Kültüre dair Örgüt kültürü, işletme kültürü, toplum kültürü ya da firma kültürü şeklinde adlandırılan değerler toplamı, çeşitli yönetim ve organizasyon.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doç. Dr. Şükrü Özen Başkent Üniversitesi
Advertisements

KÜLTÜRLER ARASI FARKLILAŞMA VE YÖNETSEL ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ
Yönetim ve Organizasyon
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Örgütsel Güven ve Adalet
GENEL ve TEKNİK İLETİŞİM
KÜLTÜREL ÇEVRE VE ÇALIŞAN İNSAN
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞLAR VE KÜLTÜRLER ARASI FARKLILAŞMA
Hafta 7 –SÖZSÜZ İLETİŞİM VE BEDEN DİLİ
KÜLTÜRLER ARASI FARKLILAŞMA VE YÖNETSEL ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ.
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -1-
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
GRUP DAVRANIŞLARININ TEMELLERİ
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
Hasta Memnuniyeti-İletişim
MEDYA Medyayı Tanımak - Kitle İletişimi ve Medya -
Örgüt Külütü, İklimi ve Sağlığı
Yeditepe Üniversitesi Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Cultural Barriers & Marketing Communication Sunumu YASEMİN KINAY
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Öğretim Teknolojileri ve İletişim Süreci
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
PERFORMANS VE MOTİVASYON
KİŞİLER ARASI İLETİŞİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Anlamlandırma.
Okullardaki sosyal sermaye anlayIŞI
Bülent Ecevit Üniversitesi
Etkili İletişimde Ortamın Yeri ve Önemi KÜLTÜREL ORTAM
Küresel Girişimcilik, İşbirliği ve Ortaklık Yönetimi
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
KURUM KÜLTÜRÜ VE KURUM İÇİ İLETİŞİM
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
KİŞİLERARASI İLETİŞİMDE DİLİN KULLANIMI
OKUL. Okul genel anlamda “toplumun ve bireylerin eğitim gereksiniminin planlı, programlı ve istendik bir biçimde karşılanabilmesi için kurulmuş formal.
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
DOÇ. DR. ÖZLEM ÇETİNKAYA BOZKURT
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı.
Arkadaşlığa Ve Çekime Neler Yol Açar?Aşk Nedir? Yakın İlişkiler Kurulmasına Olanak Sağlayan Faktörler Nelerdir? İlişkiler Nasıl Biter? HANGİ ANA BAŞLIKLARI.
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
MESLEKİ ETİK ŞUBAT 2015 TOPLUMSAL YOZLAŞMA Mehmet ERDEM.
X- Strateji İçin Kültür ve Liderlik
BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler. BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler.
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha fazla.
EĞİTİMDE İLETİŞİM SÜRECİ
Suç Olgusu, Nedenleri ve Sonuçları
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
BÖLÜM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM. BÖLÜM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM.
International business, 5 th edition bölüm 4 Kültürün rolü.
Öğretmenlik Mesleğine Giriş
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ
İLETİŞİM TÜRLERİ.
İŞLEVSELCİLİK ÇOK ANLAMCILIK.
KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
İLETİŞİMİN TANIMI ÖNEMİ VE İLKELERİ
 Örgüt kültürü, bir örgütü diğer örgütlerden ayıran, örgüt üyeleri tarafından paylaşılan bir anlam sistemini ifade eder.
ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET
GRUP İLETİŞİMİ.
KURUMSAL İLETİŞİM.
KURUM KÜLTÜRÜ VE İKLİMİ
GRUP İLETİŞİMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Kültüre dair Örgüt kültürü, işletme kültürü, toplum kültürü ya da firma kültürü şeklinde adlandırılan değerler toplamı, çeşitli yönetim ve organizasyon kavram ve tekniklerinin uygulanma ve başarılı olma olanaklarını etkileyebilmektedir. Bu nedenle, tüm yönetim, kavram ve tekniklerin uygulanması, örgüt kültürü ile birlikte değerlendirilmelidir.

Değerler Takım çalışmasını koruyan davranış sergileyenleri takdir etmek, ortak performansı ödüllendirmek Değerler Kurum Kültürü Davranışlar, İş yapma biçimleri Varsayımlar

Kültür, işi nasıl etkiliyor? İşin, görevin algılanması, yorumlanması, İnsanların hareketleri, uygulamaları ve iletişimleri, öğrenilen şeyler. . Kültürün en önemli yönü iletişim, iş rollerinin ve sorumluluklarının algılanması, bilgilendirme ve güvenle ilgili. (Mylett, 2012)

Bir bakış açısı: Hofstede’nin kültürel boyutlar kuramı Azdan çoğa doğru değişen “güç aralığı” “Bireycilik”e karşı “kolektivizm” ya da “ortaklaşa davranışçılık” “erillik”e karşılık “dişillik” Azdan çoğa doğru değişen “belirsizlikten sakınma”

Bir bakış açısı: Hofstede’nin kültürel boyutlar kuramı

güç aralığı Hofstede “güç aralığı”nı grubun daha az güce sahip üyelerinin güç dağılımındaki eşitsizliği kabul etme derecesi olarak tanımlamaktadır. Birçok toplumda güç, toplumsal tabaka, eğitim düzeyi ve meslekle sıkı sıkıya ilişkilidir. Güç aralığının büyük olduğu kültürlerin üyelerinin çocukları birey olarak yetiştirilmez, büyüğe saygı beklenir. Ebeveynlerin ya da büyük çocukların küçük çocuklara karşı daha şefkatli olduğu görülür.

güç aralığı Güç aralığının az olduğu kültürlerde, aktif olarak reaksiyon vermeğe başladıktan sonra, çocuklara yetişkinlere davranıldığı gibi davranma eğilimi gözlenir. Öğretmenden öğrencilere eşit bireyler olarak davranması beklenir. Kurumlardaki ast-üst ilişkileri güç aralığı büyük toplumlarda çoğunlukla duygusal temellere bağlanır. Güç aralığının az olduğu toplumlarda ise ast ile üst doğal olarak aynı hak ve görevlere sahip olarak görülür

güç aralığı Hofstede kültürler arasında güç aralığı farklılığının nedenlerini karşılaştırılan ülkenin; Coğrafi genişliği (ülke ne kadar genişse, güç aralığı o kadar yüksek) Nüfusu (nüfus ne kadar çoksa güç aralığı o kadar yüksek) Refah düzeyi (refah düzeyi ne kadar yüksekse güç aralığı o kadar az) olarak sıralamıştır.

bireycilik – ortaklaşa davranışçılık Hofstede, toplum çıkarlarının onu oluşturan bireyleri çıkarlarından üstün tutulduğu kültürleri kolektivist kültürler olarak adlandırmakta ve insanların büyük çoğunluğunun bu tür kültürlere mensup olduğunu belirtmektedir. Burada belirtilmek istenen “grubun birey üstündeki gücü”dür. Bireyin çıkarlarının toplumun çıkarlarından üstün tutulduğu kültürleri bireyci kültürler olarak adlandırmaktadır.

bireycilik – ortaklaşa davranışçılık Kültürün bireycilik – ortaklaşa davranışçılık boyutu iletişim davranışları üzerinde önemli rol oynamaktadır. Bireyci kültürlerin üyeleri sözlü iletişimi tercih ederler ve duygular sözle ifade edilir. Ortaklaşa davranışçı kültürlerde ise sözlü iletişim genellikle sözsüz öğelerle desteklenir.

bireycilik – ortaklaşa davranışçılık Bireyci kültürlerde toplumsal kurallara aykırı davranan bireyler kendilerini “suçlu” hissederler. Ortaklaşa davranışçı kültürlerde aynı durumdaki bireyler “utanır”lar. Hofstede, bireyci kültürleri “suç kültürleri”, ortaklaşa davranışçı kültürleri de “utanma kültürleri olarak tanımlar.

Bağlılık kültürü Birçok kültürlerarası araştırma özellikle bireyciliği ve toplulukçuluğu vurgulayarak insanlar arasındaki farklı ilişki biçimlerini anlatmaya çalışmıştır. Batılı olmayan dünyanın büyük bölümünde insan ilişkileri “bağlılık kültürü” kavramı ile tanımlanabilir. (Kağıtçıbaşı, 1991)

erillik – dişilik sosyal ve kültürel roller Erillik, “cinsiyete dayalı rollerin belirgin olarak birbirinden ayrıldığı; erkeklerin kararlı, sert ve maddi yönelimli, kadınların alçakgönüllü, duyarlı oldukları ve yaşam kalitesine önem verdiği kültürleri” niteler. Dişillik, “cinsiyete dayalı rollerin birbiriyle kesiştiği, hem kadınların, hem de erkeklerin alçakgönüllü, duyarlı oldukları ve yaşam kalitesine önem verdiklerini kültürleri” niteler. Eril kültürlerde çocuklar “güçlü”ye hayranlık duymayı öğrenir. Dişil kültürlerde ise “zayıftan ve ezilenden” yana olmak fikri aşılanır

belirsizlikten kaçınma Hofstede, belirsizlikten sakınma derecesini “bir kültürün üyelerinin tanımadıkları durumlarda kendilerini ne kadar tehdit ediliyor hissettikleri” ile ilişkilendirmektedir

belirsizlikten kaçınma Her kültürün belirsizlikleri farklı yollarla ortadan kaldırmaya ya da onlardan kaçınmaya çalıştıkları saptanmıştır. Aşırı belirsizlik korku yaratır ve her insan topluluğu bu korkuyu azaltmanın yollarını aramıştır. Farklı kültürlerin üyelerinin aynı mesajı farklı şekillerde algıladıkları gerçeğinden hareket edilirse, doğal olarak kültürler arasında “korku” derecesinin de farklı olmasını beklemek gerekmektedir.

belirsizlikten kaçınma Korku derecesinin yüksek olduğu kültürlerde mesajları birkaç kanaldan birden iletmek eğilimi gözlenir. Gönderen bir taraftan konuşurken, diğer taraftan da jestlerle sözlerini desteklemek gereksinimini hisseder. Bu kültürlerde yüksek sesle konuşmak, duygularını çeşitli şekillerde belli etmek ve söz gelişi kararlılığını göstermek için masaya vurmak gibi iletişim davranışları toplumsal kabul görür.

belirsizlikten kaçınma Belirsizlikten sakınma derecesinin yüksek olduğu kültürlerin üyeleri iletişim sürecinde duygusal, huzursuz, aktif ve saldırgan davranışlar gösterirler. Belirsizlikten sakınma derecesinin düşük olduğu kültürlerde ise bireyler sakin, kontrollü ve tembelliğe eğilimli izlenimi uyandırırlar

Kültür iletişim, iletişim de kültürdür Edward T.Hall Kültürle ilintili olmayan ve onun tarafından etkilenmeyen hiçbir şey yoktur.

İletişim ve kültür arasında doğrudan bir ilişki var

Belirli bir iletişim tarzı belirli bir kültüre özgüdür. Bütün insan eylemleri, bir etkileşim durumu içinde belirli bir değer taşıyan bir mesaja sahiptir.

Her mesaj paylaşılmış semboller sistemidir ve kültürel anlamlar taşımaktadır.

Biri varsa ümit vardır toprağın tuzu Yüz yüze iletişimin yerini hiçbir şey tutmaz

Organizasyondaki kültürü tanımlayan önemli unsurlardan biri, toplantı odalarından mola yerlerine kadar çalışanlar ve yöneticiler arasında nasıl konuşulduğudur. (Geller, 2005)