25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu
Advertisements

 Doç.Dr. Şirin Karadeniz. Hedefler, görev analizine dayanır.
BÖLÜM X HALKLA İLİŞKİLER.
Afetler ve Afet Yönetimi Doğan K. Bıyıklı (TA2SX) 3 Şubat 2007 Echolink – Turkiye Konferans Odası.
Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
Elektrik Akımı Hazırlayan: Mustafa Arbay.
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
WILL FUTURE TENSE ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI ZEYNEP BEKTAŞ.
Tömük Yeşilyurt İlköğretim Okulu 6.Sınıf Leyla YILMAZ
MİLLİ EDEBİYAT HAZIRLAYANLAR  Gülcan Diribaş  Elif Er  Aylin Köseler.
YENİ BİR DÖNEME BAŞLANGIÇ
DÜŞÜNCELERİMİZİ NASIL KORUYALIM? ETKİNLİĞİ
Halkla ilişkiler Tüm işletmelerin varoluş ve işleyiş amaçlarını topluma yeterince açıklayabilme arzularıdır.
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
9. Sınıf Dil ve Anlatım 2-6HAZİRAN.
HAVA DURUMU VE MEVSİMLER
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Projenin Adı : Verimli ve Doğru Çalışma Bölüm Adı : Sunanın Adı : 1.
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ ESERLERDE YAPI
KONU: OKUMA ALIŞKANLIĞI
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
Kaynaştırma Uygulamaları ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri
YÖNETİM BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
DERS KİTABINI DEĞERLENDİRME YOLLARI
İŞLETMELERDE MOTİVASYON
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
ÜNİTE TANITIM SUNUSU HAZIRLAYAN SEDEN HACISÜLEYMAN.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
24.1 GİRİŞ Bu ünite şöyle ilerleyecektir: Öncelikle kabul edilebilirlik kavramını tanımlayarak çevre politikalarının kabul edilebilirliğini etkileyen.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
ÖĞRENME AMAÇLARI Araştırma tasarımının ne olduğunu ve neden önemli olduğunu anlamak Araştırma tasarımındaki etik hassasiyet alanlarını kavramak.
KISIM 1 Bilgi İşleme Teorisi
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
BÖLÜM 1 Bilişsel Psikolojiye Giriş
BÖLÜM 7 Motivasyon. BÖLÜM 7 Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren ve devam ettiren kuvvet. Motivasyonun Tanımı Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren.
PERFORMANS GÖRÜŞMELERİ
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
KISIM 2 İnançlar ve Biliş
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
6 Tüketici Pazarlarının Analizi 1. Copyright © 2011 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall 6-2 Bölüm Soruları  Tüketici özellikleri satın.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
İŞLEVSELCİLİK ÇOK ANLAMCILIK.
SPOR PAZARLAMASI Nuran KANDAZ GELEN.
HALK SAĞLIĞI VE SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ ESERLERDE YAPI
Karşılaştırmalı Eğitim
Türk anne-baba grup eğitimi Pozitif Davranış İdaresi’ne Başlangıç
Sağlık Bilimleri Fakültesi
* Konunuzu buraya yazın
<Takım Numarası> Takımın İsmi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
* Konunuzu buraya yazın
Sunum transkripti:

25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine iki farklı bakış açısını tanıtacaktır: özdüzenleme yoluyla davranış değişikliği ve niteliksel olarak birbirinden farklı ve art arda gelen evrelere geçiş yoluyla davranış değişikliği. Bölüm 25.5 ise çevresel davranışlar alanında bu fikirlerin ayrıntısına giren ve bunları entegre eden bir model sunan evresel kendini düzenleyen davranış modelini sunacaktır. Son bölüm sistematik müdahale tasarımı için bu altyapının yansımalarını göstermektedir.

25.2 LEWIN’IN ALAN TEORİSİ İkinci Dünya Savaşı sırasında Lewin, diyet alışkanlıklarını değiştirmek için Amerikan halkını etkilemenin farklı yollarını keşfetti.

Lewin’in değişim teorisi Şekil 25.1 Lewin’in üç adımda değişim teorisi. Jackson (2005)’den uyarlanmıştır. Lewin’in değişim teorisi

25.3 DAVRANIŞ DEĞİŞİMİ: GERİ BİLDİRİM DÖNGÜLERİYLE YÖNLENDİRİLEN ÖZDÜZENLEME SÜRECİ Özdüzenleme (self-regulation), kişilerin düşüncelerini, hislerini, isteklerini ve davranışlarını kişisel ve önemli amaçlarıyla ilgili olarak değiştirmek için gösterdikleri çabalara verilen addır.

Geri bildirim döngüsünün referans değeri olarak amaçlar Bu bölümde ele alacağımız 3 konu vardır. Geri bildirim döngüsünün referans değeri olarak amaçlar Geri bildirim döngülerinin ve amaçların hiyerarşik organizasyonu Kendi-odaklılığın rolü

Carver / Scheier’den (1998) uyarlanmıştır. Şekil 25.2 Amaçların ve kontrol süreçlerinin organizasyonunu gösteren üç seviye hiyerarşisi. Carver / Scheier’den (1998) uyarlanmıştır.

25.4 DAVRANIŞ DEĞİŞİMİ: DEĞİŞİME KARŞI DİRENCİN ÜSTESİNDEN GELMEK ZAMAN ALIR

Şekil 25.3 Transteori modeli tarafından kabul edilen değişim evrelerinin zamansal boyutları

25.5 EVRESEL KENDİNİ DÜZENLEYEN DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME MODELİ Önceki bölümlerde tartışılan teorik perspektifler, kendini düzenleyen gönüllü davranış değişikliğini anlamak için genel bakış açılarını sağlamaktadır. Bu bölümde bu bakış açılarını entegre eden bir model sunulmuştur. Böylelikle bu bakış açıları çevresel davranışlarda olumlu değişiklikleri artırmayı amaçlayan müdahalelerin gelişiminde sistematik şekilde kullanılabilecektir.

Şekil 25.4 Kendini düzenleyen gönüllü davranış değişikliği modeli

25.6 MÜDAHALE ÖNERİLERİ Evresel kendini düzenleyen davranış değişikliği modelinin nihai amacı, sistematik müdahale geliştirmek için teorik temel sağlamaktır.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1-) Lewin’in değişim teorisinin üç evresini açıklayınız. 2-) Geri bildirim döngüsündeki amacın işlevi nedir? 3-) TTM’nin derin düşünce öncesi ve sürdürme evreleri arasındaki fark nedir?

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.