Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZIM KURALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZIM KURALLARI."— Sunum transkripti:

1 YAZIM KURALLARI

2 1-aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur
1-aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur? A)KİRALIK B)SATLIK C)HERKEZ D)MERKES

3 YANIT= (A) ÇÖZÜM= B’ seçeneğindeki satlık değil satılık diye yazılır C’ seçeneğinde herkez değil herkes diye yazılır D’ seçeneğinde merkes değil merkez diye yazılır A’ seçeneğindeki kiralık ise doğru yazılmıştır

4 2-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır
2-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A) BURUN B)ŞEMŞİYE C)KAHVERENGİ D)YALNIZ

5 YANIT= (B) ÇÖZÜM= A’ seçeneğindeki burun doğru yazılmıştır B’ seçeneğindeki şemşiye değil şemsiye diye yazılmalıydı C’ seçeneğindeki kahverengi doğru yazılmıştır. D’ seçeneğindeki yalnızda doğru yazılmıştır

6 Soru 3-Aşağıdaki altı çizili cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?
A)Türkiye’nin başkenti Ankara’dır B)Özlem’le çarşıda gezdik. C)Bizim mahalle çok eğlencelidir. D)ali sınavdan 100 aldı.

7 YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B,C seçeneklerinde yazım yanlışı yoktur ancak D seçeneğinde Ali’nin baş harfi büyük yazılması gerekirken küçük yazılmıştır.

8 4-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A-Berke Amca hastaneye gitti. B- Ayşe teyze yine amaleyat olacakmış. C-Akşama yemeye gideceğiz. D-Bakkal Amcaya büyük ikramiye çıkmış.

9 YANIT= (C) ÇÖZÜM= A seçeneğindeki Amca kelimesi amca diye yazılmalıydı çünkü akrabalık bildiren cümlelerin baş harfi küçük yazılmalı aynı şekilde D seçeneğinde de aynı şey geçerlidir. B seçeneğinde amaleyat cümlesi ameliyat diye yazılmalıydı.

10 5-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde yazım yanlışı vardır?
A-Zaman Kapısı Kitabını çok seviyorum. B-Yalnızlık çok zor. C-Emre Aydın en sevdiğim sanatçılardan biridir. D-En çok sevdiğim hayvan köpektir.

11 YANIT = (A) ÇÖZÜM= B,C ve D seçeneğindeki altı çizili sözcükler doğru yazılmıştır ancak A seçeneğindeki altı çizili sözcük bir kitap ismidir ve kitap, eser,gazete,dergi adlarından sonra gelen cins adları küçük harfle başlatılır.

12 6-aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A gününde doğum günü partim var. B-Öğlen 12de sınavım var. C-amcamla sinemaya gittik. D-Kedim pamuğu çok seviyorum.

13 YANIT= (A) ÇÖZÜM= B,C ve D seçeneklerinde yazım yanlışlıkları olmuştur.ancak A seçeneğinde yazım yanlışı yoktur.

14 7-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı 1den fazladır?
A-bizim evde çok güzel yemekler pişer. B-ayşede gelsin birlikte gezelim. C-Bernada okula başlamış. D-osman yedi yaşına girecekmiş.

15 YANIT=(B) ÇÖZÜM= A,C ve D şıklarında bir adet yanlış yapılmıştır. Ancak B şıkkında hem Ayşe küçük yazılmış hem de de bağlacı birleşik yazılmıştır.

16 8-Aşağıdakilerden hangisinde kısaltmalarda yanlışlık yapılmıştır?
A-TBMM’ye gidiyorum. B-M.F.Ç.İ.Ö.O’ da okuyorum. C-İST.dan güzel şehir yoktur. D-116. sok. da oturuyorum.

17 YANIT= (C) ÇÖZÜM= ist. dan derken ist. Bir şehir olduğu için küçük yazılmalıdır ancak C seçeneğinde büyük yazılmıştır.

18 9-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır?
A-Karabaşın gözleri fıldır fıldır dönüyordu. B-Okulun en gözde öğrencisiyim. C-Öğretmenin gözüne girmeyi başardım. D-Bilim Çocuk Dergisi almak için taa çarşıya gitmiş.

19 YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B ve C seçeneğinde doğru yazılmıştır.ancak D seçeneğinde yanlışlık vardır.kitap, eser,gazete,dergi adlarından sonra gelen cins adları küçük harfle başlatılır. C seçeneğinde ise büyük harfle başlatılmıştır.

20 10-Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır?
A-Aylinde test kitabım kalmış. B-Bizim sınıfın en çalışkanı Eda ve Beste. C-Sizin oradaki köpek yavruladı mı? D-Çocuk otobüsteyken altına yaptı.

21 YANIT= (A) ÇÖZÜM= aylinde derken baş harfi büyük ve de bağlacı ayrı olmalıydı onun için A seçeneği

22 11-aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A-cerenin yüzü kirlenmiş. B-Ahmet ayağını kırmış. C-Burak kendine oyuncak almış. D-Gizem nasıl bu kadar sorumsuz oluyor anlamıyorum.

23 YANIT= (A) ÇÖZÜM= A seçeneğinde cerenin derken ceren özel isim olduğu için hem baş harfi büyük hem de eki ayrılmalıdır.

24 12-aşağıdakilerden hangisinde bağlaç olan de yanlış yazılmıştır?
A-Bizim de eve hırsız girmiş. B-Mutfağın da kilidi bozulmuş. C-Ev de dışarısı gibi pis kokuyordu. D-Hem evde hemde dışarıda huzur vermiyor.

25 YANIT= (D) ÇÖZÜM= A,B ve C şıklarında “de” doğru yazılmıştır ancak D şıkkında hemde derken ayrı yazılmalıydı yani hem de diye yazılmalıydı.


"YAZIM KURALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları