Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Sosyal Hizmet Kuram ve Yaklaşımları Sorumlu Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Veli DUYAN Konu: Feminist Yaklaşım

2 Feminist hareket bütün dünyada cinsiyet eşitsizliklerini açıklamaya çalışan büyük bir kuramlar grubunun ortaya çıkmasına neden olmuş, bu eşitsizliklerin giderilmesi için toplumların gündemini belirlemiştir.

3 Liberal Feminizm Aydınlanma çağı denilen akıl çağını başlatan çeşitli olaylar vardır. Bunlardxan 1688’deki Isaac Newton’un evrensel güçle ilişkili İngiliz Devrimi, Descartes’ın rasyonalizmi, Fransız Beecher’ın felsefi düşüncesi ve Jann Lacke Freedom’ın özgürlük, akılcılık ve humanizm anlayışı ile gelişen aydınlanma çağı, insanları eğitildiklerinde tamamen özgür yurttaşlar olabileceklerine inandırmıştır. Voltaire, Montesquie, Rousseau, David Hume, AlexanderPope, Tom Paine ve Benjamin Franklin’in eserleri akıl çağının yansımalarıdır.

4 Kültürel Feminizm 19. yüzyıl feminist teorisinde diğerleriyle eşit derecede önemli başka eğilimler de vardır. Aydınlanmacı liberal teorinin akılcı ve yasal hamlesinin ötesine giden bu düşünceler, ‘kültürel feminizm’ adı altında açıklanabilir.

5 Varoluşçu Feminizm De Beauvoir, erkeklerin kültürel ve politik statüsünü açıklamak için varoluşçu görüşü kullanmış, Ataerkil erkek kültürünün bir norm olarak toplumsal kültürün ve bireyin üzerinde varoluşunun sağladığı bir diyalektiği açıklamıştır. Buna göre, erkek egemen bir kültürde erkek ya da erkeğe ait ögeler olumlu ya da kural olarak görülmekte, kadın ya da kadınsı ögeler olumsuz, gereksiz, normal dışı yada ‘’öteki’’ olarak tanımlanmaktadır.

6 Marksist ve Sosyalist Feminizm
Belirli bir koşullar dizisi için geliştirilmiş bir teoriyi alıp onu başka bir duruma uygulamakta ya da bir ikinci duruma uyması için değiştirmede içsel bir metodolojik zorluk vardır.

7 Ekofeminizm Ekofeminizm temelde diğer feminist görüşlerden farklıdır. Ekofeministler diğer feminist görüşlerin ekolojik sorunları belirlemek için yetersiz olduğuna inanmaktadırlar.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları