Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yaklaşık 2.000 yıldır yetiştirilen ve insanlar tarafından kullanılan bir bitkidir. Çalışmalar bu bitkinin tıbbi özellikleri nedeniyle orta çağdan beri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yaklaşık 2.000 yıldır yetiştirilen ve insanlar tarafından kullanılan bir bitkidir. Çalışmalar bu bitkinin tıbbi özellikleri nedeniyle orta çağdan beri."— Sunum transkripti:

1

2 Yaklaşık 2.000 yıldır yetiştirilen ve insanlar tarafından kullanılan bir bitkidir. Çalışmalar bu bitkinin tıbbi özellikleri nedeniyle orta çağdan beri popüler olarak kullanıldığını gösteriyor. Kelimenin kökeni Yunancadan gelmektedir. Eski Yunanlılar tarafından kutsal kabul edildiğinden ve aynı zamanda iyileştirici özellikleri olduğunu bildikleri için bu bitkinin, mezarları süslemek için kullanıldığı düşünülmektedir. Maydanozu yemekleri süslemek için ilk kullanan Romalılar oldu. Ancak günümüzde pek çok toplumda maydanoz bir garnitür olarak görülüp kullanıldıktan sonra atılmaktadır. Bunun nedeni pek çok kişinin maydanozun besin değerlerinden ve sağlığa faydalarından habersiz olmasıdır.

3 * İklim açısından seçici değildir. Ancak kışın soğuktan donma tehlikesi vardır. Bu nedenle, aralıkta evinizdeki saksılarda da yetiştirebilirsiniz. * Sulak, derin, gübreli, humusça zengin ve belli ölçülerde rutubetli ortamlardan hoşlanır. * Ekimi ilkbahar yada sonbaharda yapabilirsiniz. * Tohumları en az 1 cm. derine ekin. Çimlenmenin daha sağlıklı olması için toprak yüzeyini iyice bastırın. * Maydanoz rutubeti sever. Suyunu eksik etmeyin. * Mantar hastalıklarına yakalanma riski fazladır. * İyi verim alabilmek için ona özenli davranın. * Tüketmeden önce iyice yıkadığınızdan emin olun. * Maydanozu, kağıt havlu ile nemini aldıktan sonra cam kavanoza yerleştirip buzdolabında saklayabilirsiniz. * Bitki ilk sene bolca sap ve yaprak verir. Ertesi yılsa yaklaşık 15-20 cm. boyunda çok dallı gövdesi oluşur. Bu dalların ucunda, sarı-yeşil renkli şemsiyeyi andıran çiçekleri meydana çıkar. Çiçek topluluğu orta büyüklükte 10-20 kolludur. * Kokusu ve tadı keskindir, bitki yaşlandıkça kokusuda azalır. Maydanoz ne zaman ekilir? Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında ekilir.

4

5 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gram) taze maydanoz; günlük C vitamini ihtiyacının %8’ini, kalsiyum ihtiyacının %1’ini, demir ihtiyacının %1’ini, A vitamini ihtiyacının %6’sını, K vitamini ihtiyacının %77’sini, folat ihtiyacının %1’ini karşılar. Maydanoz aynı zamanda E vitamini, B6 vitamini, çinko, fosfor, besin lifi, magnezyum ve bakır mineralleri açısından çok iyi bir kaynaktır.

6

7 Hazırlıyan : Hüseyin Keremoğlu


"Yaklaşık 2.000 yıldır yetiştirilen ve insanlar tarafından kullanılan bir bitkidir. Çalışmalar bu bitkinin tıbbi özellikleri nedeniyle orta çağdan beri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları