Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin."— Sunum transkripti:

1

2

3  Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin birbiri yerine kullanılması. sayesinde – yüzünden yakın – yaklaşık gibi…  Yapılarında yanlışlık olan bazı sözcüklerin kullanımı. Aşiretler arasındaki sürtünme yerini hoşgörüye bıraktı. (sürtüşme)

4  Sözün cümledeki yerini yanlış olmasırdır. En kolay denizde yüzme öğrenilir. ( En kolay yüzme denizde öğrenilir. ) Alınan bu karar savaşta askerin daha çok ölmesine neden oldu. ( Alınan bu karar savaşta daha çok askerin ölmesine neden oldu. )

5  Eşanlamlı veya anlamca tekrar eden işlevsiz sözlere cümlede yer verilmesi. Pazarlamacıların fonksiyonunun, işlevinin ne olduğunu yeni öğrenmişti. Ayakkabıcılarla ilgili bütün ayrıntıları, teferruatı kısa sürede kavradı.

6  Kullanılan sözlerin, cümlenin anlamında çelişki ( zıtlık ) oluşturması. İki seçeneğiniz var; ama bunu seçmek zorundasınız.  Çelişen sözlerin, cümlede farklı yargılar için kullanılması anlatımı bozmaz. Onun tiyatro izlemeyi sevmediğin, sadece tiyatroyla ilgili eleştirilerden hoşlandığını hepimiz bilirdik.

7  Cümlede anlam ilişkisi veya anlam akışı yönünden yanlışlıklar. Bunların yaptığı hizmetler bütün Türkiye’yi, hatta bu şehrin bütün insanlarını heyecanlandırmıştı. Bu kavak fidanları on yıl içinde kesiliyor, olgunlaşıyor.

8

9  Cümlede birden fazla özne olması durumunda, yüklemin bu öznelerden birine göre çekimlenmesi. Yolun bu kadar kısa olmadığını düşünen bir o bir de ben idim.  Hepsi, kimse, bazıları vb. gibi belgisiz zamirler, yükleme göre kullanılmaması. Yapılması gerekenleri herkes onaylıyor, ama görev almıyordu.  Cansız varlıkların veya soyut kavramların çokluk halleri özne olduğunda yüklemin çokluk eki alması. Güvendiğimiz dağlara karlar yağdılar.

10  Çokluğun belirtilmesinde. Birçok öğrenciler bitirme sınavlarında başarısız oldu.  Olumsuzluğun belirtilmesinde. Ne yetkililer, ne de sivil örgütler bu olayın üzerine gitmiyor.  Sebepliliğin belirtilmesinde. Ülkemizdeki enflasyonun sürekli yükselmesinin sebebi sistemdeki açmazlardan kaynaklanmaktadır.  Aitliğin belirlenmesinde. Boğaziçindeki yer alan tarihi konaklar günden güne yok oluyor.

11  Birden fazla tamlayanı bulunan tamlamalarda, tamlamanın biri geçerli, diğeri geçersiz olursa. Sosyal ve kültür faaliyetleri. ( Sosyal ve kültürel faaliyetler… )

12  Sıralı cümlelerde, cümlenin biri için geçerli olan ögenin ikincisi için geçersiz olması. Yeni oyunumuzla ilgili hazırlıklar tamamlanacak ve önümüzdeki dönemde gösterime girecektir. ( Yeni oyunumuzla ilgili hazırlıklar tamamlanacak ve yeni oyunumuz önümüzdeki dönemde gösterime girecektir. )

13  Tek yüklem farklı yargılardan birini ifadelendirilip anlam kargaşası olması. Yaz döneminde derse giriş ve çıkış saatlerinde düzenlemeler yapılacaktır. ( Yaz döneminde derse giriş ve dersten çıkış saatlerinde düzenlemeler yapılacaktır. )

14  Cümlenin genel anlamına uygun olan fiilimsilerin kullanılmaması. Bu eserin daha fazla satıldığını isteriz.  Fiilimsilerin farklı ekleri alması. Daha temiz bir çevre için çalıştığını, başarılı olamadığı için üzüldüğüne tanık oluyorduk.  Fiilimsilerin çatısındaki yanlışlıklar. Alıcıların dikkat edilmesi gereken ayrıntıları şöyle sıralayabiliriz.

15  "ama" bağlacı zıt anlamlı yargılarla bağlanmaz ise. Kitabın kapak tasarımı güzeldi ama bu tasarımı herkes beğendi.  Bazı sözlerdeki ek eksikliği veya fazlalığı. Sanatçının bu eserinde yeni bir kimlikle karşımıza çıkmış.

16  Sıralı cümlelerde yardımcı eylemin söylenmemesi. Eğitim için seçenekler daha fazla ve herkes istediğini seçebilmeli.

17  Özellikle virgülün kullanılıp kullanılmaması. Yaşlı çınar ağacının altında oturuyor. Yaşlı, çınar ağacının altında oturuyor. O arkadaşına bir kitap hediye etmiş. O, arkadaşına bir kitap hediye etmiş.


" Sözün, cümlede genel anlatıma aykırı olması. Bu hastalığa yakalananların küçük bir kısmının ölüm şansı vardı.  Yakın anlamlı ya da öyle görünen kelimelerin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları