PATLICAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Anasınıfları PATATES ŞENLİĞİ
Advertisements

PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
Türkiye’nin en büyük mail grubu Türkiye’nin en büyük mail grubu Lütfen slaydı tüm sediklerinizle paylaşınız Hayat paylaştıkça güzeldir.
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
FASULYE.
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Besin ve İçerikleri.
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
SUSAM Takım: Tubiflorales Familya: Pedaliaceae Cins: Sesamum

Eslenme engeli.
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
FAYDALI BESİNLER.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
Tarla Bitkileri Yetiştirme
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
KEREVİZ.
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
PATLICAN Solanum melongena
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
MEYVELERİN FAYDALARI. Portakal Bol miktarda C vitamini içeriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki kolestorolü düşürür. Kanseri önleyici olarak bilinen.
SEBZELERİN FAYDALARI. Domates C ve E vitaminleri içerir. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına.
DOĞAL MUCİZELER 4 PPS: Cem Yurtsev Music : Grease BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ
Erik bol miktarda B vitamini içerir.
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Yaklaşık yıldır yetiştirilen ve insanlar tarafından kullanılan bir bitkidir. Çalışmalar bu bitkinin tıbbi özellikleri nedeniyle orta çağdan beri.
Roka. Roka ‘nın Faydalari Roka iştah açıcıdır. Mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Karaciğere faydalıdır. Karaciğer ağrılarını.
LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup ton civarındadır.
ÖRTÜALTINDA BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ
BROKKOLİ Brassica oleracea L. var. italica
TERE Lepidium sativum L.
SEBZELER.
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
I S P A N A K Ekonomik Önemi, Anavatanı Spinacia oleracea L..
Brassica oleracea L. italica
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi Alpaslan KUŞVURAN1.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
DOĞAL LİFLER.
Güney Amerika Güzeli Ananas
SEBZELER.
Haşhaş.
Harika bir fosfor kaynağı… Kolesterol düşürücü etki…
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
Mısır (Zea mays).
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
(ERZURUM) KADAYIF DOLMASI Zeliha IŞIK
Sunum transkripti:

PATLICAN

PATLICANIN TANIMI; Ilık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yy’da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir. Avrupa'ya ilk getirilişinde süs bitkisi olarak kullanılan patlıcan, dünyada üretilen yaş sebzeler arasında 6. sırada yer almaktadır. İçeriğinde düşük nikotin barındırması nedeniyle patlıcanı tüketen tek canlı türü insandır. Tropik bölgelerde çok yıllık bitki özelliği gösterirken bu kuşağın dışındaki iklim kuşaklarında bir yıllıktır.

YETİŞTİRİCİLİĞİ;Tohum ekimi sırasında, fide yetiştirme materyali tavlı değilse, iyice sulandıktan ve elle kontrol edildikten sonra 3 tohum ekimi yapılmalıdır.Tohum ekimini takiben süzgeçli kova ile sulanması faydalıdır. Tohumlar ekimden önce nemli bir bez arasında, 10-15 saat bekletilerek ekilmesi çimlenmeyi kolaylaştırır. HASAT; Çeşit özelliğine bağlı olarak meyveler normal iriliğini ve rengini alınca hasat yapılmalıdır. Hasat meyve sapı meyvede kalacak şekilde bıçak veya makasla yapılmalıdır. Sık aralıklarla yapılan hasat kaliteli ürün verimini arttırır. VERİM; Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.

PATLICANIN FAYDALARI; 1. Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. 2. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. 3. Bağırsakları yumuşatır. 4. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz. 5. Kan basıncını arttırır. 6. Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder. 7. Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz. 8. Romatizma ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına fayda sağlar. 9. Dişleri güçlendirir. 10. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.

PATLICANIN BESİN DEĞERİ; 100 gr. Patlıcanda; -24 kalori – DV %1 -3 gr. lif – DV %14 -1 gr. protein – DV %2 bulunur. Ayrıca patlıcan; -Manganez – DV %13 -Potasyum – DV %7 -Folat – DV %5 -Bakır – DV %4 -C Vitamini – DV %4 -K Vitamini – DV %4 -B6 Vitamini – DV %4 içerir.

İNCİ NUR YENİOCAK 7/C 212