GERİATRİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spor ve Sağlık FATİH DERVENT.
Advertisements

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
YAŞLILIK VE SAĞLIK SORUNLARI
ÜLKEMİZDE BAKIM MODELLERİNE OLAN GEREKSİNİM
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
GERİATRİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE AKUPUNKTURUN YERİ
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ÇOK YÖNLÜ GERİATRİK DEĞERLENDİRME
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
SAĞLIK KAVRAMI.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım
İHTİYAÇLAR VE MESLEK Kazanım: Ekonomik ve toplumsal ihtiyaçların meslek seçimine etkilerini açıklar. 11. Sınıf 93 nolu kazanım etkinliği.
ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMI
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
YaşlılıkPsikiyatrisi
Dr. Aylin Sena BELİNER1, Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu2
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
Yaşlıların Psiko-Sosyal Özellikleri ve Sorunları
INFLUENZA.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
ÇALIŞMA HAYATINDA RİSK GRUPLARI
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Alzheimer Afiş. Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı Yaşlı Sağlığı Farkındalık Çalışması.
YAŞLILARLA İLETİŞİM Yaşlılık hastalık değildir, yaşamın gençlik ve yetişkinlik evresini izleyen bir dönemidir.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
YB 207- UĞRAŞ TERAPİSİ FZT. MELİS BAĞKUR.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
PULMONER REHABİLİTASYON
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
BESLENME VİTAMİNLER.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ yaş arasındaki hayat dilimi yetişkinlik dönemi olarak adlandırılır.
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
TERMİNAL DÖNEM Terminal evredeki hasta, yaşamının son günlerini yaşayan, ölmek üzere olan hasta anlamına gelir. Çok az insan ani bir ölüm yaşarken, çoğunluğu.
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
KLİMAKTERİK DÖNEM Kadınların üreme çağından over fonksiyonlarının kaybolduğu çağa geçtiği bir yaşam dönemidir yaşta başlar-ihtiyarlığın başlangıcı.
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ (Ankara, 2004)
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
GÜMÜŞHANE HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tüberküloz Daire Başkanlığı.
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
Sunum transkripti:

GERİATRİ

Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan, süregen ve evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Organizmanın molekül, hücre, doku, organ ve sistemler düzeyinde, zamanın ilerlemesiyle ortaya çıkan, geriye dönüşü olmayan yapısal ve fonksiyonel değişikliklerin tümüdür.

Demografik anlamda yaşlılığın sınırı 65 yaş olarak benimsenmektedir. 65-74 arası erken yaşlılık, 75-84 yaş arası yaşlılık, 85 yaş ve üzerindekiler ileri yaşlılık dönemidir. Ömür uzunluğu ne kadar olursa olsun, kaçınılmaz olan; yaşlanmadır. ″Yaşlanma, hayata günler, aylar, yıllar katmaktır "veya ″ Yaşlanma, doğumla başlayan, ölümle biten hayat sürecidir.″

Yaşlanma sürecini, yaşlılığın normal etkilerini ve yaşla ilgili hastalıkları inceleyen bilime gerontoloji denir. Geriatri" ise yaşlıların tıbbı sorunlarına yönelik bakımı ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

DÜNYADA DEMOGRAFİK DEĞİŞİMLER Son yüzyılda sağlık alanında geliştirilen tanı ve tedavi yöntemleri, ölüm hızının azaltılmasında etkili olmuştur. Bunun sonucunda da doğuşta beklenen yaşam süresi uzamış, toplam nüfus içinde 65 ve üzeri yaştakilerin oranı artmıştır.

YAŞLILIKTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER Fiziksel Değişimler Duyu organlarında, fiziksel hareketlerde gerilemeler Davranış ve reflekslerde yavaşlamalar, Kemiklerde erime ve kireçlenmeler İç organlarda, dokularda ve salgı bezlerinde değişme; İşitme ve görme duyusunda gerileme Zeka fonksiyonlarında değişiklikler

Psikolojik Değişiklikler: Yaşama gücü ve isteği giderek azalması, Yaşlının kendi gençlik imajını kaybetmesi, yakınlarının da kaybı, Yaşlılıkla birlikte öğrenme, karar verme, sorun çözme yeteneklerinde belli bir gerileme görülmesi, Fiziksel gerileme, statü kaybı ve ölüm korkusudur.

Sosyal özellikler: Çekirdek aile gerçeği ile yaşlı insanların sorunları aile dışına taşmıştır. Bu nedenle bugün ve önümüzdeki dönemlerde yaşlı nüfus en önemli toplumsal sorunlardan biri olmuştur.

Yaşlılık Döneminde Kronik Hastalıklar Ülkemizde, 65 yaş ve üzerindeki nüfusun % 80’ ninde en az bir kronik hastalık bulunmaktadır. Yaşlılarda en fazla görülen kronik hastalıklar olarak kalp-damar hastalıkları, kronik obstrüktif hastalıklar, diabet, böbrek hastalıkları, solunum hastalıkları belirtilmektedir.

Yaşlılık Döneminde Bağımlılık Yaşlanma, özürlülüklerin artması ve başkalarına daha fazla bağımlılaşma anlamına gelir. Genel olarak bir insan, örneğin yıkanma, giyinme, hareket etme, yeme ve içme gibi temel gündelik işleri yaparken başka birinin yardımına gerek duyuyorsa bu konumdaki kişi bağımlı sayılır.

Yaklaşık olarak yaşlıların % 35’inin günlük yaşam aktivitelerini sürdürmede zorlandığı, % 42’sinin günlük faaliyetlerinde yardıma gereksinim duydukları, % 80’ inin bir veya daha fazla kronik hastalığa sahip olduğu bilinmektedir.

Yaşlılıkta Koruyucu Uygulamalar Yalnızlıktan Koruma Egzersiz programı Beslenme Kazalar İatrojenik hastalıklar Ayak bakımı Sigara Bağışıklama Kanser taraması Görme ve işitme işlevlerinin taraması Nöro-psikiyatrik ve sosyal işlevler Anemi taraması

Bağışıklama 10 yılda bir tetanoz toksoidi Her yıl eylül veya ekim aylarında influenza aşısı 5-7 yılda bir pnömokok aşısı Gerekli olduğu durumlarda menenjit ve difteri aşısı yapılmalıdır.

Aile içi yaşlı bakım vericilerinin eğitim gereksinimleri Aile Üyelerinin Yaşlının Tıbbi Durumunu Anlaması Bakım Vericilerin Başetme Becerilerini Geliştirme Aile Sorunlarıyla İlgilenme Yaşlılarla Etkili Şekilde İletişim Toplum Hizmetlerini Kullanma Uzun Süreli Bakımı Planlama

Öncelikle Dikkate Alınması Gereken Yaşlılar Çok yaşlı olanlar Yalnız yaşayanlar Huzurevinde yaşayanlar Toplumdan soyutlanmış yaşlılar (tek yada karı-koca) Çocuksuz yaşlılar Kronik hastalığı olan ya da hareket kısıtlılığı olan yaşlılar Sosyal güvencesi olmayanlar

YAŞLILIK DA SEVGİ GİBİDİR, SAKLANAMAZ. Thomas Dekker