Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Sosyal Refah ve Sosyal Hizmetler Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Emine ÖZMETE Konu: Sosyal refahın tanımı

2 Sosyal Refah Kavramı Kişilerin ve grupların verim yeteneklerini tam olarak geliştirebilmeleri; aileleri ile toplumlarının ihtiyaçlarını karşılayarak refaha ulaştırabilmeleri için doyurucu bir hayat ve sağlık standartlarına ulaşmaları, aynı zamanda kişisel ve sosyal ilişkilerini dengeli olarak devam ettirmelerini sağlamak amacı ile sosyal hizmetlerin ve sosyal kurumların organize edilmiş bir sistemidir.

3 Sosyal refah; Aile, din, politika ve ekonomi gibi geleneksel kurumların yanında yer alan sosyal bir kurumdur. 1) İnsanların iyilik durumunu 2) Bu duruma erişmek için gerekli sistemi, 3) İyilik durumunu gerçekleştirmekle yükümlü olan devlet niteliğini belirlemek için Üç ayrı anlamda kullanılır.

4 Ailelerin ekonomik faaliyetlerinin genel özellikleri
Faaliyet örnekleri Temel tüketimi destekleme -Beslenme, giyinme ve barınmayı sağlama -Çocukların eğitim harcamaları gibi temel finansman ihtiyaçlarını sağlama Arzu edilen yaşam standardına ulaşma -Tüketim kalitesini yükseltme -Sembolik tüketim -Boş zaman etkinlikleri Çalışma ve mesleki gelişmeyi sağlama -Meslek seçimi -Mesleki hareketlilik -Meslek değiştirme -Eşlerin mesleki uyumu Değişen ekonomik çevreye uyum sağlama -Tasarruf ve varlık oluşturma -Varlık yönetimi -Kredi sağlama -Enflasyon -Etkili kaynak tahsisi -Ekonomik güvenceye sahip olma

5 Refah devletinin üç sorumluluğu bulunmaktadır:
1).Kişilere ve ailelere, varlıklarının piyasa değerini dikkate almaksızın minimum bir geliri garanti etmektir. 2).Kişilerin ve ailelerin belirli sosyal risklerin üstesinden gelmesini sağlayarak, yapılmadığı takdirde hastalık, yaşlılık ve işsizlik gibi kişisel ve ailevi sorunlara yol açacak olan güvensizliğin yayılmasını azaltmaktır. 3). Genel kabul görmüş sosyal hizmetler çerçevesinde statü ve sınıf farkı gözetmeksizin bütün vatandaşlara var olan en iyi standartları sağlamaktır.

6 Refah devleti; sosyal refahın maksimizasyonu amacıyla devletin ekonomiye aktif ve kapsamlı müdahalelerde bulunmasını öngören bir devlet modeli anlaşılmaktadır. Refah devleti; piyasa ekonomisinin başarısızlıklarını ve yetersizliklerini ortadan kaldırma amacını güder. Müdahaleci, düzenleyici, yeniden dağıtıcı ve girişimci bir devlet anlayışıdır.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları