Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ"— Sunum transkripti:

1 KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ

2 Kavram ve düşüncelerin bireye göre farklılık göstermesidir
Kavram ve düşüncelerin bireye göre farklılık göstermesidir. Yani köy düşünü kırsal alandaki halkın kendine özgü davranış, ilişki veya yargı biçimlerini inceler. Köy düşünü bireyden bireye, toplumdan topluma ve bölgeden bölgeye değişebilen bir nitelik gösterebilir. Çoğu zaman köy toplumunda köy mantalitesinden sapmalar sosyal çatışmalara, gerilimlere neden olabilir.

3 Köy Düşünü Oluşturan Temel Unsurlar
1) Din Kuralları Ve İdeolojiler: 2) Yargı Ve Önyargılar: 3) Sosyal Değerler: Kişilerin düşüncelerine, inançlarına ve mantalitelerine göre uğrunda bir çaba sarf ettikleri ve gerçekleştirilmesi için belirli ilişkilerin göze alındığı görüş ve düşüncelerdir. Sosyal değerler toplumdan topluma, bireyden bireye göre değişebilir. Köylerde sosyal değerler çoğu zaman maddi ve manevi varlıklara yönelebilir.

4 4) Tutumlar, Davranışlar, Alışkanlıklar:
Tutum, bireyin sosyal, politik, ekonomik ve kültürel olaylar karşısındaki fiziksel ve düşünsel eylemlerini yansıtan bir hareket biçimidir. Bireyin içinde yaşadığı toplumun genel düzeyi tutum ve davranışlar üzerinde doğrudan etkide bulunur. Davranış bireyin bazı konulardaki düşünceleridir. Çoğu zaman tutum ve davranışlar toplumsal eğilimi yansıtır ve yaptırım gücüne de sahip olabilir.

5 Köylerdeki tutum ve davranışlar:
a) Gerçekçiliğe karşı tutumlar: Bu daha çok kırsal alandaki insanlara değişimleri, yenilikleri geç kabullenmesinde ortaya çıkar. b) Kazanca karşı tutumlar: Kırsal halkın kendisine yetecek kadar bir kazanca sahip olmasından ileri gelir. c) Düşünceye karşı tutumlar: Genelde ön yargılar egemen durumda ve anlık düşünceler söz konusudur. d) Çalışmaya karşı tutumlar: Genelde kırsal halk iş olduğu sürece düşük verimde olmasına rağmen çalışkandırlar. e) Dine yönelik tutumlar: Çoğu zaman dine karşı sorgulamasız, katıksız bir bağlılık söz konusudur. f) Öğrenmeye yönelik tutumlar: Genelde kırsal halk yeni şeyler öğrenmeye karşı isteklidir ancak bunun sonuçları kendisine kısa sürede ekonomik açıdan bir getiri sağlıyorsa.


"KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları