonun Tanımı Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren.
Insan kaynakları yönetimi ve ücret yönetimi
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
SAYGI.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
Liderlik.
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Girİşİmcİ Kİmdİr? ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Duyuşsal Alan.
GAZLARIN ESNEKLİĞİ DENEYİN AMACI: Gazların esnekliğini görmek
SOSYAL PSİKOLOJİNİN TEMEL YÖNTEMLERİ
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 2 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
ŞİDDET.
Prof. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOL
“Saygı” bir şeye, bir kimseye karşı çekinme ile birlikte duyulan sevgi, değer duygusu anlamına gelmektedir. Saygı bir değer olarak insan ilişkilerinin.
“Tek PPG” olarak yolumuza devam ediyoruz
“Saygı” bir şeye, bir kimseye karşı çekinme ile birlikte duyulan sevgi, değer duygusu anlamına gelmektedir. Saygı bir değer olarak insan ilişkilerinin.
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Sunum transkripti:

12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi taşıyan ya da afektif tepkileri tetikleyen elementlerdir.

12.2 KAPSAYICI AMAÇLAR VE NİSPİ GÜÇLERİ Amaçlar, arzu edilen gelecek durumların zihinsel temsilleridir. Üç farklı kapsayıcı amaç belirlenmiştir.

Normatif amaç (Normative goal) Kazanç amacı (Gain goal) Hedonik amaç (Hedonic goal)

Şekil 12.1 Çevredeki ipuçlarının normatif amacın nispi gücünü etkileme mekanizmaları

12.3 NORMATİF AMACI DOĞRUDAN GÜÇLENDİREN ÇEVRESEL İPUÇLARI Eğer çevredeki insanların durumsal normlara saygı duyduğunu gösteren ipuçları varsa, yalnızca çevrede insan olması bile birinin kendi normatif amacını kuvvetlendirecektir.

12.4 NORMATİF AMACI DOĞRUDAN ZAYIFLATAN ÇEVRESEL İPUÇLARI Normların güçlendirilmesi sürecinin ironik durumu, bunu yapmaya çalışırken sürecin tersine dönebilmesidir. Çevredeki ipuçları normlara saygısızlığı gösteriyorsa, insanlar daha az normatif olur.

12.5 KAZANÇ AMACINI GÜÇLENDİREN ÇEVRESEL İPUÇLARIYLA NORMATIF AMACIN DOLAYLI OLARAK ZAYIFLATILMASI Çevresel ipuçları, kapsamlı amaçlardan biriyle yakından bağlantılı nesneler de olabilir. Bu nesnelerin etkisi, çevrenin kazanç amacının nispi değerini nasıl doğrudan artırdığını göstermek için de kullanılabilir.

12.6 HEDONİK AMACI GÜÇLENDİREN ÇEVRESEL İPUÇLARIYLA NORMATIF AMACIN DOLAYLI OLARAK ZAYIFLATILMASI Çevredeki çok çekici ve çok itici unsurlar olan, afektif reaksiyonlar yaratarak bir veya daha fazla temel ihtiyacı daha göze çarpar hâle getiren içgüdüsel ipuçları, hedonik amaçları kolayca kuvvetlendirir ve otomatik olarak insanları sabırsız ve dürtüsel hâle getirir.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1-) Çevresel ipuçlarının normatif davranışa etkisini takip etmek için amaç çerçeveleme teorisinin nasıl uygulanabileceğini kısaca açıklayınız. 2-) Normatif amacın nispi gücünü artıran ya da azaltan çevresel ipuçlarına dört örnek veriniz. Doğrudan ve dolaylı etkileri hesaba katınız. 3-) Fiziksel düzensizliğin sapkın davranışı nasıl yaygınlaştırabileceğini tanımlayınız. 4-) Dükkan vitrinlerinde doğal çevreye özen gösterme hevesini azaltabilecek nasıl ipuçları bulunabilir?

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.