gIda güvenlİğİ mevzuatInIn özellİklerİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gıda Hijyeni Yönetmeliği
Advertisements

PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
1 ÇEVRESEL İZİN GENEL BAKIŞ VE TEMEL AŞAMALAR No. 3.
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Hazard Analysis and Critical Control Point
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
Öznur OKAY Mali Hizmetler Uzmanı
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
GIDA GÜVENLİĞİNE KENDİNİ ADAMIŞ MİLLİ ÖRGÜTLER. GİRİŞ 1990’dan sonra Romanya ' da tanıtılan yasa, başlangıçta bilgilere erişim konusunda tüketiciler memnun.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
GİRİŞ AB nüfusunun sürekli bir büyüme içinde olduğunu bu bağlamda, sağlık ve tüketici politikasından sorumlu bir AB Komiseri, tüketiciyi koruma siyasetinin.
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
HÜKÜMET EYLEMLERİ. Giriş Standart kural Model (örnek) Zorunlu genel kural Mantıksal yön.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Murat KULOĞLU Öğretim Görevlisi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 1.
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
TBS’DE HİJYEN.
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Periyodik Kontroller-Ölçümler
Gıda kalite sağlama sistemleri
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ISO HACCP ve ISO22000.
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı (devam)
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı (devam)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
ISO
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
ISO Hijyen Uygulamaları
1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma.
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

gIda güvenlİğİ mevzuatInIn özellİklerİ

YÖNETMELİK (EC) no. 178/2002

GİRİŞ Gıda mevzuatı yaşam ve sağlığın yüksek düzeyde korunması ile ilgili bir ya da daha genel hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır. Genel gıda yasası, gıda yasasının ve gıda güvenliği prosedürlerinin gereklerini belirleyen Yönetmelik EC 178/2002 tarafından temsil edilmektedir. Yönetmelik, insan tüketimi ve hayvan yemi amaçlı gıda maddelerinin kalitesi sağlar.

Gıda mevzuatının genel ilkeleri şunlara dayalı: Risk analizi Tedbirlilik ilkesi Tüketicilerin menfaatlerinin korunması

Şeffaflık ilkesi Dayanmaktadır: Halkın katılımı Kamusal bilgiler

Gıda ticaretindeki Genel şartlar Gıda ticaretinde ana gereksinimlerine bakın: Toplulukta ithal Gıda Maddeleri Topluluktan ihraç Gıda Maddeleri Uluslar arası standartlar

Gıda mevzuatının genel şartları Gıda mevzuatının genel şartlarına bakın: Gıda güvenliği ile ilgili Gereksinimler Sunum Sorumluluklar İzlenebilirlik Gıda üretiminde Sorumluluklar: gıda işletmecileri

GIDA VE HİJYEN KONUSUNun YASAL ÖZELLİKLERİ

Yönetmelİk (EC) nO . 852/2004

GİRİŞ Gıda maddelerinin hijyeni ("hijyen paketi") ile ilgili mevzuatın revizyonu kapsamında, bu düzenleme konusunda ulaşılacak hedeflerin tanımlanması gıda güvenliği üzerinde yoğunlaşmaktadır, Bu Yönetmelik, CEE Direktifi 93/43 Sayılı gıda maddelerinin hijyen konusunda, küresel ve entegre bir politika tüm gıda ürünleri için geçerli kılmayı amaçlamaktadır.

Genel ve özel Hükümler Bu düzenleme gıda işletmecilerinin,üretimin tüm aşamalarında, birincil üretimden son kullanıcıya satan, gıda maddelerinin hijyenine ilişkin karşılamak zorunda olduğu genel standartları belirler. Birincil üretim ve belirli faaliyetleri bağlı faaliyetleri gerçekleştirmek olan gıda işletmecileri Ek-I. bölüm A dan hijyeni genel şartlara uymak zorundalardır.

HACCP sistemi Birincil üretimi dışındaki faaliyetleri gerçekleştirmekte olan gıda işletmecilerine ilgili HACCP prensipleri uygulanır. Bu prensipler gıda güvenliğinin garanti altına alınması için Üretim ve işleme döngüsü boyunca karşılanması gereken bir dizi gereksinimleri içerir. Engel, ortadan kaldırılması için herhangi bir tehlike tespit veya kabul edilebilir bir seviyeye düşürülmesi; Denetimleri vazgeçilmez kritik kontrol noktaların belirlenmesi ; Yukarıda müdahale gerekli kritik limitlerin oluşturulması; Kritik kontrol noktaları kurulması ve uygulanmasında etkili izleme prosedürleri; İzleme, kritik bir noktada kontrol altında olmadığını gösteren durumlarda uygulayarak düzeltici eylemler; Alınan önlemlerin etkinliğini kontrol etmek amacıyla kurulması, kendini kontrol prosedürleri; Bu önlemlerin etkili uygulamayı gösteren ve yetkili makamların resmi kontrolleri kolaylaştırmak gerektiğini tanımlayan bir kanıt.

Gereksinimlerin tesislerinde gıda maddeleri için geçerlidir Gıda üretim tesislerinin taşıması gereken şartlara bakın: her bir gıda tesisini temiz tutmak; kir birikimini, hava kaynaklı kirlenme, yüzeylerde yoğuşma veya istenmeyen küf oluşumunu önlemek ; tuvalet ve lavabo taşmalarına yeterli sayıda ve etkin bir drenaj sistemine bağlım olması, doğal veya mekanik havalandırma uygun ve yeteri kadar var; gerekli hallerde, personel için yeterli soyunma yerleri sağlanmıştır ; gıda işletmelerinde yeterli doğal ve/veya yapay ışıklandırma var.

Gıda maddelerinin hazırlandığı veya işlendiği odalar için özel gereklilikler Yemeklerin hazırlandığı, muamele edildiği veya işlendiği odaların tasarım ve düzeni iyi Gıda Hijyeni uygulamalarına izin vermelidir, yani: Zemin ve yüzeylerin sağlam durumda muhafaza edilmesi ve kolay temizlenir ve gerektiğinde dezenfekte edilmesi gerekir. Tavan inşa edilirken kir birikimini önleyecek ve yoğunlaşmayı azaltacak, istenmeyen küf büyüme ve parçacıklar dökülme azaltmak için bitirilmiştir. Pencereler ve diğer açıklıklar kir birikimini önleyecek şekilde inşa edilmelidir. Kapılar gerektiğinde dezenfekte etmek için temiz ve kolay olmalıdır. Bunlar da pürüzsüz ve emici olmayan yüzeyler kullanımını gerektirir. Yüzeyler (ekipman yüzeyleri dahil) işlenmiş gıdalar olan alanlarda ve özellikle gerektiğinde dezenfekte için o kişinin ile yemek için tutulan bir ses koşul ve kolay temizlenir olmalı.

Requirements applicable to equipment All equipment and installations shall comply with the following requirements: to be cleaned and disinfected; to be made of material that allows for cleaning and disinfecting; to be placed so as to permit an adequate cleaning of the equipment and the neighbouring area.

Yemek atıkları Gıda ve diğer atıkların kirliliği önlemek için mümkün olduğunca hızlı bir şekilde gıda maddelerinin olduğu alanlardan kaldırılacaktır. Yemek atıkları ve diğer atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi için yeterli donanım var olmalıdır.

Kişisel Hijyen Gıda işleme alanında çalışan her kişi , kişisel temizliğini yüksek derecede korumak için uygun, ve gerektiğinde koruyucu giysi giyinmelidir. Hiçbir kişi acı duyuyor, ya da taşıyıcı bir hastalık iletme ihtimali veya hastalığa tutulmuş olması, örneğin, enfekte yaralar, cilt enfeksiyonları veya yaraları olduğu için tanıtıcı gıda olan veya herhangi bir gıda işleme alanına da girmasine izin verilmez.

Heat treatment Any heat treatment process used to process an unprocessed product or to process further a processed product is to raise every party of the product treated to a given temperature for a given period of time and to prevent the product from becoming contaminated during the process.

YÖNETMELİK (EC) nO . 853/2004

GİRİŞ Avrupa Birliği'nin işleyişi hakkında Antlaşması Ek I de belirtilen hayvansal gıda maddelerinin kimyasal ve mikrobiyolojik riskleri vardır.Bu tür riskler özel hijyen standartlarının benimsenmesi empoze edilmektedir. Bu kurallar 852 /2004 o Yönetmelik (EC) tarafından belirlenen ekte şart koşuldu . Hayvansal menşeli işlenmemiş ve işlenmiş ürünler için de geçerlidir.

İşletmelerin kayıt ve onayı Hayvansal gıda işleyen kuruluşlar, ilgili Üye Devletin yetkili makamı tarafından kaydedilmiş olması gerekir. Yönetmelik, resmi kontrolleri No 882/2004 gıda mevzuatına uygunluk denetimi sağlamak amacıyla gerçekleştirilen üzere, üye devletler tarafından onaylanmış kuruluşların güncel bir listesini tutmaktadır.

Sektörel yaklaşım Ek-II Yönetmeliğin özel hükümler, hayvan kökenli gıda maddelerinin hijyen için geçerli olanları tanımlamak için sektörel bir yaklaşım benimser. Geleneksel üretim yöntemlerini hesaba katmak için, yetkili makam, söz konusu sektörler için hijyen standartlarını uygulamak için belirli koşulları kabul edebilir.

YÖNETMELİK (EC) nO. 854/2004

GİRİŞ Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi ile yapılan Yönetmelik (EC) No 852/2004 göre, genel hijyen standartlarına geçerli ve tüm gıda maddelerine göre olan Yönetmelik (EC) No 853/2004, hayvan menşeli gıdalar da bunu uygulamak için özel hijyen standartlarına uygun bir şekilde tesis edilmiş bulunmaktadır. Belirli standartların belirli bazı yönlerinin bu tür ürünler için, dikkate alınması gereken hayvansal gıda maddeleri ile ilgili resmi kontroller de gereklilik oluşmuştur.

Toplum kuruluşları Yetkili makamları, Gıda Hijyeni ile ilgili Topluluk standartlarını karşılayan işyerleri onaylaması. Gıda ile ilgili işyeri işletmecileri, yetki denetimlerinde çalışanlara, yemek alanlara erişim belgeleri ve resmi kayıtlara erişim konusunda özellikle tam destek sunmalıdırlar. Resmi kontroller ve tetkikler, iyi hijyen uygulamaları ve HACCP temel prosedürleri (tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları), özel denetimlere gereksinimleri bağlı sektörde ( taze et, çift kabuklu yumuşakçalar, balıkçılık ürünleri, süt ve süt ürünleri) kapsamaktadır.

Sorumluluklar ve kontrollerin sıklığı Ulusal Yetkili Kurum et işleme tesislerinin resmi ve yeterli kontrolü garanti eder. Denetimlerin doğası ve şiddeti, hayvan ile ilgili, insan ve hayvan sağlığı üzerindeki riskleri normal bir değerlendirmenin iyi olması açısından iyi alınması gereklidir. Bir dizi resmi kontrollerde çalıştırmak için mesleki nitelikler gereklidir.

YÖNETMELİK (EC) nO. 2073/2005

GİRİŞ Avrupa Toplulukları Komisyonu, gıda maddeleri için mikrobiyolojik kriterlere dair bir yönetmelik hazırlamıştır. Temel amacı özellikle patojen içeren tehlikeli gıda maddeleri olan gıda işletmecileri, çok hassas bir şekilde piyasaya girişte mikro-organizmalar ile ilgili sorumluluklarını ifade eder. Bu Yönetmeliğin gıda maddeleri içinde mikro-organizmalar patojen varlığı önlemede yararlı bir araç olan gıda üretim ve işleme alanında örnek alma gerçeğini tesis eder. Aslında bu Yönetmeliğin bu yöntemlerle eşdeğer sonuçlar sunmak gibi, gıda işletme operatörlerine, bu sürece sevk dışında analiz yöntemlerini seçme imkanı var olduğundan bahseder.

Genel şartlar Gıda işletmecileri gıda ürünleri ile ilgili mikrobiyolojik kriterleri Ek I'de belirtilen hükümlere uygun olmasını sağlayacaktır. Bu amaçla gıda işletmecileri her aşamasında, üretim, işleme ve gıda dağıtımda, önlemler alır, bir parçası olarak kendi prosedürlerine göre HACCP ilkelerinin birlikte uygulanması ile iyi hijyen uygulama, aşağıdaki koşulların sağlandığından emin olun: temin etme, hammadde işleme ve onların kontrolü altındaki işlem, gıda hijyen şartları böyle bir şekilde yapılır; Gıda güvenliği kriterleri, ürünlerin raf ömrü boyunca ilgili dağıtım, depolama ve kullanımı öngörülebilir koşullar altında bir araya getirmektedir.

Gıda güvenliği kriterleri Bebekler için tasarlanmış Hazır yiyecekler ve gıdalar da, bakteri Listeria monocytogenes varlığı; 25 gr. dan az olmalıdır. Gıdaların bebekler için tasarlanmış olması durumunda, Enterobacter sakazakii mikro-organizma varlığı bulunmadığı sürece, üründe10 gr. dan az kabul edilir. Süt ürünlerinin kalitesi Staphylococcal enterotoxins varlığı konusunda tatmin edici olmalı, bu sırada bu gıda ürününün içinde 25 gr. dan fazlası olması durumunda yok edilmelidir.

kaynakça Masquelin , J., Légistique formelle; règles pratiques pour la rédaction des lois et arrêtes1953, Courtrai,: Éditions administratives. 102 p. European, C. EUROPA - PRESS RELEASES - Press Release - Întrebări frecvente: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) la împlinirea a 10 ani. 2013 2013/07/08/08:04:45 [cited 2013 08.07.2013]; Available from: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-869_ro.htm. EFSA. ANNUAL REPORT RO - ar09ro.pdf. 2013 2013/07/08/08:08:22 [cited 2013 08.07.2013]; Available from: http://www.efsa.europa.eu/en/corporate/doc/ar09ro.pdf.Comisia Europeană and D.G.S.ş. Consumatori, Oficiul Alimentar și Veterinar (OAV) 2011, Irlanda: Comisia Europeană. MacMaoláin, C., EU food law : protecting consumers and health in a common market2007, Oxford: Hart. Uniunea Europeană Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, in Reg. CE. 178/2002, C. Europena, Editor 2002, © Uniunea Europeană, http://eur-lex.europa.eu/, 1998-2014: Bruxelles. Liviu Rusu , Simona Radulescu , and Nina Patru, Siguranta Alimentara-Legislatie2010, Bucuresti: Spiru Haret. European Commission, Documents1999: European Commission, Directorate General for External Relations. M. Fogden, Meat and Livestock Commission, and M. Keynes, Hygiene, in EU Food Law: A Practical Guide, K. Goodburn, Editor 2001, CRC. Uniunea Europeană Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, in Reg. CE. 852/2004, C. Europena, Editor 2004, © Uniunea Europeană, http://eur-lex.europa.eu/, 1998-2014: Bruxelles. Uniunea Europeană Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, in Reg. CE. 853/2004, C. Europena, Editor 2004, © Uniunea Europeană, http://eur-lex.europa.eu/, 1998-2014: Bruxelles. Uniunea Europeană Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, in Reg. CE. 854/2004, C. Europena, Editor 2004, © Uniunea Europeană, http://eur-lex.europa.eu/, 1998-2014: Bruxelles. Uniunea Europeană Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, in Reg. CE. 2073/2005, C. Europena, Editor 2005, © Uniunea Europeană, http://eur-lex.europa.eu/, 1998-2014: Bruxelles.