MARMARA DENİZİNDE RİSK YÖNETİMİ VE ACİL MÜDAHALENİN PLANLANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK SEVESO BİLDİRİMİ Bilindiği üzere endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan büyük endüstriyel kazaların.
Advertisements

Ulusal Afet Müdahale Yapılanması ve SAR Operasyon Yönetimi
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
 Denizli İlimizde 2012 Yılı Ocak ve Şubat aylarında 18 İlçe ve İl Merkezinde Av Komisyonu toplantıları tamamlandı.  Denizli İlimizde 2012 Yılı Ocak Şubat.
SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR.  Bu kuruluşların kendi özel para kaynakları vardır.  Danışma ve yardımcı birimler bulunmaktadır.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
İZMİR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Bahtiyar ÇETİN Endüstri Mühendisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
ÇEVRE KANUNU Kanun Numarası : 2872 Kanun Numarası : 2872 Kabul Tarihi : 09 /08 / 1983 Kabul Tarihi : 09 /08 / 1983 Yayımlandığı R.Gazete : Yayımlandığı.
TÜRKİYE’DE BORU TAŞIMACILIĞI VE PROJELER
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ENDÜSTRİYEL VE KİMYASAL KAZALAR
DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNDE ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE VE ZARARLARIN TAZMİNİ ESASLARINA DAİR KANUN Kanun Numarası            
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
Hazırlayan : Umut Baran ZORLU Öğretmen :Şükran BAHÇEBAŞI
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI VE KBRN HİZMET GRUBU PLANI
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
BİYOSİDAL ÜRÜNLERDEN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GEMİLERDEN ATIK ALINMASI VE ATIKLARIN KONTROLÜ
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı (ISTKA)’nın Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde desteklenmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
12/03/ / 09 / 2009 HEDEF: HEDEF: Atık Elektrik ve Elektronik Ekipmanlar (AEEE) konusunda AB ile uyum standartlarını sağlamak AMAÇ: AMAÇ: Bu.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
KASIM 2015 / İSTANBUL İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI BURHAN ORMANOĞLU İç Denetim Birimi Başkanı 1/32.
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ VE İŞLEM BASAMAKLARI
İMEAK DENİZ TİCARET ODASI GİZEM MATARACI
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Ahmet DOĞAN Uzman.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
Büyük endüstriyel kazalar
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI Başa Dön. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan.
E Ş ME İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K BÜROSU.
NİSAN 2016 TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ Levent ÖZGÜMÜ Ş Strateji Geli ş tirme Daire Ba ş kanı NİSAN 2016.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
Sunum transkripti:

MARMARA DENİZİNDE RİSK YÖNETİMİ VE ACİL MÜDAHALENİN PLANLANMASI Serpil DURAK (Şube Müdürü) II. Marmara Denizi Sempozyumu İstanbul, Aralık 2015

İstanbul Boğazında Meydana Gelen Büyük Kazalar Tarih Kazaya Karışan Gemiler Kaza Nedeni Mevkii Açıklama 14.12.1960 Zoranic(Yugoslav)- World Harmony(Yunan) Çatışma ve yangın Emirgan önleri 12 ton benzin ile 10 bin ton neft yağı döküldü. Yangın 52 gün devam etti. Sürüklenen tanker Tarsus isimli gemiye çarparak yanmasına neden oldu. 19.09.1964 Peter Zoranic(Yugoslav)- Norborn (Norveç) Kanlıca Önleri Bilinmiyor. 01.03.1966 Lutsk-USSR Kız Kulesi önleri 1.850 ton petrol döküldü 15.11.1979 Independenta(Romen)-Evriali(Yunan) Haydarpaşa 96.400 ton ham petrol döküldü ve yandı. 09.11.1980 Nordic Faith(İngiliz)-Stavanda(Malta)   29.10.1988 Blue Star(Malta)-Gaziantep(Türk) Temas Ahırkapı Açıkları 1.000 ton amonyak döküldü. 25.03.1990 Jamburg (Irak)-Datongshan(Çin) Çatışma Sarıyer Açıkları 2.600 ton petrol döküldü. 18.11.1991 Madonna Lily(Filipin)- Rabunion(Lübnan) Anadolu Hisarı Önleri 20 bin canlı hayvan taşıyan Rabunion-18 gemisi, üç personeli ile battı. Boğaz'dan günlerce koyun ölüleri toplandı. 13.03.1994 Nassia(Güney Kıbrıs)-Shipbroker İstanbul Boğazı Kuzey girişi 10.000 ton ham petrol döküldü ve yandı. 30.12.1999 Volganeft 248(Rusya) Kırılma ve batma Florya 1578 ton petrol döküldü. 07.10.2002 Gotia(Malta) Bebek 22 ton petrol döküldü. 19.01.2010 Orçun C(Moldova) Karaya Oturma ve Kırılma Kilyos 96 ton fuel oil ve 25 ton dizel. Fırtına nedeniyle müdahale dilemediğinden kirlilik kıyılara ulaştı. 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun

Uluslararası ve Ulusal Düzenlemeler ULUSLAR ARASI DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) MARPOL 73/78 Sözleşmesi CLC Sözleşmesi FUND Sözleşmesi  OPRC Sözleşmesi Bunker Sözleşmesi LLMC Sözleşmesi BÖLGESEL SÖZLEŞMELER Barselona Sözleşmesi Bükreş Sözleşmesi AB MEVZUATI Çalışmalarımız bu mevzuatlar kapsamında yürütülmektedir. 3

Ulusal Mevzuat KANUNLAR: Çevre Kanunu Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun YÖNETMELİKLER: Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanunun Uygulama Yönetmeliği Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun Kapsamında Mal ve Hizmet Alımına İlişkin Yönetmelik TEBLİĞLER: Risk Değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planlarını Hazırlayacak Kurum/Kuruluşların Asgari Özelliklerine Dair Tebliğ (2014) Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Görevi Verilebilecek Şirket/Kurum/Kuruluşların Seçimine Ve Yetki Belgesi Bulunan Şirket/Kurum/Kuruluşlar İle Kıyı Tesislerinin Çalışma Usullerine İlişkin Tebliğ Uluslar arası ve bölgesel sözleşmeler, AB uyum süreci ve ulusal ihtiyaçlarımız kapsamında deniz çevresinin korunması ile ilgili bakanlığımız tarafından yürütülen pek çok mevzuat oluşmuştur. Bakanlığımız tarafından deniz çevresinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için gerçekleştirilen çalışmalar bu kapsamda yürütülmektedir. 4

5312 Sayılı Kanun AMAÇ Acil durumlarda gemilerden ve kıyı tesislerindeki faaliyetlerden kaynaklanan kirlenme tehlikesini ortadan kaldırmak veya kirlenmeyi azaltmak, sınırlamak ve gidermek üzere uygulanacak müdahale ve hazırlıklı olma esaslarını, Olay sonucu ortaya çıkan zararların tespit ve tazmin esaslarını, Kanun kapsamına giren kişilerle, kurum, kuruluş, gemi ve tesislerin Kanunda belirtilen ilgililerinin görev yetki ve sorumluluklarını belirlemektir. 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun

Türkiye Kıyılarının Risk Durumu

1 Ulusal ve 6 bölgede yer alan 28 il bazında plan hazırlanmıştır. Ulusal ve Bölgesel Acil Müdahale Planları 1 Ulusal ve 6 bölgede yer alan 28 il bazında plan hazırlanmıştır. İl müdürleri ve çevre yönetimi şube müdürleri; Vali Başkanlığında toplanan bölgesel kriz komitesi, Zarar tespit komisyonu, Kıyı operasyonlarını yöneten olay yeri koordinatörü, Seviye II eğitimleri 2013 yılında gerçekleştirilmiştir.

Kıyı Tesisi Acil Müdahale Planı Bakanlıkça yetkilendirilen firmalar tarafından hazırlanır. Yüksek seviye risk içeren kıyı tesislerinin acil müdahale planları tamamlanmıştır. Orta seviye risk içerenlerin onay süreci devam etmektedir. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Temizleme, atıkların taşınması ve bertarafı, özel mallardaki zararlar, yaralanma ve ölüm zararları, Tüm kıyı tesisleri yaptırmış durumda, Sigorta örneklerinin mevzuata uygunlukları kontrol edilmektedir. Çevre Kirliliği Mali sorumluluk Sigortası Gönüllülük esası

Kıyı Tesisi Acil Müdahale Planı

Ülkeler Arası İşbirliği Çalışmaları Türkiye - Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi Çevre Alt Komitesi çerçevesinde teknik ziyaretler; 20-21 Mart 2014 tarihlerinde İstanbul’da; Acil Müdahale Planları Gemilerden Atık Alınması Deniz Çöpleri 14-15 Nisan 2015 tarihlerinde Bahreyn’de; Acil Müdahale Merkezi Petrol Rafinerisi Atık Geri Kazanım Tesisi Tersane Bölgesinde yerinde inceleme. KKTC ile Çevre Alanında İşbirliği Anlaşması çerçevesinde 14-15 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul’da; Acil Müdahale Planları, Gemilerden Atık Alınması, İllegal deşarjlar

Batık Gemiler Mevcut Düzenlemeler: Limanlar Kanunu (seyrüsefere engel olan gemiler) Gemi Söküm Yönetmeliği, 158 Nolu İhale Tebliği. Sorunlar: Çevresel risk oluşturanlar için işlem yapılamaması Gerekli tedbirlerin alınmaması Net görev dağılımlarının olmaması Kaçak sökümler Batık Gemilerin Çevresel Açıdan İncelenmesi projesi: Amaç : Batık gemilerle ilgili mevcut düzenlemeleri gözden geçirerek çevresel açıdan risk oluşturan gemileri de düzenlemelere dahil etmek ve alınması gereken tedbirleri belirlemek Faaliyetler : İki adet çalıştay U-20 Alman denizaltısının temizlenmesi

Batık Gemilerin Çevresel Açıdan İncelenmesi projesi: Marmara ve Boğazlar Bölgesinde tespit edilen batık/yarı batık/ sahipsiz gemiler Türkiye genelinde 347 batık gemi tespit edilmiş olup, bunların 135 tanesi Boğaz girişlerinden başlamak üzere Marmara Denizi’nde bulunmaktadır. Bu sayı toplam batıkların %39’una denk geliyor. Bahse konu batıkların 10 adeti sökülmüş, 15 adetinin ise sökümünün devam ediyor. 8 adeti ise yarı batık olarak bulunuyor.

İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz Organizasyonu U-20 : II. Dünya Savaşında batan Alman Denizaltısı. Yer : Sakarya Karasu İlçesi Tarih : 28 Mayıs -1 Haziran 2015 Amaç : Halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi . Faaliyet : Temizlik işlemi sırasında çıkan malzemeler ve denizaltının temizlik öncesi ve sonrasını gösterir fotoğrafların sergilenmesi

Dikkatiniz için teşekkürler… İletişim : Tel : 0312 586 31 16 E-mail : serpil.durak@csb.gov.tr