1 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Dijital Yerliler ve Sanal Kütüphaneler: Bilgi Hizmetleri Sağlayan Kurumları Nasıl Bir Gelecek Bekliyor?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Advertisements

Web 2.0 Nedir Eğitimde Nasıl Kullanılır?
WEB 2.0 Teknolojileri Sibel SOMYÜREK.
HAZIRLAYAN HÜLYA ZOBU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İ.Ö
Sosyal Ağların Eğitimde Kullanımı
WEB 2.0 Hazırlayan: Merve Altıparmakoğlu Numara:
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DİĞER KONULAR
Eğitimde Web 2.0 Kullanımı
HAVVA ÜNAL TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
BAĞLANTI VERME VE ANİMASYON
BAĞLANTI VERME VE ANİMASYON
Web 2.0 Teknolojilerine ve Uygulamalarına Genel Bakış
SOSYAL MEDYA.
Slide 1 Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, 4 Aralık 2009, Ankara Web 2.0, Semantik Web ve Kütüphanelerin Geleceği Yaşar Tonta ve Umut Al.
Web 2.0 Yeni nesil Internet.
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Sosyal Öğrenmenin Geliştirilmesinde Taylan ACAR Ulusal Destek Servisi.
E-postanın nasıl kullanılır?
FRBR’ye Göre Tasarlanmış Çevrimiçi Katalog Örnekleri
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
CANSU ALTIN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
BURCUGÜL B İ LG İ N TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ ( İ.Ö.) EĞİTİMDE WEB 2.0 ARAÇLARI.
HAZIRLAYAN: BURCU OLGUN
Adı Soyadı : Serkan YILDIZ No : Bölüm : Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf Örgün Eğitim.
Web 2.0 araçlarI MERYEM KAYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
WEB 2.0 ARAÇLARI Semra ACAR
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
WEB 2.0 NEDİR? BİRNUR EKİZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ ÖRGÜN ÖĞRETİM 2. SINIF.
Slide 1 III. Ulusal Okul Kütüphanecileri Konferansı, 3 Temmuz 2010, Ankara Web 2.0’a Genel Bakış ve Kütüphanelerde Uygulanışı Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi.
İşletme Doktora Programı Bilgi Teknolojileri ve Yönetim (IYO 713)
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
ZEHRAŞAHİN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf
EĞİTİMDE WEB 2.0 ARAÇLARI TUTKU YILMAZTÜRK TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ.
TUĞBA ŞAHAN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF ÖRGÜN ÖĞRETİM
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ
ŞEMSETTİN BULUT TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ ( 2.SINIF ÖRGÜN)
WEB2.0 ARAÇLARI Gökçe Hanım EMİR K ONULAR : ajax, rss, css, vidcast, podcast podcast.
Hazırlayan Ufuk Kemerci  2004 yılında ortaya atılmı ş bir kavramdır. Web sitelerinin yalıtılmı ş bilgi depoları ş eklinden çıkıp kullanıcılara.
Web 2.0 Araçlarının Tanıtımı ÖZGE AKMAN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
BBY 253 Bilgi Kullanımı ( ).  Google kullanarak aynı tarihte, aynı anda iki farklı bilgisayardan herhangi bir kullanıcı girişi yapmadan arama.
WEB 2.0 KAVRAMI TEKNOLOJİLERİ ARAÇLARI
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Sosyal Medya Kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımlar bütünüdür.  Zaman ve mekân sınırlaması olmadan (mobil tabanlı),
Sosyal Medya ve Türleri
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
SOSYAL MEDYA Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Araçları Nelerdir?
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
İnternet Sosyal Medya Sosyal Ağlar 2. Sunum Öğr. Gör. Mehmet Akif Barış 2.
Dijital Yerliler ve Sanal Kütüphaneler: Bilgi Hizmetleri Sağlayan Kurumları Nasıl Bir Gelecek Bekliyor? Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge.
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
SOSYAL MEDYA.
Temel Bilgi Teknolojileri
Bilimsel Bilgiye Erişim
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
WEB 2.0 ARAÇLARI.
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
E Twinning Eğitimi-1 Muğla e-Twinning İl Koordinatörü BETÜL ŞOHOĞLU.
İkinci dünya savaşı sonrası ARPANET projesi
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
WEB 2.0 Teknolojileri Sibel SOMYÜREK.
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
Sunum transkripti:

1 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Dijital Yerliler ve Sanal Kütüphaneler: Bilgi Hizmetleri Sağlayan Kurumları Nasıl Bir Gelecek Bekliyor? Bu sunum Tonta (2009)’dan alınmış, bazı slaytlarda güncellemeler yapılmıştır.

2 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Plan Dijital yerliler, dijital göçmenler Sanal kütüphaneler Web 2.0 ve Library 2.0 Dijital yerliler için bilgi hizmetleri “Yakınsama” olgusu –Bilgi hizmetlerine yansıması –Bilgi yönetimi eğitimine yansıması Sonuç

3 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Dijital Vatandaşlık Testi 1.Bunu okuyabilir misiniz=> “-slm nbr? +snne be slk zaaaaaa!..” 2.Kendinize ait bir Ipod’unuz var mı? 3.Hiç Wii oynamayı denediniz mi? En çok hangi oyunu beğendiniz? 4.Akıllı telefon kullanıyor musunuz? 5.Anında mesajlaşma aracı (Instant Messaging) kullanıyor musunuz? Hangilerini? Blog kullanıyor musunuz? Blog’dan ne öğreniyorsunuz? 6.“mertcan bahar”, “harlem shake”, “ferdi carrefour” ya da “pucca” size ne ifade ediyor? 7.“Trollemek” ne demek? 8.TV olmadan TV programlarını izlemek için üç popüler yol önerebilir misiniz? 9.Hiç bir cafede WiFi kullandınız mı? 10.“Mashup” sitelerinin önemini biliyor musunuz? Mashup yarışmasına katıldınız mı? 11.MID ne demektir? 12.Sharepoint mi yoksa Wiki mi daha fazla işbirliği olanağı sağlar? Aralarındaki fark nedir? Fosiller Göçmenler Yerliler 8-10 Sonradan vatandaşlığa kabul edilenler Kaynak: Fred Stein, Digital Immigrants, Digital Natives and the Information Age

4 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Dijital Yerliler Bilgiye hızlı erişim Paralel işleme Metin yerine grafik Rastgele erişim (hipermetin) Sürekli ağ üzerinde Oyunlar

5 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Dijital Göçmenler

6 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul 6 Di j ital Göçmenler Dijital Göçmenler – Dijital Yerliler Örneği Tamamen bağlı….. …tamamen dijital …birden çok görevi yapabilir … …tamamen gezgin (veri, görüntü, ses)...”Uzunçalar”/“plak” nedir bilmezler Kablosuz haritalı el bilgisayarları Web’e bağlı taşınabilir MP3 çalar E-posta/adi posta kavramıyla mücadele halinde; Wiki veya blog’lar hakkında hiçbir fikri yok Kablosuz resim ve TV telefonları Anında bağlantılılık Dijital göçmen-dijital yerli spektrumunda neredesiniz? DY’ler niçin Sosyal Ağlardan hoşlanırlar? DY’ler niçin Sosyal Bookmark’ları kullanırlar? Bilgiyi kişiselleştirmek için Mashup’ları kullanıyor;Bilgiyi kişiselleştirmek için Mashup’ları kullanıyor; Uygulamalar için “Pipes “ı kullanıyorUygulamalar için “Pipes “ı kullanıyor Web’i kişiselleştirmek için RSS kullanıyorWeb’i kişiselleştirmek için RSS kullanıyor Kablosuz telefon bilgisayar oluyor (Eposta, Web IM. Video vs) Dijital Yerli DY “Bağlantılı olma”yı varsayar ve gerektirir Anlık isteklere cevap verirler Gezgin sosyal yazılım kullanırlar Kaynak: Fred Stein, Digital Immigrants, Digital Natives and the Information Age

7 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Dijital Yerliler, Dijital Göçmenler %20Natives,%20Digital%20Immigrants%20-%20Part1.pdf Different kinds of experiences lead to different brain structures. -Dr. Bruce D. Berry, Baylor College of Medicine “Children raised with the computer “think differently from the rest of us. They develop hypertext minds. They leap around. It’s as though their cognitive structures were parallel, not sequential.”... “Linear thought processes that dominate educational systems now can actually retard learning for brains developed through game and Web-surfing processes on the computer.”

8 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Google Bizi Aptallaştırıyor mu? “Web’den ya da basılı uzunca bir makaleyi okuma ve anlama yeteneğimi hemen hemen tamamen kaybettim.” Bruce Freedman

9 45. Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kütüphane Nerede? D. Kohl, Where's the library? (Editorial), The Journal of Academic Librarianship 32 (2) (2006), pp. 117–118.

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kütüp-Uzay

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Second Life

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Second Life

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Second Life “Bilgi Adası”

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Second Life “Bilgi Adası” Dermeleri

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Second Life Referans Hizmeti

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Second Life Çatalhöyük Adası

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Second Life ilk yaşamın yerine geçmez. Kaynak: Scott T Plutchak, The librarian: fantastic adventures in the digital world, Serials, 20(2): 89, July 2007.

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kütüphaneler: Sanal Güzergâhlar

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Sosyal Ağlar Yeni Web Portal’ları Sosyal ağlar: Web içinde web’ler Web 2.0 kullanarak sosyalleşme artı tek noktadan çeşitli hizmetler sağlıyor Facebook’ta 52,000 farklı uygulama var Yahoo!, Google ve Facebook’ta kullanıcılar sadece Ekim 2008’de 200 milyar dakika (139 milyon gün) harcamışlar Google’ın misyonu “dünyanın içeriğini düzenlemek”, sosyal ağlarınki ise “dünyanın insanlarını” Amaç sanal güzergahlar oluşturmak değil bağlantı, iletişim ve içeriği birleştirerek yıldız kümeleri oluşturmak

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Web 2.0 Nedir? Source:

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Web 2.0 Tanımı Yaratıcılığı artırmayı, bilgi paylaşımını ve en önemlisi kullanıcılar arasındaki işbirliğini amaçlayan Web teknolojisi ve web tasarımı. Sosyal ağ siteleri, wiki’ler, günlükler (blogs) ve folksonomiler gibi Web tabanlı toplulukların ve barındırılan hizmetlerin gelişmesi ve evrimleşmesi Kaynak:

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Web 2.0 Özellikleri Platform olarak Web Kullanıcı katılımı yoluyla ortak akıl Dinamik içerik Paketlenmiş yazılım yerine hizmetler Hafif programlama modelleri Web standartları ve ölçeklenebilirlik Zengin kullanıcı deneyimi açıklık özgürlük Kaynak: O’Reilly (2005);

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Bilgi Edinme Platformu Olarak Web Kaynak

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul...when CNN saw the image it moved quickly to confirm with Dutch officials that a crash had happened. "Within minutes we were reporting on the story. We then confirmed with the Twitter user that the image was theirs and took it to air. "This proves that social networking sites can be a real asset in covering breaking news and gathering eyewitness accounts but the web should always be treated with extreme caution," Barnett said.

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Web Library = Library 2.0 (Miller, 2005) Library 2.0 kütüphane dünyasında hizmetlerin kullanıcılara sunulmasındaki geçişi yansıtmaktadır Library 2.0 geribildirim vermeye ve katılmaya cesaretlendirerek kütüphane hizmetlerinin tasarımı ve kurulumunda kütüphane kullanıcısına da rol vermek Library 2.0 modeli çift yönlü hizmet sunar ve kullanıcıdan kütüphaneye bilgi akışını artırır. Source:

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kütüphaneler...

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kaynak: Bilgi Edinme Platformu olarak Library 2.0

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Library 2.0’de kullanılan Web 2.0 teknolojileri Dağıtım –RSS –Wiki –Blog –Podcast –Anında mesajlaşma –Twitter –Sosyal ağlar (Folksonomiler) –Basit API’ler –Mashup/Remix’ler Yoğunlaşma –Google –Amazon –Flickr –Facebook –… Kütüphane yönetim çevresi –Kullanıcı verisi –Etiketler –Derlemeler –Dolaşım –Tıklamalar –… Source:

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kullanıcı ve Kütüphane Çevreleri Birbirinin İçine Geçmiş Kaynak:

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul The Horizon Report Cep telefonları Bulut bilişim / (cloud computing) Mekansal bilgiler Kişisel web Anlama dayalı uygulamalar Akıllı nesneler (“nesnelerin Internet’i”)

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul “Cep Kütüphanesi”

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul OCLC WorldCat Facebook içinden taranabilir

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul WorldCat tavsiyeleri Herkes OCLC WorldCat hesabı açabilir

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul OCLC WorldCat kataloğunda “search engines”

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul OCLC WorldCat kataloğunda “tonta”

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kitabın bulunduğu kütüphaneler

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Farklı atıf stillerine göre kitabın gösterimi

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kaydın Endote’a aktarılması

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kullanıcının yarattığı listelere kaydedilmesi

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Paylaşım

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kayıtlı kullanıcılar kendi “tag”lerini ekleyebilirler OCLC WorldCat kullanıcıların eklediği bilgiler... Tag’ler

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul... Eklenen “tag”ler OCLC WorldCat kaydının bir parçası oluyor Eklenen tag’ler

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Not OCLC WorldCat kullanıcının eklediği Notlar

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul... Notlar kaydın bir parçası oluyor İçindekiler eklenebilir

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul İçindekiler (kes-yapıştır ile) Kullanıcı tarafından eklenen İçindekiler sayfası...

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul... İçindekiler kaydın bir parçası oluyor

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kitap eleştirisi Kayda kitap eleştirisi eklenebilir

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Türk Kütüphaneciliği’nde çıkan eleştirinin URL adresi Eleştirinin URL adresi

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Diğer kitaplar OCLC WorldCat’te yazarın diğer kitapları

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Ortak yazarlar

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul OCLC WorldCat kitaplarla sınırlı değil Dergi makalesi Internet kaynakları

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kayıt işaretlenebilir ve paylaşılabilir

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Sosyal işaretleme sistemleri

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Google Bookmark Google Bookmark olarak eklenebilir

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul bookmark delicious üzerinde kaydedilebilir

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kayıt Facebook hesabınızdaki duvarınızda...

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul... Açıklayıcı bir notla birlikte yayımlanabilir...

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Böylece kullanıcının Facebook arkadaş listesindeki herkes bu notu görebilir

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Yakınsama Olgusu “teknolojilerin fingirdeşmesi, iç içe geçmesi” (Ekşi Sözlük) Cep telefonu artık sadece haberleşme aracı değildir Kullanıcıların iş, öğrenim ve özel yaşamlarının yakınsaması

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kütüphanelerde Yakınsama Mekân olarak kütüphanenin öneminin azalması Bilgi kaynaklarına uzaktan erişilmesi Bilgi kaynağı ve hizmeti sunan rakiplerin artması Kütüphane türlerinin yakınsaması Yakınsayan teknolojilerle bilgi hizmeti sunulması Bilgi hizmetlerinin kullanıcıların iş, öğrenme, ev ve seyahat ortamlarına taşınması Kütüphane dışındaki bilgi kaynaklarının ve hizmetlerinin kütüphane içindekilerle bütünleştirilmesi Kullanıcılar tarafından yaratılan içeriğin standart içerikle bütünleştirilmesi

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Bilgi Yönetimi Eğitiminde Yakınsama Bilgi profesyonellerinin öneminin artması Daha fazla bilgi ve beceriye gerek duyulması Öğreticilerin ve öğrencilerin bilgi ve becerilerin hızla eskimesi Esnek, disiplinler arası ders programlarının yaratılması ve yaşatılması Bilgi yönetimi eğitiminin “Nesnelerin Internet’i”nin ve Web 3.0: Sosyal anlamsal Web’in yaratılmasını ve yönetilmesini de içermesi

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul Kütüphaneleri Nasıl Bir Gelecek Bekliyor? Dijital yerliler daha fazla hizmet bekleyecekler Kütüphane kaynakları ve hizmetleri Web 2.0, Web 3.0 ve Anlamsal Web üzerinden verilecek Kaynak merkezli değil ilişki merkezli bir yaklaşımla bilgi hizmeti verilecek (Lagoze, 2000) Gerçek ve sanal kütüphane hizmetleri birlikte yürütülecek Dijital bilgilerin uzun süreli korunması önemli hale gelecek Bilgi yönetimi eğitimi “melezleşecek”

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul

Kütüphane Haftası, 3 Nisan 2009, İstanbul * Yaşar Tonta, Dijital yerliler ve sanal kütüphaneler: Bilgi hizmetleri sağlayan kuruluşları nasıl bir gelecek bekliyor? (konferans). 45. Kütüphane Haftası. 3 Nisan 2009, Osmanlı Bankası Müzesi ve Araştırma Merkezi, İstanbul. Orijinal sunum (sesli): İlgili makale: Yaşar Tonta, Dijital yerliler, sosyal ağlar ve kütüphanelerin geleceği. Türk Kütüphaneciliği, 23, , * Okuma listesi: Sunum içinde atıf verilen tüm çalışmalar/web sayfaları.