Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜLTÜR Kitle Kültürü ve Dijital Çağda Kültür

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜLTÜR Kitle Kültürü ve Dijital Çağda Kültür"— Sunum transkripti:

1 KÜLTÜR Kitle Kültürü ve Dijital Çağda Kültür
12. HAFTA KÜLTÜR Kitle Kültürü ve Dijital Çağda Kültür

2 kültür Kitle kültüründe piyasa amaçlım üretim esastır. O nedenle bir şekilde başarılı olmuş tarz, ürün ve sanatçıların taklidi ve yeniden üretimi kültürün merkezinde yer alır. Her kültürel üretim aslında varolan kârlı ürünlerin yeniden üretimidir. O nedenle piyasa süreçleri tarafından denetlenen kültür piyasasında bireysel sanatçıdan ziyade anonim bir

3 kültür senarist-tasarımcı, hatta bazen kolektif yazarlar ordusu bulunur. Küreselleşme olgusu kendisini en çok küresel ürünlerde gösterir. Burada kültürün toplumlara özgü özellikleri yerine standart kalıpları daha yetkin bir biçimde işlenir. Yeni bir hayat tarzı, moda ve «trendy» şeyler, kültür üreticileri ile hayatın yeniden üretimi ve denetimini buluşturur.

4 kültür Biyopolitika da denilen yaşam üzerinde denetim kurmada artık estetik cerrahlar, diyetisyenler de bir nevi sanatçı muamelesi görür. Onlar artık «beden» sanatının ve hayatta kalma stratejilerinin büyük mimarıdır. Küresel kitle kültürü mal ve kâr dünyasının kültür alanındaki kalıplarını, standartlarını koyar. Meta (mal) dünyasındaki tekrar ilişkisini hayatın üretimi ve denetiminin

5 kültür Merkezi haline getirir.
Hız-hareket- «gusto sahibi, belirli bir life-style’a uygun «uysal ve dinamik bedenler yaratma küresel kültürün standartlarıdır. Sanat ve sanatçı, piyasa ilişkileri tarafından kuşatılmış haliyle, bazen isteyerek, bazen istem dışı bir biçimde, mevcut kuralları ihmal etmeden kendi sesinin ve serüveninin peşinden gitmeye çalışmaktadır.

6 kültür . Günümüz toplumlarında kâr ve hareket, hız ve dinamizm tarafından kuşatılan kitle kültürü ve yarattığı sanat dışında acaba başka bir kültürden söz etmek mümkün mü? Bu sorunun kolay bir cevabı yok. Ancak sanat ve kitlesel kültürün bütünüyle dışında kalamasa da, tarihsel eğilim ve alışkanlıkların yarattığı bazı popüler kültürel pratiklerden, etkinliklerden bahsedilebilir.

7 Popüler kavramı Latince Populus (halk)’dan türetilmiş olup halka ait anlamına gelir. Günümüzde halka ait olan şeylerin kitle kültürüyle karışmasının bir sonucu olarak kavramın revaçta, gözde, moda, beğenilen, takip edilen vb. yan anlamları oluşmuştur. Halka ait anlamında popüler kültür, 19.Yüzyılda kentlere göç eden işçi sınıfı ve diğer yoksul sınıfların eğlence ve

8 kültür Boş zaman geçirme pratiklerinden doğmuştur. Publar, iş çıkışı mahalle halkının buluştuğu mekânlar, futbol haftasonu, yegâne tatil gününde öğleden sonra birlikte geçirilen bir eğlence biçimi bunların en önemlilerindendir. Türkiye’de çay bahçesine gitme, yazlık sinemada film izleme, piknik yapma vb. popüler kültür örneği sayılabilir.

9 Dijital Çağda kültür Neoliberal toplumlarda kültür, ekonomi ve teknoloji iç içe geçmiştir. Ürünlerin bilgisayarda simülatif tasarımları maliyetleri düşürdüğü kadar, piyasaya sunulacak standartları masa başında oluşturmaya yönelik sanal bir kültürü de mümkün hale getirdi.

10 kültür Otoket programlar sayesinde mimari tasarımlar, uygulamalı ses ve alet simülasyonları tek kişilik gruplar, beste ve senfoniler, şarkı, fotoğraf ve filmler ortaya çıkardı. Sanatsal faaliyet neredeyse sıfır maliyetli tek kişilik bir kolektif etkinliği mümkün hale getirdi. Günümüz kapitalizminin simülatif kurgusu ağır basan bir bilişsel yapısı, yani bilgi, beceri ve teknoloji yoğun bir karakteri var.

11 kültür Geleneksel fabrika emeği yerine hizmet sektörü ağırlıklı söz konusu bilişsel emek kültürü ve sanatı yeni bir boyuta, komple sanatçıya çevirme ihtimalini taşıyor. Blog yazarlığı, sosyal medya kullanımı ve sürekli teknik anlamda ağlara bağlanma alışkanlığı, teknoloji yardımıyla hakikatin resmedilmesi ve kurgulanmasıyla birlikte sanatın önünde yeni alanlar açıyor, piyasa

12 kültür Kültürü anlamındaki kitle kültürünün kalıplarını altüst ediyor.
Bu sayede zaman ve mekân baskısından kurtulmuş, evrensel bir kültürün ortaya çıkma ihtimali belirmiş durumda. Ancak öte yandan da piyasa, yazılım, donanım başta olmak üzere her türlü akışı düzenlemede ve denetlemede inanılmaz bir üstünlük sağlamış durumda.


"KÜLTÜR Kitle Kültürü ve Dijital Çağda Kültür" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları