HİNDİSTAN “Borç Esareti Altında Bitmeyen Kölelik”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
Advertisements

© 2001 By Default! A Free sample background from Slide 1 HİNDİSTAN CUMHURİYETİ Federal Başkent Yeni Delhi Nüfus(Milyon)
FRANSA SAĞLIK SİSTEMİ Fatih YILDIRIM.
Dinlenme Sürelerinin Düzenlenmesi
BOŞANMA SEBEBİ.
PARAGUAY paraguay.
Hazreti Muhammed’i Tanıyalım
Hindistan Konum: Güney Asya, Arap Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Burma ile Pakistan arasında yer almaktadır. Haritadaki konumu: Asya Yüzölçümü: 3,287,590.
EŞİTLİK VE ADALET Çoğu zaman, eşitlik mefhumunun, adaletle karıştırıldığını görüyoruz. Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise,
TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
AMERİKA’NIN KEŞFİ Amerika'nın coğrafi olarak ilk keşfi 10.yüzyılda Grönland'ın doğusunda bir koloni kuran İzlandalılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Resmi dil: İrlandaca - İngilizce Başkent: Dublin En büyük şehir: Dublin Yüzölçümü: km² Nüfusu: Para birimi: Avro.
EĞİTİM –ÖĞRETİMDE ÇEVRE OLANAKLARIN KULLANILMASI
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof. Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
Sesli İzleyiniz Bekir, on yedi yaşındaydı. Akranları sokaklarda gezip, eğlenirken; okula giderken; Bekir öylece yatıyordu. Lösemiydi hastalığının ismi.
Belçika.
ESKİŞEHİR SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
HİNDİSTAN.
Fransızca Bir Dergi.. Maria Claire… Türkiye’de de yayınlanıyor..
LATİN AMERİKA BREZİLYA VENEZUELA.
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
Bilgisayar Kullanabiliyorum Hazırlayan:Dilara Gür Bilgisayar ve biz.....
İTALYA’NIN FİZİKİ VE BEŞERİ COĞRAFYASI
Avrupa’nın en batısında yer alır. Ülkenin batısında Atlas Okyanusu, doğusunda Kuzey Denizi, güneyinde Manş Denizi bulunur. Büyük Britanya’nın oluşturduğu.
BREZİLYA.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Arkadaşlar Çin gibi ülkelerin gelenekleri farklıdır.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLER! Soruların yanıtlarını kısa cümleler kurarak SOSYAL BİLGİLER defterlerinize yazarsanız öğrendiklerinizi pekiştirmiş olacaksınız.
HİNTÇE ŞİRA ÇAVLUER 4-B.
RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
Lüksemburg.
5 ülke.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
PAKİSTAN «Pak ülke». GENEL BİLGİLER BAĞIMSIZLIK: 1947’DE İNGİLTERE’DEN. 1956’DA İSLAM DEVLETİ. BAŞKENT: İSLAMABAD NÜFUS: EN BÜYÜK ŞEHİR: KARAÇİ.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
PAKİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ(PİC)
Kiraz Aldım UYGUN BİR ORTAM MI?.
ESKİLERİ HATIRLATMA Belki de en başından belliydi kaderimiz.
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Özbekistan Sosyal bilgiler.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM
Mert Son F HİNDİSTAN. Hindistan Hindistan ya da resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci.
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
ASYA HUN DEVLETİ.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
DÜNYAMIZI TANIYALIM. Kıta nedir? Çevresi Okyanuslarla Çevrili Büyük Kara Kütlelerine Kıta Denir. KITALAR ASYAAFRİKAAVRUPA KUZEY AMERİKA GÜNEY AMERİKA.
HİNDİSTAN.
Hindistan Eğitim Sistemi Hindistan 28 eyalet ve 7 birleşik bölgeden oluşan parlementer federal cumhuriyet ile yönetilir.
ÖĞRENME ALANI HZ. MUHAMMED.
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
KUZEY KORE.
Helal ve Haram.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Fransızca Bir Dergi.. Maria Claire… Türkiye’de de Yayınlanıyor
DÜNYAMIZIN YAPISI (KITALAR)
Zengin ve fakir ülkeler arasındaki fark ülkelerin yaşı değildir.
HİNDİSTAN: TEMEL BİLGİLERANAHTAR BİLGİ VE VERİLER  Genel Görünüm:  Dünya’nın coğrafi alanı 7. büyük ülkesi,  Dünya’nın en kalabalık 2. ülkesi,  Dünya’nın.
HİNDİSTAN
Fransızca Bir Dergi.. Maria Claire… Türkiye’de de Yayınlanıyor
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Sunum transkripti:

HİNDİSTAN “Borç Esareti Altında Bitmeyen Kölelik”

Hindistan, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük yedinci ülkesidir. Nüfusu en kalabalık ikinci ülkedir. Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda Bengal Körfezi bulunmaktadır.

Dünya nüfûsunun % 15’ine sahiptir. Nüfûsu 1,225,000,000’dir (2007) Dünya nüfûsunun % 15’ine sahiptir. Nüfûsu 1,225,000,000’dir (2007). Resmi dili Hintçe olmasına rağmen, 850 çeşit dil vardır. 1950’de kabul edilen anayasa ile parlamenter sisteme geçildi. Hindistan 9 tanesi merkezî hükûmetçe, 18’i eyalet merkezince yönetilen 27 eyaletten meydana gelmiştir.

Hindistan’ın iş gücünü meydana getiren nüfûsun % 80’i tarımla, % 10’u endüstri ile uğraşır. Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler toplam nüfusta: %59.5 erkekler: %70.2 kadınlar: %48.3 (2003 verileri) Para birimi: Hindistan Rupisi

HİNDİSTAN’DA KÖLELİK Hintli bir tarım işçisinin günlük yemeği nelerden mi oluşuyor? Peki ya emeğin karşılığı? Neden çalışanlar borç esareti altında? “Koliya” nedir?

Peki ya çocuklar... Bölgedeki bütün çocukların isimleri, zamanında ailelerine avans para vererek çocukları köleleştiren, fabrikanın o bölgedeki sorumluları tarafından listelenmiş durumda

Ölümün ruhları taşıdığı yer Burası Uttar Pradeş... Bir erkeğin borcuna karşılık, aileler parçalanıp, kadınlar ve çocuklar köle pazarlarında haraç mezat satılıyorlar. Toprak sahipleri hükümetin sivil temsilcisi olarak görüldüklerinden, yasaları da keyiflerine göre kullanabiliyorlar. Köle olmayanlarda burada başlık parası için aynı çarkın içine düşüyorlar.

Erkekler, borçlarını biraz olsun kapatabilmeleri için eşlerini ya da kızlarını genelevlere satıyorlar. Burada, köle işçinin kaçtığı durumlarda, borç faiz karşılığında en büyük oğula aktarılıyor. Okuma-yazma oranı yok denecek kadar az..

MUNSİ’NİN HİKAYESİ Munsi de dedesi, babası ve kardeşi gibi uzun yıllardır aynı toprak sahibi için çalışıyor. Hikayesi, sahibinin dostane yaklaşımına inanıp ne olduğunu bilmediği belgeleri imzalamasıyla başlıyor. Munsi şimdi köşeye sıkışmış durumda..

KÖLELİKTEN KURTULMANIN YOLU YOK MU? Başta devlet çalışanlarının dürüstlüğü ve işçilerin mücadele etmesi çok önemli Şansı yaver gidenler yarı bağlı olma imkanı yakalayabiliyor. 1970’li yılların sonlarında “köle işçilere özgürlük” kampanyası başlatılıyor. Ancak sonuç alınamıyor.

Bir toprak sahibinin sözleri: “Köle işçilerimin bana borçları var (asla miktarını telafuz etmiyor) para ödenene kadar benim tarlamda çalışırlar, ne kadar yaşlanırlarsa yaşlansınlar beni ilgilendirmez.” “Kölelik iyidir, insanların güvenliğini sağlar.” “Kölelerimin babaları sayılırım. Onları koruyor ve yol gösteriyorum.”

Ölü öküzle rehabilitasyon olmaz! Bu rehabilitasyon işi ile fırsatçılara adeta gün doğmuştur. Kölelik, belki akıl hastanesinde veya hapishanede yatmaya benzetilebilir. Hindistan Ulusal Yönetim Akademisi, köle işçiler ve rehabilitasyon üzerine 1989-90 yıllarında çok geniş kapsamlı bir araştırma yürütmüştür.

TEŞEKKÜRLER.. NURSEL DURMAZ 08932017