Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİNDİSTAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİNDİSTAN"— Sunum transkripti:

1 HİNDİSTAN

2 Yüz Ölçümü 3.287.590 km 2 Nüfusu 1.328.160.000 İ dare Ş ekli Federal Cumhuriyet Ba ş kenti Yeni Delhi (21.7milyon) Dili Hintçe, İ ngilizce Dini Hinduizm %81.3 Di ğ er :%18.7 Ki ş i Ba ş ına Dü ş en Milli Gelir 3.339 ABD doları Para Birimi RUPPE (RUP İ ) Ortalama Ya ş am Süresi Erkek: 64 yıl Kadın: 66 yıl Ş ehir Nüfus Oranı %20 Okuma Yazma Bilmeyenlerin Oranı %40 H İ ND İ STAN

3 Din ; Din ; Din Hindistan’da bir hayat tarzıdır. Bütün Hint geleneklerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Birçok Hint için din, günlük işlerden eğitim ve politikaya kadar hayatın her safhasına nüfuz etmiştir. Hindistan, Hindu, İslam, Hıristiyanlık, Jainizm, Sihizm ve diğer sayısız dini geleneğe ev sahipliği yapar.Din Hindistan’da bir hayat tarzıdır. Bütün Hint geleneklerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Birçok Hint için din, günlük işlerden eğitim ve politikaya kadar hayatın her safhasına nüfuz etmiştir. Hindistan, Hindu, İslam, Hıristiyanlık, Jainizm, Sihizm ve diğer sayısız dini geleneğe ev sahipliği yapar. Hinduların yanında Müslümanlar önde gelen dini gruptur ve Hint toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Hindistan Endonezya’dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptirHinduların yanında Müslümanlar önde gelen dini gruptur ve Hint toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Hindistan Endonezya’dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir

4 1. Co ğ rafi Konum 1. Co ğ rafi Konum 6° - 37° Kuzey enlemleri ile 68° - 97° Doğu boylamları arasında yer almaktadır.6° - 37° Kuzey enlemleri ile 68° - 97° Doğu boylamları arasında yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından 7. sırada yer alır.Yüzölçümü bakımından 7. sırada yer alır. Doğusunda: Bengal KörfeziDoğusunda: Bengal Körfezi Batısında: Umman DeniziBatısında: Umman Denizi Güneyinde: Atlas Okyanusu yer alır.Güneyinde: Atlas Okyanusu yer alır. Komşuları ;Komşuları ; Doğusunda: Myanmar ve BangladeşDoğusunda: Myanmar ve Bangladeş Batısında: PakistanBatısında: Pakistan Kuzeyinde: Çin, Nepal, BhutanKuzeyinde: Çin, Nepal, Bhutan Güneyinde: Sri Lanka yer alır.Güneyinde: Sri Lanka yer alır.

5 2. Yer Ş ekilleri 2. Yer Ş ekilleri Hindistan fiziki yapı bakımından üç ayrı bölüme ayrılır.Hindistan fiziki yapı bakımından üç ayrı bölüme ayrılır. a. Himalayalar Bölgesi a. Himalayalar Bölgesi En yüksek yeri Nanda Devi Tepesi’dir (7816 m).En yüksek yeri Nanda Devi Tepesi’dir (7816 m). b. Dekkan Platosu b. Dekkan Platosu Hindistan Yarımadası’nın büyük bölümü Dekkan Platosu ile kaplıdır.Hindistan Yarımadası’nın büyük bölümü Dekkan Platosu ile kaplıdır. Doğu ile batı kıyıları boyunca Gat dağları uzanır.Doğu ile batı kıyıları boyunca Gat dağları uzanır. c. Ganj Ovası c. Ganj Ovası Himalayalar ile Dekkan Platosu arasında yer alır.Himalayalar ile Dekkan Platosu arasında yer alır. Doğu - batı doğrultusunda uzanır.Doğu - batı doğrultusunda uzanır. En Önemli Nehirleri En Önemli Nehirleri Ganj, Godavari, İndus, Yamuna.Ganj, Godavari, İndus, Yamuna. Ganj Nehri ; Hindularca kutsal sayılır. Ganj Nehri ; Hindularca kutsal sayılır. ** Hindistan’ın kuzeybatısında Recastan bölgesinde Tar çölü yer alır.

6 Nanda Devi Tepesi Dekkan Platosu Ganj Nehri İ ndus Nehri

7 3. İ klim Ve Bitki Örtüsü 3. İ klim Ve Bitki Örtüsü Hindistan’ın büyük bir bölümünde Muson iklimi hakimdir. Dünya’nın en fazla yağış alan yeri Çerapunçi (12.000 mm) burada yer alır.Hindistan’ın büyük bir bölümünde Muson iklimi hakimdir. Dünya’nın en fazla yağış alan yeri Çerapunçi (12.000 mm) burada yer alır. Enlem ve yer şekillerine bağlı olarak ülkede farklı iklimler de görülmektedir.Enlem ve yer şekillerine bağlı olarak ülkede farklı iklimler de görülmektedir. Tar Çölü’nde yağış miktarı 254 mm’dir.Tar Çölü’nde yağış miktarı 254 mm’dir. Hindistan Tabii kaynaklar bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ülke topraklarının % 22’si ormanlıktır. Özellikle Himalaya etekleri sık ormanlıktır.

8 H İ ND İ STAN B İ TK İ ÖRTÜSÜ GRUPLARI Tropikal Yağmur Ormanlarından Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: Bu orman çeşidi, 200 cm'den daha fazla yağmur yağışının olduğu bölgelerde yetişmektedir. Bu tip bitki örtüsüne, Meghalaya, Nagaland ve Andaman grup adalarında rastlanır. Muson Tipi Ormanlardan Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: 100 -200 cm arasında yağmur yağışının görüldüğü bölgelerde oluşan bitki örtüsüdür. Bu tip bitki örtüsüne, Himalaya dağlarının alt eteklerinde, Batı Bengal, Karnataka gibi bölgelerde rastlanmaktadır. Makilik Alanlardan Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: 50-100 cm arasında yağmur yağışının düştüğü bölgelerde görülen bitki örtüsü tipidir. Kısa tip bodur, yaprak döken makiler ve uzun çimenler bu bölgedeki başlıca bitki örtüsünü oluşturmaktadır. Bu bölge genelde tarımsal alanlardır. Yarı Çöl ve Çölden Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: Bu tip bitki örtüsü yağmur yağışının 50 cm'den az olduğu kısımlarda gözükmektedir. Hindistan yaban hurması olarak bilinen Khejur bu bölgede yetişir. Gelgit Ormanlarından Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: Bu tür bitki örtüsüne sahil boyunca ve delta kesimlerde rastlanır. Gelgit olayları bu tip ormanların oluşmasında ve yapısında önemli rol oynarlar. Dağ Ormanlarından Oluşan Hindistan Bitki Örtüsü: Dağ yamaçları boyunca sıcaklık ve yağmur durumuna göre değişkenlik gösterir. Himalaya bölgesinin yüksek kesimlerinde rastlanır, bu bölgede ayrıca orman gülleri ve ardıç ağaçlarını da rastlandığı görülmektedir.

9 4. Nüfus Ve Yerle ş me 4. Nüfus Ve Yerle ş me Nüfus bakımından dünyanın ikinci büyük ülkesidir. Nüfus artış hızının yüksek olması nedeniyle 20 yıl içinde nüfusunun Çin’i geçmesi beklenmektedir.Nüfus artış hızının yüksek olması nedeniyle 20 yıl içinde nüfusunun Çin’i geçmesi beklenmektedir. Nüfusun %20’si kentlerde, %80’i köy ve kırlarda yaşar.Nüfusun %20’si kentlerde, %80’i köy ve kırlarda yaşar. Nüfusun ülke içindeki dağılışı düzensizdir.Nüfusun ülke içindeki dağılışı düzensizdir.

10 5. Tarım 5. Tarım Genel olarak bir tarım ülkesidir.Genel olarak bir tarım ülkesidir. Ülke topraklarının yaklaşık yarısı tarıma elverişlidir.Ülke topraklarının yaklaşık yarısı tarıma elverişlidir. Çay, susam, mercimek, yerfıstığı ve nohut üretiminde dünyada birinci sırayı;Çay, susam, mercimek, yerfıstığı ve nohut üretiminde dünyada birinci sırayı; Pirinç, şekerkamışı, soğan, keneotu ve Hint keneviri üretiminde ikinci sırayı almaktadır. Pirinç, şekerkamışı, soğan, keneotu ve Hint keneviri üretiminde ikinci sırayı almaktadır.

11 keneotu Hint keneviri ş ekerkamı ş ı

12 6. Hayvancılık  Dünya’da büyükbaş hayvan sayısı bakımından (210 milyon) birinci olmasına rağmen yeterli et ve süt üretimi sağlanamamaktadır.  Küçükbaş hayvan sayısı bakımından Çin’den sonra ikinci sırada yer alır.

13 7. Sanayi 7. Sanayi Yer altı kaynakları bakımından zengindir.Yer altı kaynakları bakımından zengindir. Taş kömürü, demir, bakır, manganez ve çinko çıkarılan en önemli madenlerdir.Taş kömürü, demir, bakır, manganez ve çinko çıkarılan en önemli madenlerdir. Dünya’nın en önemli uranyum ve toryum rezervlerine sahiptir.Dünya’nın en önemli uranyum ve toryum rezervlerine sahiptir. Ülkede rezervlerinin bulunması sanayinin son yıllarda gelişmesini sağlamıştır.Ülkede rezervlerinin bulunması sanayinin son yıllarda gelişmesini sağlamıştır.uranyum toryum

14 8.Ula ş ım: 8.Ula ş ım: Dünya'nın en büyük demiryolu ağlarından birine sahiptir.Dünya'nın en büyük demiryolu ağlarından birine sahiptir. Yük ve yolcu taşımacılığının büyük kısmı demiryolları ile yapılmaktadır.Yük ve yolcu taşımacılığının büyük kısmı demiryolları ile yapılmaktadır. Karayolları yeterince gelişmemiştir.Karayolları yeterince gelişmemiştir. Önemli limanları Kalküta,Bombay ve Madras'tır.Önemli limanları Kalküta,Bombay ve Madras'tır.

15 9.Kültür : 9.Kültür : Hindistan din zenginli ğ i ile birlikte bir kültür zenginli ğ ine de sahiptir. De ğ i ş ik dallarda kendi biçimine sahiptir. Hindistan din zenginli ğ i ile birlikte bir kültür zenginli ğ ine de sahiptir. De ğ i ş ik dallarda kendi biçimine sahiptir. Bunlardan bazıları: Bunlardan bazıları:  Hint Sineması  Hint Mutfa ğ ı  Hint Müzi ğ i  Hint Dansı

16 10. Turizm : 10. Turizm : Hindistan milli parkları, koruma altına alınan yaban sahaları, tarihi kalıntılar ve sahilleri ile bol miktarda turist çekmektedir. Hindistan tarihi eserleriyle de önemli bir yere sahiptir.Hindistan milli parkları, koruma altına alınan yaban sahaları, tarihi kalıntılar ve sahilleri ile bol miktarda turist çekmektedir. Hindistan tarihi eserleriyle de önemli bir yere sahiptir. Bu eserlere şunları örnek verebiliriz:Bu eserlere şunları örnek verebiliriz:

17 Ganj Nehri

18 Taj Mahal

19 Hava Mahal

20 RED FORT

21 RAMOJ İ F İ LM ŞEHR İ

22 BANGALORE SARAYI

23 JALMAHAL

24 http://www.cografya.gen.tr/siyasi/devletler/hindistan.htm http://www.ozelliklerinedir.com/hindistan-ulkesinin- ozellikleri-nelerdir/ https://www.bitkiortusu.gen.tr/hindistan-bitki-ortusu.html https://egezegen.com/yasam/dunya-nufus-siralamasi/ KAYNAKÇA

25


"HİNDİSTAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları