Çıkarımların Onarılması. Bazı durumlarda bir çıkarımı oluşturan öncüllerden bazıları gereksiz olabilmektedir. Bazı durumlarda ise çıkarımda bulunması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

Aşk, Dostluk ve Güven... Lütfen sesli izleyiniz.
Basic objects ● Basic adjectives
Bunu okursanız iyi olur
Doğruluğu apaçık görüldüğü için, ispatlanmadan kabul edilen ve tüm bilimlerde ortak olan genel ilkelere aksiyom adı verilir. Postülatlar da ispatlanmadan.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
For a very very important person of my life
I am a student. Ben öğrenci-y-im. Ben hasta-y-ım.
ÖNERME ANALİZİ VE YÜKLEM MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
ZAMİRLER.
öğretmen-öğrencİ İletİşİmİ ve etkİn dinleme
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
YAZIM KURALLARI.
ZAMİRLER.
Eğitim Destek Sistemi A.İ.İ.T Dersi
KABUL EDEMEM.
Meslek Nedir? Kişinin geçimini sağlamak üzere yapmış olduğu sürekli işe meslek denmektedir. Hayatımızda en önemli seçimlerden birisi de uygun bir meslek.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
DiŞ DOKTORU Diş hekiminin odasına giren genç ve güzel kadın:
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
AKVARYUM UYGULAMASI KOMUTLARI.
Etkili İletişime Giriş
türkçe performans ödevi
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ Yılmaz KILIÇASLAN.
Belki bu açıklayıcı olur ;
SÖZCÜKTE ANLAM.
Hayatta,birşeyin eksikliğini hissettiğimiz
ZAMİR (ADIL).
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
KONU İÇERİKLERİ ÇÖPLÜK ALANLAR ÇÖPTEN KURTULMAK İÇİN
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
Bremen Mızıkacıları.
MÜHENDİS DEYİP GEÇME.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN. Önermeler Mantığı - Bağlaçlar Yalnızca doğruluk değerleri üzerinden fonksiyonel olarak tanımlanabilen bağlaçlar ve.
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
Hep gördüğümüz çizginin gerçek yüzü ! 1 6 Selam arkadaşlar. Geçtiğimiz yıldan beri beni kesirler konusunda pay ve paydanın arasında görüyorsunuz. Ama benim.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ MERHABA! BEN AHMET’İN ve ELİF’İN DİŞİ, BEYAZ DİŞ. AHMET ve ELİF, BENİ HER GÜN SABAH VE AKŞAM OLMAK ÜZERE.
Mantığın Temel Kavramları
Mesajların Netleştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Koşullu İfadeler. Koşullu ifadeler, koşul ve önerme cümlelerinden oluşan ifadelerdir. Koşullu ifadeler “e ğ er” sözü içerirler.
Çıkarımların Geçerlik ve Kabul Edilebilirliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
Analoji Yoluyla Çıkarımda Bulunma. Analoji benzetme demektir. Analoji yoluyla karar vermede iki durumun benzer özellikleri belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya.
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
Bağımlı ve Bağımsız Öncüller. Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır.
Sebep Sonuç İlişkileri. Sebep sonuç ilişkilerini belirleme gerek günlük düşünmelerimizde gerekse bilimsel düşünmede önemli bir yere sahiptir.
Adların Yerini Tutan Sözcükler
Bunu okursanız iyi olur. Bir şey kaybetmezsiniz....
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
O kitap okumakokuyor. O masada oturmakoturuyor. O kapı açmak açıyor. O ekmek almak alıyor. O gelmek geliyor. O dışarıda beklemek bekliyor. O şarkısöylemek.
Genellemeler. Önermeler çeşitli derecelerde genelleme ifadesi içerebilir:  Tümü  Hemen hemen hepsi  Ço ğ u  Bazıları  Birkaçı  Çok azı.
Gizli Önermeler. Yaşamımız boyunca aldı ğ ımız birçok mesajın içinde bizi ikna etmek üzere gizlenmiş olan mesajlar bulunur. Gizlenmiş olan mesajların.
Sahte Çürütme. Çürütme, bir önerinin do ğ ru olmadı ğ ını ortaya koymaktır. Ancak bazı durumlarda insanlar önerinin yanlışlı ğ ını ispatlama yerine öneriyi.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
HAYIR DİYEBİLİRİM.
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
BESLENİRKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİZ?
LOGO
TEST.
Sunum transkripti:

Çıkarımların Onarılması

Bazı durumlarda bir çıkarımı oluşturan öncüllerden bazıları gereksiz olabilmektedir. Bazı durumlarda ise çıkarımda bulunması gereken öncüllerin eksik oldu ğ u ya da bu öncüllerin tam olarak ifade edilmedi ğ i görülmektedir.

Çıkarımın onarılması işinde öncelikle çıkarımın incelenmekte ardından eksik olan veya açıkça belirtilmemiş olan önermeler çıkarıma eklenmekte ya da gereksiz olan önermeler çıkarımdan atılmaktadır.

Böylelikle çıkarımın geçerli ya da güçlü olması; sonuç önermesinin ise daha anlamlı duruma gelmesi sa ğ lanabilmektedir.

Ancak aşa ğ ıdaki durumlarda çıkarımın onarılması işi yapılamaz:  Öncüllerden biri yanlışsa  Eklenen önerme çıkarımı zayıflatacaksa  Eklenen önerim çıkarımı geçersiz kılacaksa  Sonuç önermesi anlamlı de ğ ilse

Eksik önermelerin Eklenmesi E ğ er bir çıkarımda öncüller ya da sonuç önermesi açık olarak ifade edilmemişse bunarın çıkarıma eklenmesi gerekebilir. Ancak eksik olan öncülün eklenebilmesi için öncelikle eklenecek olan öncülün do ğ ru olup olmadı ğ ının test edilmesi gerekmektedir.

Aşa ğ ıdaki çıkarımda ifade edilmemiş olan bir önerme bulunmaktadır: Köpekler miyavlamaz. Öyleyse Karabaş miyavlamaz. Bu çıkarım aşa ğ ıdaki şekilde onarılırsa geçerli bir çıkarım haline gelmektedir: Köpekler miyavlamaz. Karabaş bir köpektir. Öyleyse Karabaş miyavlamaz.

Aşa ğ ıdaki çıkarımlarda eksik olan önermeleri bulunuz:  Arkadaşım bugün hastaneye gitti. Doktor astım oldu ğ unu söylemiş. Arkadaşım evinde bir kedi besliyordu. Kedilere alerjisi olmalı.  Kanka, sen o kızı bırak. O kız çok kıskanç.  Onu içme. Şekerli içeceklerin zararlı oldu ğ unu duymadın mı?  O ğ lum kitaplarını toplasana. Bugün tüm gün temizlik yaptım!

Sonuç önermesinin Eklenmesi Bazı çıkarımlarda çeşitli sebeplerle sonuç önermesi açıkça ifade edilmemekte ve karşıdaki kişinin mesajı çözümleyip sonuç önermesini anlaması beklenmektedir.

Örne ğ in aşa ğ ıdaki çıkarımda sonuç önermesi açıkça ifade edilmemektedir: Ek çalışma yapan ö ğ renciler dersimden yüksek not alır. Sonuç önermesi eklenerek çıkarımın aşa ğ ıdaki şekilde düzeltilmesi gerekmektedir: Ek çalışma yapan ö ğ renciler dersimden yüksek not alan ö ğ rencilerdir. O halde sen de ek çalışma yaparsan yüksek not alırsın.

Aşa ğ ıdaki çıkarımların ifade edilmemiş sonuç önermelerini bulunuz: Bu seçimlerde oy kullanmayaca ğ ım. De ğ işen hiçbir şey olmayacak. Dışarıdaki insanlar palto giymişler. -Çok çirkinsiniz! -Sen sarhoşsun! -Ben yarın sabaha ayılırım.