Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet."— Sunum transkripti:

1

2 1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ

3 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet içinde karar verecek en yetkili ve son makam olarak milleti kabul etmektedir. Cumhuriyet rejiminde esas, yöneticilerin seçimle iş başına gelmeleridir. Halkın kendini doğrudan doğruya yönetmesi demek olan Demokrasi ise cumhuriyet rejiminin ulaştığı en ideal yönetim biçimidir.

4 3 2. Milliyetçilik Ait olduğu milletin varlığını sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle birlikte çalışmaya bu çalışmayı ve bilinci diğer kuşaklara da yansıtmaya Milliyetçilik denir. Milliyetçiliğin en önemli unsuru millettir. Millet olmanın şartları; ortak bir geçmiş, kader birliği ve gelecek ülküsüne sahip olmaktır.

5 4 3. Halkçılık Bir milleti oluşturan, çeşitli mesleklerin ve toplumsal grupların içinde bulunan insanlara halk denir. Halkçılık, millet içindeki çeşitli insan gruplarının çıkarına ve yararına bir siyaset izlenmesi, halkın kendi kendini yönetmeye alıştırılmasıdır.

6 5 4. Lâiklik Devletin yönetiminde, hukuk kurallarının dine değil, akla ve bilime dayandırılmasıdır. Kısacası din işleri ile devlet işlerinin ayrı yürütülmesidir. Lâiklik ilkesinde diğer bir esas, inanç özgürlüğüdür. Herkes istediği inanca sahip olabilir ve bu inancın gereklerini yapabilir. Devletin Lâikleştirilmesinin Aşamaları 1 Kasım 1922'de Saltanat'ın kaldırılması. 3 Mart 1924'te Halifeliğin kaldırılması, Aynı gün Şer'iyye ve Evkaf Vekâleti'nin de kaldırılması. 3 Mart 1924 tarihinde Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edilerek, eğitim sisteminin lâikleştirilmesi. 30 Kasım 1925'te tekke, zaviye ve türbeler kapatılarak, toplumsal alanda lâikleşmenin sağlanması. 17 Şubat 1926'da Medenî Kanun kabul edilerek toplum ilişkilerini düzenleyen kurallar lâikleştirildi. 5 Şubat 1937'de altı Atatürk İlkesi anayasaya girdi.

7 6 5. Devletçilik Devletçilik, temel anlamıyla devletin ekonomik hayatın içine girmesidir. Devletçilik bir ekonomi siyasetidir ancak devletçilik ilkesi özel teşebbüsün önünde engel değildir. Sermayesi olan vatandaşlar birkaç alan dışında diledikleri biçimde üretime katılabilirler.

8 7 6. İnkılâpçılık İnkılâp, bir toplumun önemli kurumlarını kısa bir süre içinde değiştirip kendini yenileştirme atılımıdır. İnkılâpçılık ise, toplumdaki kurumları geliştirmeye ve değiştirmeye açık tutmaktır. Çağın gerisinde kalmamak için dünyadaki değişmeler yakından takip edilmelidir.

9 8 İNKILAPLARI Devletin yönetim biçimini gösterir. Yasama,yürütme ve yargının nasıl kullanacağını gösterir. Vatandaşların temel hak ve görevlerini gösterir. Devletin temel kanunudur. Kanunlar anayasaya aykırı olamaz. 20 ocak 1921’de TBMM’si ilk anayasasını kabul etti. Daha sonra başka anayasalar hazırlandı.

10 9 Türk Medeni Kanunu Kişilerin hakları,borçları,aile kurması,boşanma miras işleri medeni kanuna göre olur. Cumhuriyetten önce medeni kanun yoktu. İsviçre medeni kanunu örnek alındı. TBMM 4 ekim 1926’da medeni kanunu kabul etti. Bu kanuna göre: Resmi nikah ve tek eşle evlilik getirildi. Evlenme,boşanma ve mirasta kadın erkek eşitliği getirildi.

11 10 Milli Eğitim Eğitimin amacı cehaleti ortadan kaldırmaktır. Atatürk,eğitimin çağdaş olmasını istemiştir. Anayasamıza göre,kuz ve erkek öğrenciler için ilköğretim zorunludur. Okullarda karma eğitim yapılır. Atatürk’e göre”kadınlarını eğitmeyen toplum yükselemez. Çağımız bilgi çağıdır.

12 11 Öğretim Birliği Osmanlı devleti zamanında medrese ve okul diye iki ayrı eğitim kurumu vardı. TBMM 3 mart 1924’te öğretim birliği kanununu kabul etti. Bu kanuna göre; –Tüm okullar milli eğitim bakanlığına bağlandı. –Medreseler kapatıldı. –Eğitim sistemimiz laikleştirildi.

13 12 Yeni Harflerin Kabulü Cumhuriyetten önce Arap harfleri kullanılıyordu. Okuma yazma öğrenmek çok zor oluyordu. Türk dilinin yapısına uygun ve öğrenmesi kolay olan Latin harfleri hazırlandı. 1 kasım 1928’de TBMM yeni Türk harflerini kabul etti. Türk dilini yabancı dillerin etkisinden korumak için, Atatürk Türk dil kurumunu kurdurttu.

14 13 Toplumsal Alanda İnkılaplar Kıyafette yenilik. Takvim,saat ve ölçülerde yenilikler. Soyadı kanunu(1934). Türk kadınına verilen haklar.

15 14 Kadın Hakları İlk Türk devletlerinde kadın ve erkekler eşitti. Osmanlı devletinde kadınlar bir çok haklarını kaybetti. Medeni kanun ile kadın erkek eşitliği sağlandı. Kadınlara 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı verildi.

16 15 Ekonomik Alanda 1923’te İzmir’de iktisat kongresi toplandı. Aşar vergisi kaldırıldı. 1926’da kabotaj kaldırıldı. Bankacılık geliştirildi. Kooperatifçilik ve makineleşme gelişti. Kapitülasyonlar kaldırıldı. Fabrikalar kuruldu. MTA kuruldu.

17 16 Milli Güç Unsurları Siyasi güç Ekonomik güç Askeri güç Sosyo kültürel güç

18 17 Eğitim Alanında Öğretim birliği sağlandı. Öğretim yaygınlaştırıldı. Yeni Türk harfleri kabul edildi. Karma eğitim kabul edildi. Kızların okula gitmesi sağlandı.

19 18 HAZIRLAYAN ZELAL DUYGU NUYAN AMP12/A 223


"1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları