Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Yoksulluk ve Sosyal Hizmet Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Emine ÖZMETE Konu:Sosyal riskler ve yoksulluk

2 Sosyal Riskler ve Yoksulluk
Yoksulluğun nedenleri incelendiğinde yoksulluğu ortaya çıkaran pek çok faktörün risklerden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Riskler etki alanının büyüklüğüne göre “mikro riskler”, “mega riskler” ve “makro riskler” olarak üç gruba ayrılmaktadır.

3 Bu üç etki alanı dâhilinde yoksulluğa neden olan riskler;
“doğal riskler” “sağlık riskleri” “sosyal riskler” “ekonomik riskler” “siyasal riskler” ve “çevresel riskler” olmak üzere ayrılarak incelenmektedir.

4 Birey ve çevresi arasındaki uyuma, çevresi içindeki bireye odaklanan ekolojik yaklaşıma göre yoksulluğun nedenleri iki düzeyde ele alınmaktadır: Birey ve hane halkı düzeyinde; insanlar iyi bir yaşama kavuşmak için gerekli kaynaklara, becerilere ve fırsatlara erişememek yüzünden güçsüz düşmekte ve sıkıntı çekmektedirler.

5 Toplumsal düzeyde; kaynakların, hizmetlerin ve gücün dağılımındaki eşitsizlikler yoksulluğa neden olmaktadır. Bu eşitsizlikler toprak, sermaye, alt yapı, piyasalar, kredi, eğitim, bilgi ve danışmanlık gibi kurumsallaşmış hizmetleri de içerebilir. Aynı şey sosyal hizmetlerin sağlanmasında da geçerlidir. Bunlar arasında eğitim, sağlık, temiz su ve çevrede bulunmaktadır. Hizmetlerdeki eşitsizlikten en çok kırsal bölgeler zarar görmektedir. Dolayısı ile gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulların %77’sinin kırsal bölgelerde yaşaması şaşırtıcı değildir

6 Development Index) üç esas kritere bağlı olarak geliştirmiştir.
Bu kriterler; (i) ortalama yaşam beklentisi, (ii) eğitim (kadın ve erkek okuma yazma oranı, kadın ve erkek okullaşma oranı), (iii) ortalama gelir düzeyi (kazanılan gelir içerisinde kadın ve erkeğin payı) olarak belirlenmiştir.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları