Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LEVREK Dicentrarchus labrax

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LEVREK Dicentrarchus labrax"— Sunum transkripti:

1 LEVREK Dicentrarchus labrax

2 LEVREK Dicentrarchus labrax
Hayvanlar alemi (Regnum): Animale Hayvanlar alt alemi (Subregnum): Metazoa Kol (Phylum): Chordata Alt Kol (Subphylum): Vertabrata Üst Sınıf (Superclasis): Picses Sınıf (Clasis): Osteichtyes Üst Takım (Superordo): Teleostei Takım (Ordo): Perciformes Alt Takım (Subordo): Perciodei Familya (Familia): Maranidae Cins (Genus): Dicentrarchus Tür (Species): labrax

3 LEVREK Dicentrarchus labrax
Levrek balıkları, tüm Akdeniz'den, İngiltere'nin kuzey sahillerine ve Kanarya Adaları'na kadar yayılım gösterir. Deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu, çamurlu-sığ biotoplarda, sıcaklığa ve tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı ile nehir ağızlarında ve lagüner bölgelerde yaşayan bir littoral bölge balığıdır. Karnivordur

4 Levrek Morfolojisi ve Genel Biyolojisi
Vücudu lateralden hafif yassılaşmış ve derisi ktenoid pullarla kaplıdır. Sikloid pullar ense ve yanaklar üzerindedir. Operkulumda gri-siyah leke mevcuttur. Preoperkulum ve operkulum üzerinde sert diken ışınlar vardır. Göz kemiğinin üstünde siyah lekeler mevcuttur. Ergin bireylerin sırt kısmı lekesiz koyu renkte olurken, gençlerde bazen siyah lekeler olabilir.

5 Levrek Morfolojisi ve Genel Biyolojisi
1 m'ye kadar uzayabilen boyu ortalama 50 cm olup, ağırlığı da 12 kg' a ulaşabilir (Tatlı sularda büyüyebilirler, fakat üreyemezler). Levrekler 5-28 °C arası sularda yaşayıp, 12-14 °C arasında yumurta bırakırlar. Optimum büyüme sıcaklığı ise °C dir. %3 tuzluluktan %50 tuzluluğa kadar yayılım gösterir. 7-8 mg/lt O2 düzeyinde yaşarlar. Ancak bu oran 4,5 mg/lt’nin altına düşmemesi gerekir.

6 Çipura Chrysophrys aurata

7 Çipura (Chrysophrys aurata)
Hayvanlar alemi (Regnum): Animale Hayvanlar alt alemi (Subregnum): Metazoa Kol (Phylum): Vertabrata Alt Kol (Subphylum): Pisces Sınıf (Clasis): Osteichthyes Takım (Ordo): Perciformes Alt Takım (Subordo): Percoidei Familya (Familia): Sparidae Cins (Genus): Sparus Tür (Species): aurata (Linneaus, 1758) Prof.Dr.Ergun AKÇAY, 2012

8 Çipura Chrysophrys aurata
İngiltere kıyılarından tüm Akdeniz’e kadar yaygın bir türdür. Güney ve Ege Bölgeleri’nde daha çok, Verde Burnu’nda ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır. Genellikle tropikal, subtropikal ve ılıman kuşaklarda yayılım gösteren çipura deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu–çamurlu ve çamurlu ortamlarda yaşamını sürdürür. Bunun yanı sıra nehir ağızlarına ve lagüner bölgelere de girer

9 Çipura (Chrysophrys aurata)
Sırt yüksekliği fazla olup lateralden yassılaşmış simetrik bir yapıya sahiptir. Göz çukuru önündeki mesafe, göz çapından en az iki kat daha uzundur. Gözler arasında V şeklinde yıldızsı bir bant vardır. Dorsal yüzgeç anal yüzgeçten daha uzundur. Pektoral yüzgeç anüse kadar uzanır. Kaudal yüzgeç homoserk yapıdadır. Pektoral yüzgecin dorsalinde ve operkulum üzerinde kırmızı-menekşe renkli bir leke karakteristiktir.

10 Çipura Morfolojisi ve Genel Biyolojisi
Üreme periyodu ülkemizde Ekim-Aralık aylarında, En iyi gelişim C aralığında, Yaşayabilecekleri; Sıcaklık 3-34 C, Tuzluluk değeri %5-40 5-25 m arası derinliklerde yayılım gösterirler.

11 Üreme Fizyolojisi Deniz balıklarının hemen hepsi ovipar olup, external fertilizasyon (dış döllenme) görülür. 1 Yaşında gonadlar gelişir.(Kültür şartlarında 9 ayda). aylarda testislerde ve ovaryumlar da farklılaşma başlar. Doğal şartlar altında levrekler hayatlarının ikinci yılında sperma verebilirler. Ancak 3. yılda dölverimi yüksek sperma üretebilirler.

12 Üreme Fizyolojisi Ovaryumlardaki farklılaşma, erkeklerde olduğu gibi aylar arasında başlar ve nispeten daha uzun sürer. Erkek bireyler 2, Dişiler 3 yaşında pubertaya ulaşırlar (canlı ağırlığa bağlıdır). Akdeniz'de erkekler 2-3 yaş cm boyda, dişiler 3-5 yaş, cm boyda cinsel olgunluğa ulaşırlar. Akdeniz' de Ocak-Mart ayları arasında yumurta bırakırlar.

13 Üreme Fizyolojisi Sperma üretimini etkileyen esas nedenler; çevresel etkilerden ışık süresi ve su sıcaklığıdır. Akdenizin’in farklı kuluçkahanelerinde üretilen levreklerin %70-90 oranında erkek olduğunu bilinmektedir. Balıklar kg/m3 olacak şekilde stoklanır. Dişi erkek oranı anaç balığın durumuna göre 1:1, 1:2 veya 2:3 kg olacak şekilde ayarlanır. Tanklara saatte %10-20 arası debi uygulanır. Su sıcaklığı levrekte 14-15˚C olmalıdır.


"LEVREK Dicentrarchus labrax" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları