DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarih Bilimleri.
Advertisements

Mimaride kimlik.
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ.
FIRST ENGLISH 4. ve 5. Sınıflar için by İrfan BOY
Kültür.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
Çoklu Ortamda Etkileşimli İngilizce Eğitimi
101-TÜRK DİLİ DERSİ GÜZ DÖNEMİ 1. HAFTA
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
TÜRK DİLİ-I Dil-Kültür İlişkisi
EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Gerekli Zamanı Ayırın Gerekli Zamanı Ayırın Kullanacağınız Materyalleri Edinin Kullanacağınız Materyalleri.
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Dr. Kerim Karabacak
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
Bu bölümün sonunda şu amaçlara ulaşmanız beklenmektedir: Hayat bilgisi dersinde öğrencilerin özelliklerini tanıyabilme,
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
Öğretmenlik Mesleğinin Özellikleri ve İlkeleri
 Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
FEMİNİST TERAPİSİ.
Program Geliştirmede Temel Kavramlar
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
TANITIM - KARŞILAŞTIRMA
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
Öğretim Programı Tasarım Soruları
KÜLTÜR TURİZMİ.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
Öğretim Programı (1-4) Kazanımları Sunusu
Türk «Dilinde» Bozulma ve Dilde Yozlaşma
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
KÜLTÜR ÇEŞİTLERİ.
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
TÜRK DİLİ I DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET DOĞAN TURAN (Ders Koordinatörü)
İLETİŞİM ÇEŞİTLERİ.
Programdan Sorular.
SOSYOLOJİYE GİRİŞ SOS Hafta Toplumsal Değişme ( ) Modernlik Öncesi Toplumlar, Modern Dünya, Sanayi Toplumları, Küreselleşme.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
“TEARUF” Kavramı ve İlişkili Görülen Kavramlar Açısından Metin Analizi- Kuruluma esas olan metin: M. Selçuk, Birlikte Yaşamaya Kur’anî Bir Yaklaşım ( Kültürel.
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
YAPLANDIRMACILIK VE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
DİL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI
SOS407 – Kadın Çalışmaları
İletişim nedir Temel İletişim. Bir aklın, başka bir aklı etkileme sanatıdır. İletişim.
Sunum transkripti:

DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ ali.iz@zirve.edu.tr

DİL KÜLTÜR UYGARLIK ARASINDAKİ İLİŞKİ Dil sadece kelime ve dil bilgisi kurallarından ibaret değildir, her ikisinin de toplamından daha fazla anlamlara ve işlevlere sahiptir. İnsanların kültüründen, günlük yaşamından, tarihinden ve dünyayı algılama biçimi olan hayat felsefesinden yoğun olarak etkilenir. Dil sadece kelime ve dil bilgisi kurallarına indirgendiğinde soyut, anlamsız, işlevsiz ve günlük hayatta karşılığı olmayan harf kümelerine dönüşecektir.

DİL VE KÜLTÜR

Dil ve kültür, birbirlerini tamamlayan ve anlamlı kılan iki önemli öğedir. Mesela kadınların toplumsal alandaki mevcut konumuna tepki olarak ortaya çıkan feminist hareket, zaman içerisinde dildeki kullanımları da etkilemiş ve bazı dönüşümlerin yaşanmasına sebep olmuştur. 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan feminist hareket (Michel, 1993, 62) ortaya çıktığı toplumda konuşulan dilin kelime yapılarına ve günlük hayattaki kullanımlarına da etki etmiş, erkek egemen toplumsal yaşama yöneltilen eleştiriler zaman içerisinde erkek egemen söylemin de değişmesine neden olmuştur.

İngilizce'de kadınlar aleyhine olan, sadece erkeklere has olarak kullanılan bazı kelimeler ya nötrleştirilerek cinsiyet vurgusundan vazgeçmekte (policeman-police, fireman-firefighter, salesman-salesperson) veya kadınlar için yeni kelimeler türetilmektedir.

DİL ÖĞRETİMİNDE YAŞANILAN SIKINTILAR

Öğretilen yabancı dili sadece kelime ve dil bilgisi kurallarından ibaret sanmak, kültürel ve günlük yaşam kısmını ihmal etmekten kaynaklanmaktadır. Oysa dil kelimelerin ve dil bilgisi yapılarının rastgele bir araya gelmesinden oluşmaz; kelimelere ve yapılara anlam katan onların kullanıldığı bağlamdır. Dört temel becerinin (okuma, dinleme, konuşma, yazma) kazandırılması hedeflenen dil öğretiminde, iki temel beceri (okuma, dinleme), dilde üretilen sesli ve yazılı mesajların anlamlı hale getirilmesiyle kazanılmaktadır.

Türkiye de yaşayan bir insanın İngilizce öğrenmede karşılaştığı güçlüklerle, aynı şartlarda Avrupa'da yaşayan bir insanın karşılaşmaması Türkiye'de dil öğretiminde karşılaşılan öğretmen sıkıntısı veya yöntem sorununa indirgenemez. Aynı kültürel yapının insanları o kültürden beslenen farklı dilleri daha kolay, hızlı ve etkili öğrenir. Avrupadaki insanların ingilizceyi daha çabuk Yabancı dil öğreten kitapların, ülkelere veya kıtalara göre düzenleniyor olması. İngilizlerin dil öğretimindeki başarısı

Dil, milli kültürün temel unsuru ve taşıyıcısıdır Dil, milli kültürün temel unsuru ve taşıyıcısıdır. Maddi- manevi kültürel değerlerin oluşmasında ve aktarılmasında dilin inkar kabul etmez bir rolü vardır. Edipler, kendi dönemlerindeki olayların, anlayışların, geleneklerin... izlerini ister istemez, yazılı veya sözlü olarak ortaya koydukları eserlerine yansıtırlar. Bu eserleri okuyan yeni nesil, kendi kültürünü, kendi değerlerini öğrenir ve sosyal bir miras olarak kendinden sonra gelenlere aktarır. Bütün bunlar dil sayesinde gerçekleştiği için dil ve kültür birbirini tamamlayan birbirinden ayrılmayan unsurlardır.

DİL VE KÜLTÜRÜN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dil ve kültür geçmiş ile gelecek arasında bir köprü vazifesi görür. 2. Bir toplumun oluşmasında ve ayakta kalmasında ortak dil ve kültürün önemli bir payı vardır. 3. Dil ve kültür bir toplumun yaşayış biçiminden önemli izler taşır. 4. Dil ve kültür bir milletin en önemli ortak özelliklerindendir. 5. Dil ve kültür'in ikisininde ilkeleri vardır.

6. Dil ve kültür nesilden nesile aktarılabilirler. 7. Dil ve kültür geliştirilebilirler. 8. Dil ve kültür toplumsaldır. 9. Dil ve kültür birbirlerini tamamlar ve ayrılmaz bir bütünü oluştururlar.