Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Üst Takım: PALAEOPTERA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Üst Takım: PALAEOPTERA"— Sunum transkripti:

1 Üst Takım: PALAEOPTERA

2 1.Takım: EPHEMEROPTERA (Birgünlükler)
Vücut ince yapılı ve yumuşak derilidir. Baş büyük, gözler iyi gelişmiştir. Antenleri kısa ve kıl şeklindedir. Mesotoraks diğer toraks segmentlerinden büyüktür. Ön kanatları büyük ve üçgen şeklindedir. Arka kanatları küçük ve nispeten yuvarlaktır. Karın bölgesinin sonunda, oldukça uzun bir çift, cercus vardır. Cercuslar arasında bir median uzantı yer alır. Erginleri beslenmez ve ağız parçaları körelmiştir. Hemimetaboldurlar. Larvaları durgun veya az akıntılı sularda yaşar.

3 Nimflerinde ağız çiğneyici yapıda ve karın bölgesinin yanlarında lamel şeklinde 6-7 çift trake solungaç çıkıntısı, sonunda ise telek şeklinde 2 veya 3 tane uzun uzantı vardır. Nimf devresinin sonuna doğru su yüzeyine çıkarak deri değiştirir ve kanatlı böcek halini alırlar.Fakat henüz tam ergin değildirler. Buna subimago devresi denir. Tekrar deri değiştirerek tam ergin halini alırlar. Erginler akşam ve gece uçuşa çıkarlar. Oğul verme biçminde uçuşa çıkanları da vardır. Yumurtalarını suya bıraktıktan sonra ertesi günün sabahı sürüler halinde ölülerine rastlanır. Larvanın erginleşmesi 1-3 yıl sürer. 20 kez deri değiştirenleri de vardır. Erginleri birkaç saat veya birkaç gün yaşar.

4

5

6 Familya EPHEMERIDAE: Örnek tür: Ephemera vulgata boyu 16 mm dolaylarındadır. Göğüs bölgesi siyah, karın sarı renktedir .

7 2.Takım: ODONATA Kızböcekleri, Subakireleri, Teyyareböcekleri, Yusufcuklar, İstanbulcızıları gibi birçok isimler alırlar. Uzun vücutlu ve büyük böceklerdir. Çoğunda baş ve bileşik gözler oldukça büyüktür. Basit gözleri 3 tanedir. Antenler fırça kılı şeklinde ve çok kısa yapıdadır. Ağız yapıları çiğneyici tiptedir. Baş, ince bir boyunla göğse bağlanır. Protoraksa nispeten küçük yapılıdır. Oldukça büyük yapılı olan mezotoraks ve metatoraks segmentleri birbiriyle kaymaşmış durumdadır. Kanatları büyük, saydam ve ağ şeklinde sık damarlıdır. Genellikle ön ve arka kanatları aynı yapı ve büyüklüktedir. Bazılarında arka kanatlar ön kanatlardan daha geniş olabilirler.

8 Su kenarlarında ve sazlıklarda yaşarlar, çok hızlı uçarlar
Su kenarlarında ve sazlıklarda yaşarlar, çok hızlı uçarlar. 60 mil hızla uçanları vardır. Çok yırtıcıdırlar. Uçuş anında havada havada yakaladıkları böceklerle beslenirler. Toplu halde göç uçuşu yapanları da vardır. Karın bölgesi 10 segmentli ince ve uzun yapılıdır. Son kısmında segmentsiz kıskaç şeklinde bir çift cercus vardır. Cinsiyet açıklığı, erkeklerde2 ve 3. karın sternitlerinde, dişilerde ise karın bölgesinin sonundadır. Uçuş esnasında çiftleşirler. Yumurtalarını uçuş anında suya bırakır veya su bitkilerine yapıştırırlar.Nemli toprağa ve bitki dokuları içine bırakanları da vardır.

9 Çoğunda erkek ve dişilerin renkleri farklıdır.
Larvaları suda yaşar ve karın bölgesinin sonunda veya son bağırsağın rektum kısmında yer alan yaprak şeklindeki trake solungaçlarıyla solunum yaparlar. Su içindeki küçük hayvanlarla beslenirler. Larvada alt dudağın mentum ve submentum kısmı çok uzamış ve başın altına katlanmıştır. Avını yakalayacağı zaman bu kısmı süratle dışarı uzatır.

10

11

12

13 Alt Takım ANISOPTERA: Ön ve arka kanatları farklı büyüklüktedir
Alt Takım ANISOPTERA: Ön ve arka kanatları farklı büyüklüktedir. Vücut kalın ve uzundur. Bileşik gözleri büyük yarım küre şeklinde ve birbirine çok yakındır. Basit gözleri bir tepe kabartısı üstündedir. Larvaların trake solungaçları son bağırsaktadır.

14 Familya AESCHNIDAE: Örnek türler: Aeschna grandis: Boyu mm arasındadır. Libellula depressa: Karın bölgesi geniş ve yassıdır. AESCHNA GRANDİS

15 LİBELLULA DEPRESSA

16 Alt Takım ZYGOPTERA: Ön ve arka kanatlar aynı büyüklüktedir
Alt Takım ZYGOPTERA: Ön ve arka kanatlar aynı büyüklüktedir. Vücut ince ve uzundur. Bileşik gözleri birbirinden uzakta yer alır. Larvalarda karın bölgesinin sonunda yaprak şeklinde 3 adet trake solungaç bulunur.

17 Familya CALOPTERYGIDAE: Kanatları saplı değildir
Familya CALOPTERYGIDAE: Kanatları saplı değildir. Örnek tür: Calopterx virgo.


"Üst Takım: PALAEOPTERA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları