Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Örgüt kültürü, bir örgütü diğer örgütlerden ayıran, örgüt üyeleri tarafından paylaşılan bir anlam sistemini ifade eder.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Örgüt kültürü, bir örgütü diğer örgütlerden ayıran, örgüt üyeleri tarafından paylaşılan bir anlam sistemini ifade eder."— Sunum transkripti:

1

2  Örgüt kültürü, bir örgütü diğer örgütlerden ayıran, örgüt üyeleri tarafından paylaşılan bir anlam sistemini ifade eder.

3 1.Yenilik ve Risk alma. 2. Ayrıntıya dikkat etme. 3. Sonuca odaklılık. 4.İnsana odaklılık 5. Takım odaklılık. 6.Saldırganlık. 7.İstikrar.

4  Baskın kültür, örgüt üyelerinin çoğu tarafından paylaşılan öz değerleri ifade eder.  Alt kültürler, büyük örgütlerde gelişen, aynı bölüm ya da aynı yerde çalışan üyelerden meydana gelen grupların karşı karşıya kaldıkları ortak sorunları, durumları ya da tecrübeleri yansıtan kültürlerdir.

5  Örgüt üyelerinin çoğu örgütün misyonu ve değerleri hakkında aynı fikirlere sahipse, kültür güçlü demektir; eğer fikirler çeşitlilik gösteriyorsa kültür zayıf demektir.  Güçlü kültürlerde, örgütlerin öz değerleri hem yoğun bir şekilde sahiplenilir hem de yaygın bir şekilde paylaşılır.  Güçlü örgüt kültürü, çalışan devir oranını da azaltacaktır.

6  İlk olarak, örgüt ve çevresi arasındaki ayırımı yaratır.  İkinci olarak, örgüt üyelerine kimlik duygusu kazandırır.  Üçüncü olarak, kültür bireyin kişisel çıkarlarının ötesinde daha büyük bir olguya bağlılığının oluşmasını kolaylaştırır.  Dördüncü olarak, sistemin istikrarını sağlar, örgütü bir arada tutan sosyal bir yapıştırıcıdır.  Son olarak, kültür çalışanların tutum ve davranışlarına yol gösteren ve onları şekillendiren bir kontrol mekanizmasıdır.

7  Örgüt iklimi, örgüt üyelerinin örgütleri ve iş çevreleri hakkında paylaşılmış olan algılarını ifade eder. Kültürün bu görüntüsü, örgütsel düzeyde takım ruhu gibidir.  Yapılan birçok araştırmada psikolojik iklim ile bireyin iş tatmini, ilişki, bağlılık ve motivasyon düzeyi arasında güçlü ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.  Pozitif iş yeri iklimi, yüksek düzeyde müşteri memnuniyeti ve finansal performans ile ilişkilendirilmektedir.

8  Kurumsallaşma  Değişim karşısındaki engeller  Farklılaşma karşısındaki engeller  Birleşme (Şirket evlilikleri) ve Yatırım engelleri

9  Bir Kültür Nasıl Başlar? Kültür oluşumu 3 şekilde meydana gelir;  Birincisi, kurucular sadece kendileriyle aynı hisseden çalışanları işe alırlar ve onları örgütte tutarlar.  İkincisi, kurucular bu çalışanlara kendi hisleri ve fikirleri doğrultusunda telkinde bulunurlar ve o şekilde onları sosyalleştirirler.  Son olarak da kurucuların davranışları, çalışanları onlarla beraber kültürü belirlemeye ve inançlarını, değerlerini, varsayımlarını içselleştirmeye teşvik eder.

10  Bir Kültürü Yaşatmak; Bir kültürü sürdürmede özellikle 3 güç önemli rol oynar; Seçim uygulamaları, Üst yönetimin eylemleri, Sosyalleşme yöntemleri,

11  SEÇİM,  Seçim sürecinin gerçek hedefi, görevini başarılı bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacak bilgi, beceri ve yeteneğe sahip bireyleri tespit etmek ve işe almaktır.  ÜST YÖNETİM,  Kelimeler ve davranışlar aracılığıyla üst düzey yöneticiler, risk almanın cazip olup olmadığı, yöneticilerin çalışanlara ne kadar özgürlük tanımaları gerektiği, uygun kıyafetlerin neler olduğu ve ne tür eylemler sonucunda ücret artırımları, terfiler ve ödüller verileceği konusunda örgüt vasıtasıyla süzgeçten geçirilerek belirli normlar ortaya koyarlar.  SOSYALLEŞME,  İşe yeni başlayanların hakim olan kültüre uyum sağlamalarına yardımcı olan sürece sosyalleşme denir.

