Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
ANLATIM TEKNİKLERİ

2 ANLATIM TEKNİKLERİ 1) Açıklayıcı Anlatım 2) Tartışmacı Anlatım
TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri ANLATIM TEKNİKLERİ 1) Açıklayıcı Anlatım 2) Tartışmacı Anlatım 3) Betimleyici Anlatım 4) Öyküleyici Anlatım

3 1) Açıklayıcı Anlatım TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
Okuyucuya bilgi vermek, bir konuyu açıklamak veya öğretmek için kullanılan anlatım tekniğidir. Açık, anlaşılır bir dil kullanılır. Nesnel yargılara yer verilir. Bilimsel eserler ve ders kitaplarında sık rastlanır.

4 Örnek TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
Bayburt, yüzölçümü ve nüfusu itibarıyla Türkiye’nin en küçük illerinden biridir. Doğu Karadeniz’de, sıradağların hemen güneyindeki Çoruh Vadisi’nde yer alır. Kuzeyde Trabzon ve Rize ile doğuda Erzurum, güneyde Erzincan ve batıda Gümüşhane illeri ile komşudur.

5 TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
2) Tartışmacı Anlatım Yazar, farklı görüşlerin yer aldığı bir konuda okuyucuyu kendi görüşüne ikna etmeye, kendi görüşünün daha isabetli olduğuna inandırmaya çalışır.

6 Örnek TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
Bizde herkese, her şeyi aynı yer ve aynı zaman diliminde öğretme düşüncesi var. Mümkün mü bu Allah aşkına? O zaman “Kim ne kadar öğrenirse” diye mi bunca emek? Olmamalı. Herkes her şeyi değil, kabiliyeti ve ilgisi olan şeyi, uygun yer ve zamanda öğrenmeli; o alanda uzmanlaşmalıdır.

7 TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
3) Betimleyici Anlatım • Varlıkları okurun zihninde canlandırma amaçlanır. • Tanıtılan varlık ayrıntılarıyla tasvir edilir. • Sözcüklerle resim çizmek gibidir.

8 TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri

9 Örnek TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
Dağların arasında zor bulunan bir düzlüğe, küçük bir tepenin eteklerine kurulmuş sakin bir köy. Köyün ortasında yer yer kavak ve yanı sıra dizilmiş söğüt ağaçları ile bir minare yükseliyor. Geneli tek katlı ve sac çatılı evlerin arasında tek tük iki katlı evler de görünüyor.

10 4) Öyküleyici Anlatım TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
• Tasarlanan ya da yaşanan bir olayın anlatımıdır. • Öyküleyici anlatımda olay, olayın içinde yer alan kişiler, olayın yaşandığı yer ve zaman ögeleri vardır. • Roman, hikaye ve masallarda öyküleyici anlatım kullanılır.

11 Örnek TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
Genç mühendis yeni başlayacağı işin heyecanıyla o gece pek uyuyamamış, sabahı zor etmişti. İştahsızca birkaç lokma bir şey atıştırıp akşam özenle ütülediği elbiselerini giyerek evden çıktı. Yeni aldığı ayakkabılar daha ilk adımlarında ayağını acıtmaya başlamıştı. Olsun, hayalini kurduğu mesleğini yapma imkanına kavuşmuştu ya…

12 TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
Olay anlatılan yazılarda iki türlü anlatım vardır. Birinci kişili (birinci ağızdan) anlatım Üçüncü kişili (üçüncü ağızdan) anlatım

13 Birinci Kişili Anlatım
TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri Birinci Kişili Anlatım Üçüncü Kişili Anlatım Yazar anlattığı olayın içindeki kahramanlardan biridir. Yazar olayları dışarıdan gözlemleyerek veya tasarlayarak anlatmaktadır. Örnek Örnek Yeni başlayacağım işin heyecanıyla o gece pek uyuyamamış, sabahı zor etmiştim. Genç mühendis yeni başlayacağı işin heyecanıyla o gece pek uyuyamamış, sabahı zor etmişti.

14 ANLATIM TEKNİKLERİ 1) Açıklayıcı Anlatım 2) Tartışmacı Anlatım
TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri ANLATIM TEKNİKLERİ 1) Açıklayıcı Anlatım 2) Tartışmacı Anlatım 3) Betimleyici Anlatım 4) Öyküleyici Anlatım


"TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları