Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma."— Sunum transkripti:

1 1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma ömrü ve bertarafı 5) Radyoaktif atıkların yönetmelikleri ve mevzuatı

2  Genel olarak,düsük veya yüksek düzeyde radyasyon yayan atıklardır.  Tıp,endüstri,ara ş tırma gibi de ğ i ş ik uygulama alanlarda radyoaktif maddeler üzerinde çalı ş ması ile olur.  Do ğ a ve çevre için büyük tehlike kayna ğ ı olabilecekleri için di ğ er atıklardan farklı ş ekilde yok edilmesi gerekir.  Farklı radyoaktif miktar,fiziksel ve kimyasal durumlarda olabilir.  Bu yüzden farklı müdahale yöntemleri gerektirebilir.

3  Radyoaktif atıklar güvenli, sa ğ lıklı ve ekonomik ş ekilde ta ş ıma, depolama ve atık düzenlenmelerini kolayla ş tırmak için içerdi ğ i radyoaktif malzemelerin konsantrasyonu ve radyoaktif süre dikkate alınarak sınıflandırılır.  Ülkeler bu atıkları farklı kategorize edilmekle beraber dü ş ük seviyeli, orta seviyeli ve yüksek seviyeli atıklar olarak sınıflandırılabilir.

4

5

6

7

8

9

10 DÜŞÜK SEVİYELİ ATIKLAR

11

12

13 ORTA SEVİYELİ ATIKLAR

14

15 YÜKSEK SEVİYELİ ATIKLAR

16

17

18 Radyoaktif Atıkların Yarılanma Ömrü Ve Bertarafı

19

20

21 DÜŞÜK SEVİYELİ ATIKLAR

22 ORTA SEVİYELİ ATIKLAR

23 YÜKSEK SEVİYELİ ATIKLAR

24

25

26

27

28

29 Radyoaktif Atıkların Yönetmelikleri Ve Mevzuatı

30 Radyoaktif atıkların yönetimi ve bertarafı her yerde ulusal bir sorumluluk olarak ele alınmı ş tır. Her ne kadar radyoaktif atık yönetimi için de ğ i ş ik ulusal yakla ş ımlar olsa da uluslar arası i ş birli ğ i ile bir dizi temel ilkeler ve yükümlülükler olu ş turulmu ş tur. Ulusal sınırları da a ş an boyutta çevre ve insan sa ğ lı ğ ı için kabul edilebilir seviyede bir koruma vardı. Radyoaktif atıkların gelecek nesiller üzerindeki etkisi bugün kabul edilen seviyelerden daha büyük de ğ ildir. Ve gelecek nesillere gereksiz yükümlülüklerin bırakılmasından kaçınılmı ş tır. De ğ i ş ik alanlardaki ba ğ ımlılıklar göz önünde tutularak, atık olu ş umu mümkün olan en az seviyede tutulmalıdır.

31 Ülkemizde radyoaktif atıkların denetiminde TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) otoritesinde gerçekle ş tirilir. Radyoaktif atıkların ta ş ınması, lisans verilen araçlarla, uygun ta ş ıma ilkeleri ve güvenli ğ i garanti altına alınarak yapılır.

32  TEMEL DÜZENLEME: “IAEA, International Basic Safety Standards for Protection Against Ionizing Radiation and for the Safety of Radiation Sources Safety Series No.115, (1996) (BSS)”  Her ülkenin bu düzenlemeye dayanarak geli ş tirdi ğ i kendine ait düzenlemeleri vardır.  TÜRK İ YE ATOM ENERJ İ S İ KURUMU: “ Radyoaktif madde kullanımından olu ş an atıklara ili ş kin yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih/Sayı: 02.09.2004 / 25571)

33

34 www.taek.gov.tr www.wikizeroo.net https://slideplayer.biz.tr www.resmigazete.gov.tr www.enerji.gov.tr www.euatik.ege.edu.tr/files/radyo aktifatıklar

35 Katılımınızdan dolayı “Teşekkür ederim…”


"1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları