Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.videodershane.com www.edebiyatogretmeni.net DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ www.videodershane.com www.edebiyatogretmeni.net.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.videodershane.com www.edebiyatogretmeni.net DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ www.videodershane.com www.edebiyatogretmeni.net."— Sunum transkripti:

1 www.videodershane.com www.edebiyatogretmeni.net
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ

2 1. “Kültür “ kelimesiyle ilgili düşüncelerinizi maddeler halinde yazınız.
Bir milletin ortaya koyduğu etkinliklerin tümüne kültür denir. Kültür uzun bir birikim sonunda ortaya çıkar. Kültür bir milleti diğer milletlerden ayıran bir unsurdur.. Kültür dil sayesinde nesilden nesile aktarılır.

3 2.Yabancı filmlerde gördüğünüz düğün törenleri ile Türk düğün törenlerini karşılaştırınız.
Kültür milletlerin yaşayış şekillerini belirler. Yani her milletin kültürü farklıdır. Kültür farklılığı olduğu için yabancı filmlerde görülen düğünler ile bizim düğünlerimizin farklı olması normaldir. Her millet kendi yaşayışı ve anlayışı doğrultusunda düğün yapar.

4 3. Kültürel farklılıkların oluşmasındaki etkenleri yazınız.
DİL DİN COĞRAFİ BÖLGE Dil ile kültür birbirinden ayrılamaz. Kültür dil sayesinde aktarılır. Din kültürel hayat için oldukça önemli bir etkendir. Çünkü dini törenler oldukça önemli bir unsurdur. Coğrafi bölge olarak birbirine yakın olan bölgelerde kültür unsurlarının benzerliğine tanık olabiliriz.

5 4. Türkçe bilenlerin “et, süt, kaşık, baş, ayak, göz, bil-, kal-, gel-, git-, otur-” vb. pek çok kelimeyi kullanarak geniş bir coğrafyada anlaşabilmeleri Türk dilinin hangi yönünü gösterir? Türkçenin geniş bir coğrafyada konuşulan bir ortak kültür dili olduğunu gösterir.

6 5. Bugün İstiklal Marşı’nın ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin dili kolayca anlaşılmamaktadır. Size göre bu durum, dilin hangi özelliğini ortaya koymaltadır? Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla beraber ülkemiz bir değişim içine girmiştir. Değişim yaşayan unsurlardan biri de kültürdür. Kültürün değişmesi ile dilde de değişmeler olmuştur. Edebiyat ve dilde cumhuriyete kadar Araplar örnek alınmışken artık dilde sadeleşmeye gidilmiştir ve kendi dil özelliklerimize dönüş başlamıştır.

7 6. “Aşkın aldı benden beni Bana seni gerek seni Ben yanarım dün ü günü Bana seni gerek seni”
( Yunus Emre) “Işkıng kıldı şeyda meni Cümle alem bildi meni Kaygum sensin tüni küni, Menge sen- ok kereksin.” ( Ahmet Yesevi) Anadolu topraklarında yaşayan Yunus Emre’nin dörtlüğü ile 11. yüzyılda Orta Asya’da yaşayan Ahmet Yesevi’ye ait dörtlüğün birbirine benzer olmasının sebepleri sizce nelerdir? Verilen iki dörtlükte de “ilahi aşk” anlatılmaktadır. İki dörtlük de İslam dini çerçevesinde oluşan tasavvuf kültürünün izleri vardır.

8 www.videodershane.com www.edebiyatogretmeni.net


"Www.videodershane.com www.edebiyatogretmeni.net DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ www.videodershane.com www.edebiyatogretmeni.net." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları