SUNUMUN İÇERİĞİ Amaç ve Kapsam Resmi Mühürün Tanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENETÇİ BELGESİ VİZE İŞLEMİ
Advertisements

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
DENETİM & UYUM YÖNETİMİ D. B.
TAŞINIR MAL YÖNETİMİ Faysal ÖZCAN Maliye Bakanlığı Bütçe Başkontrolörü
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
TAŞINIR TAŞINMAZ MAL YÖNETMELİĞİ
TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI
TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
VAN İL DERNEKLER MÜDÜRLÜĞÜ
MAL BİLDİRİMLERİ.
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
RESMİ MÜHÜR YÖNETMELİĞİ
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
MUVAFAKAT İŞLEMLERİ BİRİMİ
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
Resmi Gazete Tarihi: R.G.Sayısı:28603
Kurulun İnceleme ve Araştırması
Harcama Yetkilileri.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ATİLLA BACAK İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM UZMANI.
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME BİRİMİ KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR.
T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN YER DEĞİŞTİRME
DOĞRUDAN TEMİN 22 (abc).
AÇIK İHALE USULÜ İŞ AKIŞ SÜRECİ
NÜFUS MEVZUATI Aile kütüklerinin yenilenmesi
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
Müracaat ve Şikayetler
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
Gelir İdaresi Başkanlığı. ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
2016 YILI OKUL SÜTÜ PROGRAMI
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
Ahmet ARDIÇ Tetkik Hâkimi ADANA. - TCK TCK ÖZEL AF - YASAMA DOKUNULMAZLIĞI - DAVA NAKLİ 2.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
MEMURUN GENEL HAKLARI Uygulamayı isteme hakkı:
Ahi Evran İlkokulu/Ortaokulu
Sunum Planı 1.2. Çıkış İşlemleri : Devretme
NİSAN 2016 TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ Levent ÖZGÜMÜ Ş Strateji Geli ş tirme Daire Ba ş kanı NİSAN 2016.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TAŞINIR İŞLEMLER SERVİSİ GENEL HATLARIYLA TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER.
İŞYERLERİNDE İŞİN DURDURULMASINA DAİR YÖNETMELİK
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI DÖNER SERMAYELİ İŞLETMELER BÜTÇE VE MUHASEBE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Görev ve Sorumluluklar
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
Taşınır Yıl Sonu İşlemleri ve Gerekli Belgeler
5018 sayılı“Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”nda TAŞINIRLAR KAMU KAYNAĞI OLARAK TANIMLANMIŞTIR.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi
Sunum transkripti:

RESMİ MÜHÜR YÖNETMELİĞİ MERDAN YILDIRIM BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

SUNUMUN İÇERİĞİ Amaç ve Kapsam Resmi Mühürün Tanımı Resmi Mühürün Kullanılacağı Birimler Resmi Mühürleri Kullanacak Birimlerin Tespitinde uyulacak esaslar Mühür Standardının Tespiti Resmi Mühürlerin Yapımı, Sicili, Saklanması ve Devri İadesi, Yenilenmesi ve Kaybı

Yürürlüğe Girmesi, Amaç ve Kapsam Resmi Mühür Yönetmeliği’nin yürürlüğe konulması; Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 25/07/1984 tarihli ve 30539 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 08/08/1984 tarihinde kararlaştırılmış ve 12.09.1984 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan resmi mühürlerin hangi birim ve kişilerce kullanılacağını, bunların yazı, karakter ve standardının tespit edilmesini ve yaptırılmasında ve kaybolmasında uygulanacak esasları belirlemek amacı ile düzenlenmiştir.(Md.1)

RESMİ MÜHÜRÜN TANIMI Resmi mühür; yapımına 3’üncü maddede belirtilen mercilerce karar verilip, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nce imal ve tescil edilen ve resmi mühür beratı ile birlikte kullanılma imkanı olan bir araçtır. (Md.2)

RESMİ MÜHÜRLERİN KULLANILACAĞI BİRİMLER Resmi Mühürler yalnızca kuruluş kanunları ve bunlara dayanılarak çıkarılan kararnameler gereği kendilerine kamu görevi verilmiş kurum veya kuruluşlarca kullanılabilir.(Md.3)

Bu kurum ve kuruluşların hangi birimlerinin mühür kullanacağı; Cumhurbaşkanlığında Genel Sekreter, T.B.M. Meclisinde Genel Sekreter, Başbakanlık, bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarında ilgili bakan veya bakanın yetki verdiği hallerde valilikler, Bağımsız yargı organlarında Başkan, Türk Silahlı Kuvvetlerinde Genel Kurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları , Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı Üniversiteler ve bağlı kuruluşlarında Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı, Mahalli İdarelerde Vali, Mahkemeler, icra daireleri ve noterlerde Adalet Bakanlığı, onayı ile tespit edilir.(Md.3)

RESMİ MÜHÜRLERİ KULLANACAK BİRİMLERİN TEBİTİNDE UYULACAK ESASLAR Resmi mühürleri kullanacak birimlerin tespitinde kuruluş kanunlarında yazılı hiyerarşik kademelerden müdürlük ve daha üst kademeler esas alınır. Bir birim oluşturmayan alt kuruluşlar ile birimlere bağlı yardımcılıklar için ayrıca mühür yapılmaz. Mahkemeler ve Türk Silahlı Kuvvetlerine dahil kuruluşlarda kademelerin tespiti özel hükümlerine tabidir. Aynı birim içinde birden fazla kişi ile görevleri gereği tek başına bir birim gibi düşünülmesi gereken (Müfettiş, Tapu Kadastro Memuru, İcra Memuru gibi) kişilerin mühür kullanması gerektiğinde bu ihtiyacı belirleyen onay ile bu birim için 1 numaradan başlamak üzere ve sıra takip eden numaralı birden fazla mühür yapılabilir. (Md.4)

MÜHÜR STANDARDININ TESPİTİ : Yapımına 3’üncü maddede belirtilen mercilerce karar verilen mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nce imal edilir. Mühürlerde kullanılacak yazı karakterleri teknik imkanlar göz önüne alınarak bu Genel Müdürlükçe incelenip standart olarak belirlenir ve Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı onayı ile yürürlüğe konulur. (Md.5)(Ek-1)

MÜHÜRLERİN YAPIMINDA KULLANILAN ŞEKİL VE ÖLÇÜLER(EK-1) TEK SATIRLI MÜHÜR ÖLÇÜLERİ DÖKÜMÜ Dıştan İçe Doğru 1 – Dış arsata toplam kalınlığı : 1.4 mm. 2 – Birinci boşluk : 3.8 mm. 3 – Birinci satır : 2 mm. 4 – İkinci boşluk : 3.8 mm. 5 – Ay-Yıldızlı çap : 14 mm. 6 – Toplam çap : 36 mm. 7 – En çok 26 harf

İKİ SATIRLI MÜHÜR ÖLÇÜLERİ DÖKÜMÜ Dıştan İçe Doğru 1 - Dış arsata toplam kalınlığı : 1.4 mm. 2 - Birinci boşluk : 1.85 mm. 3 - Birinci satır : 2 mm. 4 - İkinci boşluk : 1.875 mm. 5 - İkinci satır : 2 mm. 6 - Üçüncü boşluk : 1.875 mm. 7 - Ay-Yıldızlı çap : 14 mm. 8 - Toplam çap : 36 mm. 9 - Dış satır en çok 26 harf 10 - İç satır en çok 21 harf

ÜÇ SATIRLI MÜHÜR ÖLÇÜLERİ DÖKÜMÜ Dıştan İçe Doğru 1 – Dış arsata toplam kalınlığı : 1.4 mm. 2 – Birinci boşluk : 1 mm. 3 – Birinci satır : 2 mm. 4 – İkinci boşluk : 1 mm. 5 – İkinci satır : 1.6 mm. 6 – Üçüncü boşluk : 1 mm. 7 – Üçüncü satır : 2 mm. 8 – Dördüncü boşluk : 1 mm. 9 – Ay - Yıldızlı çap : 14 mm. 10 – Toplam çap : 36 mm. 11 – Dış satır en çok 35 harf 12 – Orta satır en çok 35 harf 13 – İç satır en çok 21 harf

RESMİ MÜHÜRLERİN YAPIMI Yapılması kararlaştırılan mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir. Bu Genel Müdürlükçe imal edilmemiş resmi mühürler kullanılamaz. (Md.6)

RESMİ MÜHÜR SİCİLİ Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nde bir resmi mühür kütüğü oluşturulur. İmal olunan her mühür için bir sicil numarası verilir ve resmi mühür beratı düzenlenir.(Md7) (Ek: 2)

RESMİ MÜHÜR BERATI

MÜHÜRLERİN TESLİM ALINMASI İmal edilen resmi mühürler mühür beratı ile birlikte mahalline gönderilir. Bunları teslim alan birim mühür beratına ekli teslim alma formunun ay’ını mühür ile mühürleyip imzaladıktan sonra Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne iade eder. Bu form sicil kayıtları ile birleştirilir.(Md.8)

RESMİ MÜHÜRLERİN SAKLANMASI VE DEVRİ Resmi mühürler mühür beratı ile birlikte birimin yetkili memurlarınca muhafaza edilir. Herhangi bir şekilde kayıp edilen beratlara ait mühürler kullanılamaz. Resmi mühür kullanılmasına yetki verilen memurlar yetkililer tarafından istendiğinde resmi mühür ve beratını ibraz etmek zorundadırlar. (Md.9) Görev değişikliği nedeni ile resmi mühürünü devretmesi gereken memurlar mühürü beratı ile birlikte devrederler. Devir anında devir teslim tutanağı tanzim edilerek bir örneği bağlı bulunulan bakanlık veya kuruluş başkanlığına gönderilir.(Md.10)

RESMİ MÜHÜRÜN İADESİ, YENİLENMESİ VE KAYBI Resmi mühür kullanan birimin ünvanının değişmesi veya kaldırılması nedeniyle mühürün iptali gerektiğinde, mühür beratı ile birlikte, iptal edilmek üzere Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne gönderilir. Gönderme sırasında beratın arka bölümü doldurularak yetkilisince imzalanır.(Md.11) Resmi mühürlerin yazılarının okunamayacak kadar silikleşmesi halinde, yenisi yapılmak üzere durum Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne bildirilir. Yeni mühürün gönderilmesi ile birlikte eski mühür beratı ile birlikte Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne iade edilir. Yeni mühür alınmasından itibaren 1 ay içinde eski mühürünü iade etmeyen sorumlular hakkında Başbakanlığın talebi üzerine ilgililerce idari soruşturma açılması zorunludur. (Md.12)

KAYBETME Mühür veya mühür beratı yada ikisi birden kayıp edildiğinde durum 3 üncü maddede belirtilen merci tarafından usulüne uygun olarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne bildirilir. Yeni mühür yapımının Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nden istenmesi halinde mühür kütüğüne gerekli kayıt konularak yeni mühür yapılması sağlanır.(Md.13)

KAYBETME Mühürlerin kaybolması ile ilgili olarak Bakanlığımıza bağlı İdari ve Mali işler Daire Başkanlığı’nın 25.02.1998 tarih 754 sayılı genelgesinde; Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında kullanılmakta olan Resmi Mühürler ile Mühür Beratının sık sık kaybedildiği ve/veya çalınmakta olduğu tespit edildiği; Berat kağıdı ve/veya mühürün kaybedilmesi ve/veya çalınması halinde; 12.09.1984 tarih ve 18513 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Resmi Mühür Yönetmeliğin 13 üncü maddesi gereğince,

KAYBETME a) Olay ve olay yeri tespit tutanağı, b) Mahalli kolluk kuvvetlerine müracaat ve kolluk kuvvetlerince tutulacak tutanak, c) Olayın Cumhuriyet Savcılığı’na intikal ettirilmesi için yapılan müracaat yazısı ile birlikte Savcılıktan bu hususta alınacak belge, d) Muhakkik tayini ve muhakkik raporu (gerektiğinde kurum dışından muhakkik tayini istenilecektir.) e) Adli ve İdari tahkikatlarla ilgili olarak da;

KAYBETME - İdari tahkikatlar muhakkiklerce mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılarak bilgi ve belgeleri tahkikatın tamamlanmasına müteakip, - Adli tahkikatlar ise Kurum Amirleri tarafından Hazine Avukatları ile birlikte koordineli olarak yürütülecek ve tahkikatın her safhasından Bakanlığımız İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına bilgi verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

KAYBETME Tahkikatlar sonucunda sorumlu/sorumluların tespit edilmesi halinde Ayniyat Talimatnamesinin 10 uncu maddesinin 2’nci fıkrası, 832 sayılı Sayıştay Kanununun 45 inci maddesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 12’nci maddesi ile 13.08.1983 tarih ve 18134 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nev’i Niteliği ve Miktarlarının Tespiti, Takibi, Amirlerin Sorumlulukları, Yapılacak Diğer İşlemler" hakkında Yönetmelik ve mer-i mevzuat hükümleri gereğince işlem yapılacağı belirtilmiştir.

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER Mühürün kabartmalı şekli olan resmi soğuk damgalar da bu Yönetmelik hükümlerine tabidir. (md.14) Resmi mühürlerin bu Yönetmelik hükümlerine aykırı kullanıldığını, taklit edildiğini veya Darphane ve Damga Matbaası dışında imal edildiğini öğrenen kamu görevlileri durumu en yakın mülki amire bildirmek zorundadır.(Md.15)

GEÇİCİ HÜKÜMLER Bu yönetmeliğin 3’üncü maddesinde belirtilen birimlerin amirleri, resmi mühürü kullanacak olanlara ait düzenleyecekleri listeleri bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’na gönderirler.(Geçici md.1) Yönetmeliğin 4’üncü maddesine göre belirlenen ve 5’inci maddesine göre incelenerek sonuçlandırılan bu listeler resmi mühür sicilinin esasını oluşturur.

GEÇİCİ HÜKÜMLER Yönetmeliğin 4 ve 5’inci maddelerine göre kesinleşen bu listelerden mühür yapılmasına gerek görülen birimlere daha önce uygun görüldüğü şekilde mühür yapılıp gönderilmiş ise beratı alan birim yetkilisi özel bölümdeki mühür ay’ını mühür ile mühürleyip teslim formunu imzalar ve formu Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne gönderir. Mühür yapılması uygun bulunan birimlerden daha önce uygun görüldüğü şekilde mühür yaptırılmamış olanlara yeni mühür yapılarak 12’inci maddedeki esaslara göre eskisi ile değiştirilir. Bu işlemler iki yıl içinde tamamlanır.(Geçici Md.2)

GEÇİCİ HÜKÜMLER Resmi mühür kullanmakta iken mühür kullanmasına gerek görülmeyen birimlerde birim amirleri ellerindeki mühürleri iptal edilmek üzere en geç 6 ay ve her halde iadenin istendiği yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içinde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne iade etmek zorundadırlar.(Geçici Md.3)

TEŞEKKÜRLER…