Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU)."— Sunum transkripti:

1 SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU)

2 Sebzeler daha çok sulak ve ılıman iklimleri seven bitki türleridir
Sebzeler daha çok sulak ve ılıman iklimleri seven bitki türleridir.Meyvelerde olduğu gibi,bazı sebzelerden de içecek üretilmektedir.En yaygın domates suyu üretimi yapılmaktadır.bununla birlikte havuç,kereviz,ıspanak,kırmızı pancar,biber gibi sebzelerden de içecek üretilmektedir.Hatta bazı ülkelerde adeta bir turşu suyu niteliğinde fermente sebze suları da üretilmektedir.Ayrıca çeşitli sebze suları karıştırılmak suretiyle sebze suyu kokteylleri üretilmektedir.

3 Havuç Ve Havuç Suyu Vitamin kaynağı havuç,kökleri çiğ veya pişirilerek yenen bir sebze türüdür.Maydanozgiller familyasından,kökü koni biçiminde olan etli ve yoğun dokulu daha çok sebze olarak yetiştirilen bir bitkidir.Türkiye’de yemeklere konulan bir tür yan sebze olmakla birlikte,salatası,tursusu,içecek olarak suyu yapılan bir bitkidir.Sarı,kırmızı,mor-siyah renkleri bulunur.daha çok karışık meyve sularının içine konulur.

4 BESİN DEĞERLERİ 100 gr. Taze havucun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:30-42 kalori,1,1gr protein,9,7 gr karbonhidrat,0 kolesterol,0,2gr yağ,1gr lif,36mgr fosfor,37mgr kalsiyum,0,7mgr demir,47mgr sodyum,341mgr potasyum,23mgr magnezyum,8,115-11,000 IU A vitamini 0,06mgr.B1 vitamini 0,05mgr.B2 vitamini 0,6mgr. B3 vitamini 0,15mgr.B6 vitamini 7,6mcgr.Folik asit 6-8mgr.C vitamini ve E vitamini 0,6mgr.

5 HAVUÇ SUYU ÜRETİMİ 1.YÖNTEM: Havuçlar iyice yıkandıktan sonra kabukları buharla veya kalevi uygulamasıyla soyulur.Sonra bir değirmende kıyılıp,paketli preste veya horizontal sepetli preste sıkılarak suyu çıkarılır.

6 2.YÖNTEM: Soyulmuş havuçlar dk süreyle bütün halde buhara arz edilerek yumuşatılır.Sonra bir değirmende parçalanıp içerisine havuçların içerisine havuçların yarı ağırlığı kadar su ilave edildikten sonra tekrar ısıtılır ve nihayet vidalı presle preslenir. Vidalı Pres

7 Maserasyon mayşe tankı
3.YÖNTEM: Daha iyi bir nitelikte pulp elde etmek için ise başka bi yöntem kullanılır.Yıkanmış,soyulmuş ve parçalandıktan sonra ısıtılarak yumuşatılmış havuçlara, % oranında su ilave edilir.Bu karışıma yeterli miktarda sitrik asit ilave edilerek pH derecesi 4.5 e ayarlanır.Karışım sıcaklığı C ye getirilip,üzerine yeterli miktarda bir maserasyon enzimi eklenir.Böylece havuç dokusu enzim etkisiyle iyice parçalanmış olur.Yaklaşık 2 saat sonra bir palperden gecirilir.Elde edilen pulp bir kolloid değirmende inceltilir. Maserasyon mayşe tankı

8 Havuçlar ister preslenerek suya,ister diğer yöntemlerle pulpa işlenmiş olsun eğer asit eklenmemişse elde edilen ürünlerin pH derecesi 4.5 in üzerinde daha doğrusu, arasındadır.Bu pH derecelerindeki ürünlerin ise sterilize edilmesi zorunludur.Bu yüzden havuç suyu ve pulpu,kutulara 90 derece dolaylarında sıcak doldurulduktan sonra,116 derecede sterilize edilir.Sterilizasyon süresi kutu büyüklüğüne göre değişir.

9 Havuç suyu bu haliyle kolayca tüketilemeyeceğinden,içerisine uygun bir meyve suyu,sitrik asit veya limon suyu,askorbik asit 0.5 g-L ilave edilerek daha lezzetli bir hale getirilir.Bu ilavelerle pH dereceside düştüğünden artık meyve sularında olduğu gibi sıcak dolum uygulanabilir.Havuç suyu üretiminde verim;ham maddeye uygulanan ön işlemlerle haşlama vb. havuçların parçalama büyüklüğüne,mayşe enzim etkisine,presleme sıcaklığına ve posanın ısıtılıp tekrar ekstraksiyonuna göre değişir.

10 HAVUÇ SUYU ÜRETİMİNDE MASERASYON ENZİMİ UYGULAMASI
YIKAMA BUHARLA KABUK SOYMA-HAŞLAMA PARÇALAMA PH SICAKLIK C KARIŞTIRMA DK PALPER PRES DEKANTÖR Posanın tekrar Posanın tekrar ekstraksiyonu ekstraksiyonu H.SUYU H.SUYU H.SUYU

11 HAVUÇ SUYUNUN FAYDALARI
Mide ve bağırsak kanamalarında faydalıdır. Vücuttaki üre asidi,ürat tuzları vb.diğer zararlı maddeleri idrarla dışarı atar. Bol vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağlar. Havuçtaki beta-karotenin de gözleri,yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Verem hastalığında da faydalıdır. Kalp hastalığı ve damar sertliğinde faydalıdır. Sarılıkta faydalıdır. Yaraların iyileşmesinde yardımcı olur. Diş etlerini kuvvetlendirir. Havucun özel şekeri A vitamini ve diğer vitaminleriyle karaciğeri kuvvetlendirir.

12 SİYAH HAVUÇ VE SUYU Siyah havuç kökü,sebze olarak kullanılan bir bitkidir.Çiğ olarak yenildiği gibi salata,turşu ve yemeklere de katılarak yenebilir.Özellikle Türkiye de genel olarak bilinen Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen içecek türü olan şalgamın ham maddesidir.

13 Siyah havuca rengini içindeki anthocyanin maddesi ve az miktarda bulunan alfa-karoten vermektedir.Vücut bu pigmenti A vitaminine dönüştürür.Siyah havucun içinde bulunan bu anthocyanin adı verilen bu mor pigmentler antioksidan işlevi görüyor.

14 HABERLER…… Dünyada sadece Konya Ereğli de yetişen siyah havucun suyu satılmaya başlandı….

15 HAZIRLAYAN: gidateknolojisi KAYNAKLAR: www. gidateknolojisi
HAZIRLAYAN: gidateknolojisi KAYNAKLAR: meyve-sebze suyu işleme teknolojisi kitabı


"SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları