HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
Karahanlılar Gazneliler
GÖKTÜRK DEVLETİ VE EĞİTİM.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ
İPEK YOLUNDA TÜRKLER - İpek Yolu: Çin’den başlayıp Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran üzerinden İstanbul kadar uzanan yola ipek yolu adını veriyoruz.
Göktürklerde Eğitim.
Ünite:1 İpek Yolunda Türkler.
ASYA HUN DEVLETİ Büyük Hun İmparatorluğu (Çince: 東匈奴, anlamı: Doğu Hiung-nu), M.Ö. 220 yılında Hiung-nu'lar tarafından kurulan ilk imparatorluktur. (En.
ORTA ASYA HUN DEVLETİ.
T A R İ H ORTA ASYA TÜRK TARİHİ K P S 1 . C O M GÖÇLER
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Bazı Türk Devletleri Hazırlayan: Mehmet Emre ŞAHİNER Sınıfı:6/G No:186.
Avrupa Hun Devleti.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
GÖKTÜRK DEVLETİ 1-Bumin Kağan tarafından Avar
KAVİMLER GÖÇÜ SBEP
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
Avrupa Hun İmparatorluğu
BÜYÜK HUN DEVLETİ KAVİMLER GÖÇÜ
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
UYGURLAR.
KAVİMLER GÖÇÜ.
URUMQİ Müzik:Gülümcan - Köprüler Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi
Avrupa Hun İmpartorluğu (Attila İmparatorluğu)
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
ORTA ASYA VE AVRUPA’DA KURULAN DİĞER TÜRK DEVLET TOPLULUKLARI
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
KÖKTÜRKLER.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
KAVİMLER GÖÇÜ SBEP
ASYA HUN DEVLETİ.
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
Emre Kota 9/C 293 Yıldız Anadolu Lisesi.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
Kendilerine özgü yazı ve alfabeyi kullanmaları, ipekten kağıt üretmeleri onların kültürel alanda ilerlediklerinin göstergesidir. Siyasi birliğini tamamladı.
Büyük Hun Devleti Avrupa Hun Devleti Göktürk Devleti Uygur Devleti
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
TARİH 9 ARİF ÖZBEYLİ
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
Yapan=Mücahitnşahin Sınıf=10/A 'Numara=2622 Konu= Kavimler göçünün sonuçları.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
Sakine HAKKOYMAZ Öğretim Görevlisi. ORHUN YAZITLARI.
Batı Medeniyeti Batı Roma. BATI ROMA İMPARATORLUĞU Batı Roma İmparatorluğu, Büyük Roma İmparatorluğu'nun M.S. 395 yılında İmparator Theodosius tarafından.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
Kavimler Göçü.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ORTA ASYA HUN DEVLETI om/watch?v=UEvOO...
Sunum transkripti:

HUNLAR SBEP SOSYALBİLGİEVİ

Türklerin Orta Asya’da kurduğu ilk devlet Büyük Hun Devleti’dir. HUNLAR HUNLAR Türklerin Orta Asya’da kurduğu ilk devlet Büyük Hun Devleti’dir. Hunların ilk hükümdarı Teoman’dır.

En önemli hükümdarları Mete Han ‘dır. HUNLAR En önemli hükümdarları Mete Han ‘dır. Dünya’da İlk Düzenli Ordu ‘yu oluşturan hükümdardır (Onlu Sistem) Bir rivayete göre, Oğuz Kağan Destanı ‘ndaki Oğuz Han ‘ın Mete Han olduğu sanılmaktadır.

Orhun ve Selenga Irmakları çevresinde kuruldu. HUNLAR Orhun ve Selenga Irmakları çevresinde kuruldu. Merkezi (Başkenti) Ötügen,dir. Bu dönemde İpek Yolu kontrol altına alındı…

Hunlar Teoman zamanında güçlü bir duruma geldiler. Çin Seddi Yaklaşık on bin kilometredir . Büyük bir kısmı yıkılmış üç bin kilometrelik kısmı günümüze gelebilmiştir. Hunlar Teoman zamanında güçlü bir duruma geldiler. Çin’e akınlar düzenlediler. Çinliler Türk akınlarını önlemek için”Çin Seddi” ni yaptılar.

Hunlar ile Çinliler ‘in arasındaki mücadelenin en önemli nedeni ; İpek Yolu’na hakim olmaktı.

Hunlar,her defasında Çinliler ‘i yenmelerine rağmen, kendi benliklerini kaybetmemek İçin Çin Toprakları’na yerleşmemişlerdir.

*Ülke topraklarının hanedanın ortak malı sayılması HUNLAR Hunlar; *Ülke topraklarının hanedanın ortak malı sayılması *Veraset sistemindeki belirsizlik *Çin entrikaları *İpek yolunun hakimiyetin yitirilmesi

Ülke Yönetimi ‘nin Prensler arasında bölünmesi adet haline gelmiştir. HUNLAR Ülke Yönetimi ‘nin Prensler arasında bölünmesi adet haline gelmiştir. Bu durum; Türk Devletleri ‘nin çabuk yıkılmasına neden olmuştur.

-Hunlar ikiye ayrıldılar a) Kuzey Hunlar (Siyenpiler tarafından 150 tarihinde yıkıldılar) b) Güney Hunlar (216 tarihinde Çinlilerin egemenliğine girdi)

Kuzey Hunlar ‘ın bir bölümü Balamir komutasında batıya göç ederek Kavimler Göçü ‘ne neden oldular.

Türklerin (Hun Türkleri) ilerleyişi Slav ve Germen Kavimlerinin HUNLAR Türklerin (Hun Türkleri) ilerleyişi Slav ve Germen Kavimlerinin birbirlerini iterek yer değiştirmelerine neden olmuştur

son SBEP SOSYALBİLGİEVİ