12  Ön-erişim Aşaması, her bireyin, hem yapılacak işe hem de örgüte ilişkin birtakım değerler, tutumlar ve beklentiler ile geldiğini açıkça kabul etmektedir.  Karşılaşma Aşaması, Bir örgüte girerken, yeni üyenin karşısına ilk olarak karşılaşma aşaması çıkar ve iş, iş arkadaşları, patron ve genel anlamda örgüt hakkındaki beklentilerinin aynı olmayabileceği olasılığıyla yüz yüze gelir.  Başkalaşma Aşaması, Karşılaşma aşaması süresince farkına varılmış herhangi bir problemin üstesinden gelmek için yeni üye ya bir değişikliğe gider ya da başkalaşma aşamasına geçer.

13  Kültür çalışanlara çeşitli şekillerde yayılabilir, bunlardan en etkili olanları; hikayeler, alışkanlıklar, fiziki semboller ve dildir.  HİKAYELER, bu hikayeler genellikle örgüt kurucuları, kuralları yıkanlar, fakirlikten zenginliğe geçme başarıları, çalışanların işten çıkarılmaları, geçmişte yapılan hatalara karşı reaksiyonlar hakkında öyküsel olaylar içerir. BU hikayeler günümüzü geçmişe bağlar, mevcut uygulamaları açıklar ve meşrulaştırır.

14  RİTÜELLER, örgütün kilit değerlerini ifade eden ve bunları pekiştiren bir seri basmakalıp faaliyetlerdir.Hangi hedefler daha önemlidir, hangi insanlar daha önemlidir, hangi insanlar veda edilebilir gibi…  MADDİ SEMBOLLER, Üst düzey yöneticilere verilen otomobillerin türü ve şirket uçaklarının olup olmaması, ofislerin büyüklüğü, mobilyaların zerafeti, yöneticilerin avantajları ve giyim kuşamları maddi sembollere verilebilecek örneklerdir.

15  DİL, birçok örgüt ve alt birimleri, üyelerinin kültürle bütünleşmelerine, kültürün kabul ettiklerini ve onu korumalarına yardımcı olacak bir dil kullanırlar. Bu dil, işle ilgili ekipman, çalışanlar, önemli bireyler, tedarikçiler, müşteriler ya da ürünlerle ilgili terimleri kapsar.

16 Eğer kültür güçlü ise yüksek etik standartları ile destekleniyorsa, çalışanların davranışları üzerinde güçlü ve olumlu bir etkiye sahip olacaktır. (Johnson & Johnson örneği) Tam tersine sınırları zorlayıcı cesareti veren güçlü bir etik kültürü, aynı zamanda etik dışı davranışların şekillenmesinde de güçlü olabilir. (Enron firması örneği)

17  Yöneticiler aşağıdaki ilkelere riayet etmek suretiyle çalışanların etik davranışı üzerinde etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Görünen bir rol model olun. Etik beklentileri bildirin. Etik eğitimi sağlayın. Etik davrananları gözle görülebilecek şekilde ödüllendirin ve davranmayanları cezalandırın. Koruyucu mekanizmaları sağlayın.

18 Olumlu bir örgüt kültürü, çalışanların güçlü yönlerini geliştirmeyi vurgular, cezalandırmaktan ziyade ödüllendirir ve bireysel yaşam ve gelişme üzerinde durur.  Çalışanların güçlü yönlerini geliştirme,  Cezalandırmadan ziyade ödüllendirme,  Yaşamı ve Gelişmeyi vurgulamak,

19 Kültürel Boyut Teorisi kültürel değerlerin davranışları nasıl etkilediğini ve bir kültürdeki bireylerin neden belirli bir şekilde davrandığını açıklamaya yarayan bir çerçeve oluşturur. Bu teoriye göre bir kültürün altı farklı boyutu bulunur ve bu boyutlar; güç mesafesi, bireyselliğe karşı kolektivizm (ortaklaşa yaşamcılık), belirsizlikten kaçınma, maskülenliğe karşı feminenlik, uzun vadeli oryantasyon, özgürlüğe karşı sınırlanma.

20

21

22

23

24

25

26  Örgütün dış çevreye uyum sorunlarını çözme Görev ve strateji, Amaçlar, Araçlar, Ölçme, Düzeltme

27  Örgütün çevreyle bütünleşme (entegrasyon) sorunlarını çözme Ortak dil ve kavram birliği, gruba dahil olma, güç ve konum, kişisel ilkeler-arkadaşlık-sevgi, ödüller ve cezalar, ideoloji ve din

28  Örgütün çevreyle bütünleşme (entegrasyon) sorunlarını çözme Ortak dil ve kavram birliği, gruba dahil olma, güç ve konum, kişisel ilkeler-arkadaşlık-sevgi, ödüller ve cezalar, ideoloji ve din  Çevresel belirsizlikleri azaltma, endişeleri giderme ve korkuları yenme.


" Örgüt kültürü, bir örgütü diğer örgütlerden ayıran, örgüt üyeleri tarafından paylaşılan bir anlam sistemini ifade eder." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları