YOKSULLUK, REFAH DEVLETİ VE TOPLUMSAL DIŞLANMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spor Sosyolojisi Nedir? İlgili Temel Kavramlar
Advertisements

Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
İYİ YÖNETİŞİM.
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
+ YA Ş Lı BAKıM GÜVENCE SISTEMINDE FINANSMAN MODELLERI III. ÇALI Ş MA GRUBU.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
Toplumsal Cinsiyet: GÜNDEM
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
OKULDA DEMOKRASİ EĞİTİMİ
 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
l Bir Tehdit Mi? Ar. Gör. Zeynep Erkan Atik.
S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM. S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının.
ŞEHİRLER VE KENTSEL ALANLAR
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
ÇALI Ş MA VE EKONOM İ K YA Ş AM. “ÇALI Ş MA”YI TANIMLAMAK İ nsan ihtiyaçlarına kar ş ılık gelen mal ve hizmet üretimini amaçlayan, zihinsel ve fiziksel.
SOSYOLOJİ NEDİR?.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
TABAKALAŞMA VE SINIF.
MEDYA.
SİYASETTE YÜKSEK TOPUKLAR.
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
ÜCRETLİ KADIN EMEĞİ İLE İLGİLİ KURAMLAR
Dünya kadın emeği ile güzelleşir…
TÜRKİYE’DE YOKSULUK HAZIRLAYANLAR : NADİYE ÇAVDAR SUNA ÖNCEBE
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
Girişimciliğe Başlamak… Girişimcilik ile ilgili web siteler, ilk adımlar ve dahası…
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan YÖNETİMİN FONKSİYONLARI: YÖNELTME- LİDERLİK.
KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İ K. KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İĞİ N B İ Ç İ M İ Dünya Bankası ülkeleri ki ş i ba ş ına dü ş en gayri safi milli gelirlerine (GSMH) göre.
İktisatta doğru bildiğimiz yanlışlar. İthalat artışı işsizlik yaratır.
OKULUMUZ HAKKINDA BİLGİLER Öğretmen Sayısı : 19 Öğrenci Sayısı : 212 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 9 Fen Laboratuarı Sayısı :0 BT(Bilgisayar) Sınıfı.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
GRUPLAR ARASI DAVRANIŞLAR
İŞYERİNİN ÖNEMİ İşyerleri, emekçilerin bir araya geldikleri, üyelerin örgütlenmeyi, sendikayı hissettik-leri ilk yerlerdir. Sendikaların gücü, işyeri örgütlülüğünün.
BEDEN EĞİTİMİ VE SPORUN TEMELLERİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
AVRUPA BİRLİĞİ SOSYAL POLİTİKASI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
MADDE BAĞIMLILIĞI VE AİLE
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK,
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 1 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
KÜLTÜR Kitle Kültürü ve Dijital Çağda Kültür
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Levent ŞAHİN, Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
SOS407 – Kadın Çalışmaları
İş ve Meslek Sosyolojisi
Sunum transkripti:

YOKSULLUK, REFAH DEVLETİ VE TOPLUMSAL DIŞLANMA

YOKSULLUK NEDİR? Mutlak yoksulluk Geçinme düşüncesi, fiziksel bakımdan sağlıklı bir varoluşu güçlendirmek için karşılanmak zorunda olan temel koşullar Evrensel geçerliliği olan bir kavram Göreli yoksulluk Yer ve zamana göre ihtiyaçların farklılaşması, kültürel olarak tanımlama Toplumlar daha zenginken, göreli yoksulluk için standartlar temel olarak hafifçe yukarı doğru yönelir. “Kalıcı yoksulluğun keşfi”

YOKSULLUĞUN ÖLÇÜLMESİ Yoksunluk indeksinin kullanımı, gelir istatistikleri değil Townsend 12 başlık – yoksunlukta nüfusun %22.9 Mack ve Lansley, Breadline Britain ‘da cevaplayıcıların kendi tanımlarına dayalı 22 başlıklı liste kullanmıştır. Gordon’nun “Yoksunluk ve Toplumsal Dışlanma” çalışması Birleşik Krallık‘ın kısmen tekrarıydı ve temel ihtiyaçları karşılanamayan pek çok hanehalkının ortaya çıktığını gösteriyordu.

KİMLER YOKSUL? Bölgesel boyut – Kuzey-Güney ayrımı Çocuk yoksulluğu – 1979’da 20 yıl içinde % 14’ten % 34’e iki katına çıkmış Kadın yoksulluğu – yetişkinler içinde % 58 kadın Etnik azınlıklar (Pakistan/Bangladeş) yüksek işsizlik, düşük ücret oranları, emek piyasa ayrımı

YOKSUL NEDEN YOKSUL? Yoksul bireyleri kendi yoksullukları için sorumlu gören kuramlar Yoksulluğun toplumdaki yapısal güçler tarafından üretildiğini ve yeniden üretildiğini düşünen kuramlar Murray’nın kültür odaklı çalışması – Refah devletinin kendi kendine yardım ve kişisel hırsları azaltan bir alt kültür yarattığını ileri sürmektedir. W J Wilson – Ekonomik yeniden yapılandırma kuramı, istihdamın varoşlaşması, evlenecek erkeklerin sayısında düşüş, ahlaki bozukluğun olumsuzluğu

TOPLUMSAL DIŞLANMA Bireylerin toplumun geneliyle tam olarak bütenleşmesinin engellenme biçimi Hem kendi denetimlerinin dışında yer alan kararlar Hem de kendi kendini dışlama: topluma ters düşme, oy kullanmama Toplumsal dışlanma türleri İşgücü piyasasından dışlanma Hizmetlerden dışlanma Toplumsal ilişkilerden dışlanma

TOPLUMSAL DIŞLANMANIN ÖRNEKLERİ Konutlar ve mahalleler Konut sektöründe açıkça görülür Varolan ve ileride elde etmeyi bekledikleri kaynaklarına dayanma Hanehalkı ve topluluk düzeyinde Kırsal bölgeler Mallara, hizmetlere ve tesislere erişim nüfusun daha yoğun olduğu bölgelerdeki kadar yüksek değildir Ulaşımda araba sahipliği önemli bir olgu Evsizler Evsiz olmak topluma katılımı zorlaştırır. Ruhsal sağlığı bozuk kişiler, genç insanlar, diğerleri bir ya da birden çok kişisel felaket yaşayanlar

REFAH DEVLETİ Marshall’ın hakların üç aşaması: yasal, politik ve “yurttaşlık hakkı” Esping-Andersen’ın “refahın üç dünyası”, refah düzeyinin meta olmaktan çıkarılması temelinde oluşturulmuş: Sosyal demokratik (İskandinavya) Muhafazar-korporatist (Fransa, Almanya) Liberal (ABD, İngiltere)

SON GELİŞMELER Yeni işgücü refah reformunun izlerini devam ettirmekte: İşverenlerin büyük rolü ve girişim hedeflemesi Minimum ücret artışı Vergi kredi ile çocuk yoksulluğunun yarıya indirilmesinin amaçlanması Sol-Sağ’ın gündeminde geleceğe dair öneriler tam olarak yeterli değil Geleneksel refah devleti alanın içinde olan bir çok risk artık kalmayacak