Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET"— Sunum transkripti:

1 ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET
Öğr. Gör. Öznur NALÇINKAYA

2 Toplumsal cinsiyet kavramının ne olduğu,
Bu derste; Toplumsal cinsiyet kavramının ne olduğu, Kadın ve erkek olarak iletişim kurarken nasıl davrandığımız, Hatalarımız ve bunları düzeltme yolları üzerinde duracağız. Böylece olası engellerin farkına vararak bu açıdan da etkili iletişim kurmanın yollarını bulmak olanaklı hale gelecek. Ülkenizin haritasını ekleyin.

3 Ülkenizin haritasını ekleyin.

4 Ülkenizin haritasını ekleyin.

5 Ülkenizin haritasını ekleyin.

6 Ülkenizin haritasını ekleyin.

7 Ülkenizin haritasını ekleyin.

8 Ülkenizin haritasını ekleyin.

9 EDECEK BİÇİMDE KONUŞMAK ÇOK AZ İNSANIN BAŞARABİLECEĞİ BİR ŞEYDİR.
HERKES KONUŞUR AMA İNSANLARI MANİPÜLE EDECEK BİÇİMDE KONUŞMAK ÇOK AZ İNSANIN BAŞARABİLECEĞİ BİR ŞEYDİR. Ülkenizin haritasını ekleyin.

10 İletişim kurduğumuz kişilerin yaşlarını, geldikleri çevreyi, eğitim durumlarını, ekonomik koşullarını bilmek kiminle nasıl iletişim kurmamız gerektiği konusunda bize kılavuzluk eder. Tıpkı yaş, eğitim, sosyal çevre vb. koşullar gibi kişilerin cinsiyetleri de etkili iletişimde belirleyici olan koşullardan biridir. Toplumsal cinsiyet olgusu kadın ve erkek olarak içinde yaşadığımız toplumun bizden ne beklediğini, kadınlık ve erkeklik üzerine hangi değerlerin yüklendiğini belirlemektedir. Başka deyişle, toplumsal cinsiyet, toplumun görmek istediği kadın ve erkek kalıplarını ve normlarına işaret etmektedir. Bu normlar arasında, kadın ve erkek rolleri, kadın ve erkeğin kendini sunum biçimi; konuşması, davranış kalıpları ve giyim kuşam kodları, eş deyişle iletişimde farklılaşan tüm yönleri bulunmaktadır. Bu farklılıkların ayırtına varmak, daha doğru, sağlıklı ve etkili iletişim kurmamıza yardım eder. Dolayısıyla, bunların farkında olmak hem profesyonel yaşantımızda hem de özel yaşantımızda sağlıklı ve etkili iletişim kurmamıza yardım eder. Ülkenizin haritasını ekleyin.

11 TOPLUMSAL CİNSİYET KAVRAMI
İnsan yavrusu dünyaya dişi ve erkek olarak gelir. Toplumsal beklentiler doğrultusunda da kadın ve erkek olmayı öğrenir. Başka deyişle, biyolojik cinsiyetlerimize içine doğduğumuz kültür anlam yükler. İşte kültürel olarak kurulan kadınlık ve erkeklik fenomenine toplumsal cinsiyet adını veriyoruz. Toplumsal cinsiyet kavramı, insanı dişi ve erkek olarak ayıran cinsiyet kavramından daha farklı ve kapsamlı olarak, kadın ve erkek arasındaki toplumsal, kültürel, ekonomik, politik ve davranışsal tüm farklılıkları içermektedir. Bu farklılıklar doğumdan itibaren egemen ideoloji tarafından güçlendirilmekte ve bu yolla etkili bir toplumsal denetim sağlanmaktadır. Ülkenizin haritasını ekleyin.

12 Cinsel rollerin öğretilmesinde pek çok kurum ve pratik iş görür ve bu yolla cinsel kimlikler yapılandırılır. Hiç kuşkusuz öncelikle aile ve ailenin toplumsal, kültürel olarak sahip olduğu değerler çocuğa yansır. Çoğunluk ev içi görev dağılımında ve rollerin benimsenmesinde anne kız çocuk için, baba erkek çocuk için model oluşturur. Bandura toplumsal öğrenme kuramı yoluyla, çocukların anne ve babalarını gözlemleyerek ve onlardan aldıkları olumlu ve olumsuz tepkilerden yola çıkarak cinsel rolleri öğrendiklerini ileri sürer (Aktaran Griffths, 1994: 323). Kuramda, cinsel rollerle ilgili davranışların edinilmesinde çocuğun anneyle babayı iki ayrı model olarak ele alıp özdeşlik kurmasının ve onlara benzemeye çalışmasının belirleyici olduğu ileri sürülmektedir. Piaget’nin bilişsel gelişim kuramıise toplumsal öğrenme kuramından farklı olarak, çocukların dünyayı algılayıp kavramalarının bilişsel gelişim sürecine bağlı olduğuna, dolayısıyla çocukların edilgin bir konumda olmadığına dayanmaktadır. Kurama göre, çocuklar çevrelerindeki düzenli yapıları, kategorileri kavramaya çalışmakta, bunları bir kez kavradıktan sonra da kendi benliklerini bunların içine yerleştirmekte, kendilerine kadın ve erkek etiketini yapıştırıp ona göre bir benlik geliştirmektedir. Ülkenizin haritasını ekleyin.

13 Her kültürde kadın ve erkek olmaya dair beklentiler ve değerler bulunmaktadır. Bu değerler bir erkek ve kadın modelinin oluşmasını sağlar. Kadın ve erkek arasındaki farklılıklar derin bir ayrışmaya dayanmaktadır. Bu ayrışma ataerkil toplumlarda daha da fazladır. Çoğunlukla iki cins toplumsal yapılanma içinde birbirinin karşıtı olarak sınıflandırılır. Ataerkil toplumlarda başat olan geleneksel ideolojinin cinsiyetçi işbölümü, kadını ev işlerinden ve çocuk bakımından sorumlu tutar. Böylece, eve bağımlı hale getirilen kadın toplumsal üretime katılmaktan uzaklaşır ve küçük yaşlardan itibaren öğretilip benimsetilen toplumsal cinsiyet kalıplarına uyum sağlar (Arat, 1994: 45). Eş deyişle, erkek kamusal alanla, kadın ise özel alanla ilişkilendirilir. Davranış ve karakter olarak, erkeklerin hırslı, güçlü, kararlı, risk alan, bağımsız, rasyonel, aktif ve atak olması, kadınların ise şefkatli, neşeli, sevecen, duygulu, duyarlı, yumuşak nazik, sadık, sabırlı, anlayışlı olması beklenir (Leathers, 1997: 308). Kuşkusuz bu nitelikler, kalıplar, cinsel rolleri toplumun kadın erkekten beklentileriyle uyumludur. Bu beklentiler doğrultusunda biçimlendirilen roller çevresel baskıların beraberinde getirdiği dışlanma korkusuyla çoğu zaman sorgulanmadan kabullenilir. Ülkenizin haritasını ekleyin.

14 Ülkenizin haritasını ekleyin.

15 Ülkenizin haritasını ekleyin.

16 Ülkenizin haritasını ekleyin.

17 Ülkenizin haritasını ekleyin.

18 Ülkenizin haritasını ekleyin.

19 Ülkenizin haritasını ekleyin.

20 Ülkenizin haritasını ekleyin.

21 Ülkenizin haritasını ekleyin.

22 Ülkenizin haritasını ekleyin.

23 SÖZSÜZ İLETİŞİMDE TOPLUMSAL CİNSİYETE BAĞLI FARKLILIKLAR
VE ETKİLİ İLETİŞİM Ülkenizin haritasını ekleyin.

24 Ülkenizin haritasını ekleyin.

25 Ülkenizin haritasını ekleyin.

26 Ülkenizin haritasını ekleyin.

27 Ülkenizin haritasını ekleyin.

28 SÖZSÜZ İLETİŞİMDE TOPLUMSAL CİNSİYETE BAĞLI FARKLILIKLAR
VE ETKİLİ İLETİŞİM Ülkenizin haritasını ekleyin.

29 SÖZSÜZ İLETİŞİMDE TOPLUMSAL CİNSİYETE BAĞLI FARKLILIKLAR
VE ETKİLİ İLETİŞİM Ülkenizin haritasını ekleyin.

30 Ülkenizin haritasını ekleyin.

31 Ülkenizin haritasını ekleyin.

32 ÇATIŞMA VE MOBBİNG Ülkenizin haritasını ekleyin.

33 Ülkenizin haritasını ekleyin.

34 Ülkenizin haritasını ekleyin.

35 THE END Ülkenizin haritasını ekleyin.


"ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları