10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
Advertisements

YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
ZEYNEP ALPTEKİN GÖLCÜK ASKER HASTANESİ
Araştırma Yöntemleri.
DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Funda YİRMİBEŞOĞLU
TRAFİK İLE İLGİLİ ÖGELERİ ÖĞRENİYORUM
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
HASTANE ETİK KURULLARI
5. BÖLÜM GELİŞİMSEL YAKLAŞIMLAR
NOKTA KAYNAK HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ AERMOD
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
SAĞLIK.
TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Merkez planlama ve tasarım ilkeleri(1) 1.Hafta
( ) STRATEJ İ K PLANLAMA E Ğİ T İ M ÇALI Ş MALARI “SWOT ANALİZİ” NEDİR?
TRAFİK SORUNU Çözüm.
1 STRES YÖNETİMİ Fahrettin DEMİR Kurumsal ve Kişisel Gelişim Danışmanı
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
1.1 GİRİŞ Bu kitap, çevre psikolojisi (environmental psychology) konusunda temel bilgileri kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çevre psikolojisini,
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
 GİRİŞ Hayat bilgisi, adı gibi yaşamın bilgisidir; okul öncesi eğitimden yararlanamamış öğrencilerin ilkokulda karşılaştıkları ilk derstir.
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
4.1 GİRİŞ Manzaralar (landscapes) insanlar için önemlidir. Doğal çevre ile insan aktiviteleri arasındaki etkileşimin dinamik dışavurumu olarak günlük.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
24.1 GİRİŞ Bu ünite şöyle ilerleyecektir: Öncelikle kabul edilebilirlik kavramını tanımlayarak çevre politikalarının kabul edilebilirliğini etkileyen.
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
ÖĞRENME KURAMLARI Bilindiği gibi öğrenme , yaşam boyu devam eden ve davranışta kalıcı değişiklikler oluşturan bir süreçtir. Sağlıkla ilgili eğitim etkinlikleri.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
Müşteri Odaklı Mobil Pazarlama ve Mobil Reklam
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
ÖĞRENME AMAÇLARI Toplam hata ve örnekleme dışı hatanın bununla nasıl ilişkili olduğunu öğrenme Veri toplama hatalarının kaynaklarını ve bunların.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
GİRİŞ Ülkenizde ya da coğrafi bölgenizde turizm ne kadar önemlidir? Şehrinizde ya da kasabanızdaki mevcut istihdamın ne kadarlık kısmı turizm ile.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
SES KİRLİLİĞİ.
ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ FİZİKSEL ORTAMIN DEĞİŞKENLERİ FİZİKSEL ORTAMIN ÖNEMİ
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
“Günde defa karar anıyla karşı karşıya kalıyoruz.” Jan Carlzon, İskandinav Hava yolları Başkanı.
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN ETKİLENDİĞİ ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
3/4/20161www.egitimcininadresi.com. İnsanlar çok çeşitli ihtiyaçları vardır. Bu nedenle başka insanların ürettiği mallarda gereksinim vardır.
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
FARMAKOEPİDEMİYOLOJİ
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
TOPLUMSAL KURALLAR.
Hoş Geldiniz! Şirket Adı.
Turizm Türlerinin Oluşmasında Çevrenin Etkisi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Ürün Adı.
Başşliyoouu... Başlıyor....
Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sunum transkripti:

10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle ilgili teori ve araştırmaları gözden geçireceğiz.

10.2 STRES VE RAHATSIZLIK KAYNAĞI OLARAK ŞEHİR ORTAMLARI Şehir ortamları çok sayıda olumlu uyaran seçenekleri, bilgi, ev, iş ve boş zaman fırsatları sundukları için, karakteristik olarak çok kişiyi cezbeder. Ancak olumsuz ve tekrarlama potansiyeli olan şehir hayatı unsurları da vardır. Cadde trafiğinin gürültüsü, kötü hava kalitesi, yüksek hava sıcaklığı ve kalabalık bu unsurlara örnektir.

10.3 RESTORASYON VE REFAH KAYNAĞI OLARAK ŞEHİR ORTAMLARI Şehir ortamları yalnızca stres ve hastalık kaynağı değildir, yoğun şehir hayatının sorunlarından kaçma olanakları da sunarlar. Bu konuda özellikle şehrin yeşil alanlarının önemi bildirilmiştir.

10.4 ŞEHİRSEL ÇEVRE KALİTESİNE ÇOK BOYUTLU YAKLAŞIM Yerleşim alanı memnuniyeti, bir yerde (ör. ev, mahalle, kasaba) yaşamaktan alınan hazdır. Bu, insanların bir yerleşim çevresinin farklı unsurlarından ne kadar memnun olduğunu belirtmelerini isteyerek doğrudan ölçülebilir.

Şekil 10.1 Yerlerin afektif kalitesini ölçmekte kullanılan çembersel model. Russel ve Pratt’dan uyarlanmıştır (1980).

10.5 ÇOKLU-YER YAKLAŞIMI Şehir çevrelerinin fiziksel özellikleri farklı ortam ve yerlerde (ör. ev, mahalle, şehir merkezi, banliyö) değişebilir. Bu nedenle şehir çevre kalitesi algısı çevre sakinlerinin farklı şehir alanlarındaki deneyimleri ve etkinlikleriyle ilişkilidir.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1-) Şehir ortamlarının hangi çevresel koşulları şehir çevre kalitesine olumsuz etki eder? Gerçekleştiği düşünülen psikolojik süreçler nelerdir? 2-) Şehirlerin hangi özellik ve koşulları sağlık ve iyilik hâlini destekler? Gerçekleştiği düşünülen psikolojik süreçler nelerdir? 3-) Şehir çevre kalitesinin farklı ölçekleri nelerdir? Her birini kısaca açıklayınız. 4-) Yerleşim memnuniyeti ilgili çoklu-yer yaklaşımını kısaca tartışınız.

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.