DİKKAT MAYIS AYINDA AV YASAĞI OLDUĞUNDAN KÜLTÜR BALIKLARINI VE MARKALI DONDURULMUŞ SU ÜRÜNÜNÜ TÜKETMENİZ TAVSİYE OLUNUR. MAYIS AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Makroskobik Özellikleri
Advertisements

ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
Makroskobik Özellikleri
Makroskobik Özellikleri
ADIANTUM.
Viburnum sp. Kartopu.
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Anas platyrhynchos (Yeşilbaş) Alem: Animalia (Hayvanlar) Şube: Chordata (Kordalılar) Sınıf: Aves (Kuşlar) Takım: Anseriformes (Kazsılar) Familya: Anatidae.
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Büyük yapraklı ıhlamur
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
Kiraz Çeşitleri Edirne : Çok erkenci (19 Mayıs),  meyvesi yuvarlak, orta iri  (3,28g), kahverengimsi-şarabi renkte, orta sert ve az lifli, orta kalitededir.
NİSAN AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
EYLÜL AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
Hayvanlar Alemi.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Kediler.
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
SOLUNUM SİSTEMİ.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
YILAN BALIKLARI (Anguilla anguilla).
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
KOLZA.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Picea abies Avrupa ladini.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
KEREVİZ.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
CISTACEAE (LADENGİLLER).
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
SYRİNGA VULGARİS(LEYLAK)
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Cryptomeria japonica Cryptomeria japonica Kadife Çamı.
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
MART AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
ARALIK AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
PSEUDOLARİX.
HAZİRAN AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
AĞUSTOS AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
OCAK AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
KASIM AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ ÜRÜNLERİ.
JUNİPERUS comminus ADİ ARDIÇ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BEYPAZARI MESLEK YÜKSEKOKULU EKO TURİZM DERSİ Öğr
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
Üst Takım: PALAEOPTERA
AKDENİZ ÇAM KABUK BÖCEĞİ
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
LEVREK Dicentrarchus labrax
Kesirler 1/2 1/8 1/3 6/8 3/4.
SİYAM KEDİSİ Yayılma Alanı: Tayland. Ayrıca dünyanın muhtelif ülkelerine yayılmıştır. Özellikler:Baş vücuda göre küçük, uzun, üçgen biçimindedir. Kulaklar.
DÜNYANIN EN İLGİNÇ HAYVANLARI
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
YER ELMASI.
ÇEVRE.
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
Sunum transkripti:

DİKKAT MAYIS AYINDA AV YASAĞI OLDUĞUNDAN KÜLTÜR BALIKLARINI VE MARKALI DONDURULMUŞ SU ÜRÜNÜNÜ TÜKETMENİZ TAVSİYE OLUNUR. MAYIS AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI

Çipura Levrek Kefal Fangri Karagöz İzmarit Kırlangıç Sardalya

FANGRİ MERCAN L: Pagrus pagrus (Linnaeus, 1758) M: Yabani Balık İ: Common seabream A: Gewöhnlinche Rotbrasse F: Pagre rouge  Renkleri: Sırtı pembedir, yan taraflar ise soluk gümüşi renktedir. Karınları ise beyazdır.  Boy: Maksimum uzunluk 82 cm; ortalama uzunluk cm dir.  Üremesi: 24 cm olduğunda eşeysel olgunluğa ulaşır. Ege Denizi ve Akdeniz’de Ağustos-Ekim ayları arasında ürerler.  Dağılımı: Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur.  Üreme Dönemi: Ağustos – Ekim ayları arasıdır. * L: Latince adı * M: Mahalli adı * İ: İngilizce adı * A: Almanca adı * F: Fransızca adı

 Genel özellikleri: Çipura balığında vücut oval, yanlardan yassılaşmış ön kısmı derindir. Kafa kuvvetli ve küt burunludur. Dudakları kalındır. Gözler orta derecede gelişmiştir.  Renkleri: Sırt taraf koyu mavi gümüşi; yan taraflar sarı-gümüşi olup, boyuna uzanan, parlak esmer altın rengi çizgiler taşır. Yanal çizginin başlangıcında siyah, solungaç kapakçığının üst köşesinde kırmızımsı bir leke bulunur.  Boy: Maksimum uzunluk 70 cm; ortalama uzunluk cm dir.  Üremesi: Eşeysel olgunluğa ulaştığında ilkin erkektirler. 1-2 yaşında cm iken erkek; 2-3 yaşında cm iken ise dişidirler.  Dağılımı: Atlanto-Mediteran kökenlidir. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur.  Minimum Av Boyu: 20 cm’dir  Üreme Dönemi: Ege Denizi’nde Kasım-Şubat, Akdeniz’de Ekim-Aralık ayları arasındadır ÇİPURA L: Sparus aurata (Linnaeus, 1758) M: Alyanak, Mendik, Lidaki (Küçüğü) İ: Gilthead seabream A: Dorade royal F: Daurade Kültür üretimidir. Yıl boyunca tüketilebilir. * L: Latince adı * M: Mahalli adı * İ: İngilizce adı * A: Almanca adı * F: Fransızca adı

İZMARİT L: Spicara maena (Linnaeus, 1758) M: Pabuç, Kancur, Papya İ: Blotched picarel A: Laxierfisch F: Mendole  Genel özellikleri: Yan çizginin hemen altında göğüs yüzgeci hizasında dikdörtgen şeklinde bir lekesi vardır. Pulları geniştir. Çenelerinde ince kadife dişleri, ayrıca damakta da çok sayıda kadife dişleri bulunur.  Renkleri: Sırtı gri veya koyu grimsi mavi renkli ve mavi noktalıdır. Yumurtlama döneminde mavi noktalar daha belirgindir. Karın bölgesi ise gümüşi renklidir.  Boy: Maksimum boy erkeklerde 25 cm, dişilerde ise 21 cm’dir. Genellikle 12 – 20 cm arasında bulunurlar.  Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur.  Üreme Dönemi: Bu türün üremesi Ege Denizi’nde Eylül-Kasım ayları arasındadır. * L: Latince adı * M: Mahalli adı * İ: İngilizce adı * A: Almanca adı * F: Fransızca adı

 Genel özellikleri: Vücut oval, yüksek ve iki yanı basıktır.Ağız kısmı küçük ve sivri olup, öne doğru uzamıştır. Alında kahverengi bir bant, ayrıca kuyruksapı üzerinde geniş siyah bant bulunur.  Renkleri: Vücut rengi, koyu gümüşi gri pembemsi nüanslıdır. Kafa mavimsi alın bandı kahverengidir.  Boy: Maksimum uzunluk 45 cm; ortalama uzunluk cm.dir.  Üremesi: ilkin dişi olma özelliği taşır. Eşeysel olgunluğa erkekler ortalama 16.5 cm boy, dişiler ise 17.5 cm boy ve 2. yaşta erişirler.  Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur.  Minimum Av Boyu: 18 cm.  Üreme Dönemi: Aralık-Mart ayları arasında ürerler. KARAGÖZ L: Diplodus vulgaris (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817) M: Karakulak, Kaçıkorya İ: Commen two -banded seabream A: Zweibindenbrasse F: Sar a téte noire * L: Latince adı * M: Mahalli adı * İ: İngilizce adı * A: Almanca adı * F: Fransızca adı

KEFAL (MAVRAKİ-MAVRİ)  Genel özellikleri: Vücut uzun, burun sivri, üst dudak kalındır. Gözler etrafında az gelişmiş göz kapakları bulunur.  Renkleri: Sırtta gri-mavi, yanlarda sarı-beyaz, karın altında ise gümüş beyazıdır.  Boy: M aksimum uzunluk 60 cm, ortalama uzunluk cm’dir.  Üremesi: Eşeysel olgunluğa 2-4 yaşında erişirler. Eşeysel olgunluğa ulaşan erkeklerin boyu cm, dişilerin ise cm.dir.  Dağılımı: Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur.  Minimum Av Boyu: 20 cm.  Üreme Dönemi: Ocak ikinci yarısı ile Mart ikinci yarısı arasında ürerler. L: Chelon labrosus (Risso, 1826) İ: Thicklip grey mullek A: Dicklippen Meeräsche L: Latince adı * İ: İngilizce adı * A: Almanca adı

KIRLANGIÇ BALIĞI L: Chelidonichthys lucerna (Linnaeus, 1758) M: Kırmızı Kırlangıç İ: Sapphirine gurnard A: Roter Knurrhani F: Grondin Perlon  Genel özellikleri: Vücut konik yapıda olup, burun iki loplu, ileri fırlamış ve üst yüzeyi dikenlidir. Kafanın arkasında ve göğüs yüzgecinin hemen üstünde göz çapı uzunluğunda geniş bir diken bulunur. Yan çizgi düzgün görüntülüdür.  Renkleri: Göğüs yüzgeci, dış tarafta mor-kırmızı, iç tarafta parlak mavi olup üzerinde büyük, siyahımsı bir leke taşır.  Boy: Maksimum boy 75 cm, cm arasındadır.  Üremesi: Eşeysel olgunluğa 3-4 yaşında ulaşırlar.  Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur.  Minimum Av Boyu: 18 cm.  Üreme Dönemi: Ege Denizi’nde Aralık-Mart ayları arasında ürerler. * L: Latince adı * M: Mahalli adı * İ: İngilizce adı * A: Almanca adı * F: Fransızca adı

 Genel özellikleri: Hani balıklarından sırt yüzgecinin ikiye ayrılmış olması ile kolaylıkla ayrılır. Solungaç kapağının üzerinde karakteristik 2 adet yassılaşmış diken mevcuttur. Geniş ağızlıdır.  Renkleri: S ırt tarafı koyu gri-esmer, karın tarafı ise beyazdır. Solungaç kapağının kenarında koyu renkte bir leke bulunur.  Boy: Maksimum uzunluk 100 cm; ortalama ise cm’dir.  Üremesi: : Eşeysel olgunluğa erkekler cm iken 2 yaşında; dişiler ise cm iken 3 yaşında erişirler.  Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur.  Minimum Av Boyu: 25 cm.  Üreme Dönemi: Akdeniz’de Ocak-Mart ayları arasında ürerler. LEVREK L: Dicentrarchus labrax (Linnaeus, 1758) M: İspendek (Küçüğü) İ: European seabass Kültür üretimidir. Yıl boyunca tüketilebilir. * L: Latince adı * M: Mahalli adı * İ: İngilizce adı

SARDALYA L:Sardina pilchardus (Walbaum, 1742) M: Ateş Balığı İ: European pilchard A: Sardine F: Sardine d’Europe  Genel özellikleri: Vücudu uzun, yanlarından yassılaşmış ve nispeten iri, kolay düşen pullarla kaplanmıştır. Yan çizgi yoktur. Kuyruk yüzgecinin her bir tarafında, ikişer tane pul bulunur.  Renkleri: üst kısmı madeni parlaklıkta, mavimsi yeşil, karnı beyaz gümüşidir.  Boy: Maksimum 25 cm; ortalama uzunluk ise cm’dir.  Üremesi: Eşeysel olgunluğa cm arasında, 1 yaşından sonra ulaşır.  Dağılımı: Bütün denizlerimizde bulunur. Yoğun olarak Kuzey Ege ve Güney Marmara’da bulunur.  Minimum Av Boyu: 11 cm.  Üreme Dönemi: Üreme dönemi Akdeniz’de Eylül-Haziran, Karadeniz’de ise Sonbahardadır. L: Latince adı İ: İngilizce adı M:Mahalli adı * A: Almanca adı * F: Fransızca adı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali MüdürlüğüAR-GE Birimi Bu çalışma İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü AR-GE Birimi Tarafından Hazırlanmıştır.