ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE ORMAN ÜRÜNLERİ Egzotik Ağaçlar.
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
ORMAN HAFTASI.
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
MADDE DÖNGÜLERİ.
/ Metin Yazarı : Aslı DİNÇMAN Grafik/Animasyon : E.Nurhan KÖROĞLU.
ORMAN HAFTASI MART.
ÇEVRE.
Ülkemizin Doğal Kaynakları
DOĞAL AFETLER.
ORMANLARIN FAYDALARI  . ORMANLARIN FAYDALARI  
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı etkileşim içinde bulundukları ortamdır.
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
ORMAN HAFTASI MART.
Bitki Örtüsü.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
EROZYON.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
Doğal afet ne demektir ? Örnek vererek açıklayabilir misiniz ?
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
DIŞ KUVVETLER Dış Kuvvetler
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ NUPELDA YÜKSEKOL 3/A
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
EROZYON SUNUSU.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
Picea abies Avrupa ladini.
ÇEVRE.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
PSEUDOLARİX.
ORMANLAR CİĞERLERİMİZDİR
DOĞAL AFETLER EROZYON.
Turizmin gelişimi, büyük ölçüde doğal kaynaklara bağlıdır.Turizmin gelişmesi doğaya zarar vermektedir. Doğal kaynakların içinde turizm için vazgeçilmez.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
Çevre Kirliliği Hava, Su ve Toprağın Hayatımızdaki Rolü Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Türkiye'de Doğal Afetler ve Oluşturduğu Riskler
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
ORMAN YANGINLARI  Ormanlar, birçok canlı için eşsiz yaşam alanları olmalarının yanı sıra erozyonu, sel ve taşkınları Önlemeleri, iklimi dengelemeleri,
EROZYON. HAZIRLAYANLAR: ZAHİDE İREM SARI, ÖZGE TÜLÜ, DENİZ ÜNLÜKAPLAN DERS:FEN BİLİMLERİ KONU:EROZYON ÖĞRETMEN:MUSTAFA ALİ ÇAPUT.
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
BATAKLIK SERVİSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
ÇEVRE.
AMASYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı etkileşim içinde bulundukları ortamdır.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
BİTKİ ÖRTÜSÜ- TOPRAK İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR K.ATATÜRK

21 MART DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ Dünya Ormanlarına gerekli önemin verilmediğini gören, Gıda Tarım Organizasyonu (FAO); Kuzey Yarım kürede ilkbaharın, Güney yarımkürede ise sonbaharın başlangıç günü olan 21 Martı Dünya Milletlerine “DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ” olarak kutlanmasını tavsiye etmiştir. 21 Mart , 1971 yılından itibaren bir çok ülke tarafından “DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ” olarak kutlanmakta olup, Ülkemizde ise 1975 yılından itibaren kutlanmaktadır.

Orman Nedir ?

Ormanlar, sadece ağaç ve ağaççık topluluklarından ibaret DEĞİLDİR. Orman; ağaçlar, hava, su, toprak ve diğer otsu ve odunsu bitkiler, mikroorganizma ve hayvanlarıyla kendine özgü kapalı bir dünya, bir ekolojik sistemdir.

ORMAN VARLIĞIMIZ Ormanlarımız genellikle deniz kıyılarımızda yada kıyılarımıza yakın yerlerde yoğunlaşmıştır Ülkemizin Orman Alanı 21.188.747 Hektardır.(% 27.2) Ormanlarımızın %51’i verimli geriye kalanı verimsizdir.

Avrupa da bulunan 13.000 bitki çeşidinin yaklaşık 11.000 türü ülkemizde bulunmaktadır. 3.500 tür ise sadece ülkemizde yetişmektedir.

Ormanlarımız, yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşur. Yapraklı ağaçların yaprakları yassıdır ve sonbaharda yapraklarını dökerler, kışın çıplak kalırlar, ilkbaharda tekrar yapraklarını açarlar. Meşe,Kayın,Gürgen, Kestane,Kızılağaç,Kavak, Çınar Karaağaç,Dişbudak,Ihlamur,Huş,Ceviz,Söğüt,Akçaağaç. İğne yapraklı türler ise herdem yeşil dediğimiz yaz-kış yeşil görünen ağaçlardır. Yaprakları iğne gibi sert ve batıcıdır. Çam,Göknar, Ladin, Sedir, Servi, Porsuk

Ormanlarımız, yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşur. SEDİR KOZALAK LADİN

ORMANLARIN FAYDALARI *yapacak ve yakacak hammadde kaynağıdır, *su kaynağıdır ve yeraltı sularının oluşmasını sağlar, *erozyonu önler,su taşkınlarını önler, *yaban hayatını ve av kaynaklarını korur, *iklim üzerindeki olumlu etkileriyle sıcağı ve soğuğu dengeler *su buharını yoğunlaştırarak yağmura dönüşmesini sağlar, *ulusal savunma ve güvenlik bakımından stratejik öneme sahiptir, *insanların eğlenme ve dinlenme amaçlarına hizmet ederken, beden ve ruh sağlığı üzerine olumlu etkiler yapar, *hava kirliliği ve gürültüyü önler, *insanlara çeşitli iş alanları sağlar, *ülke turizmine katkıda bulunur. *rüzgarın hızını azaltır,

Kestane Meyvesi IHLAMUR KAYIN

Neden ağaç keseriz? Ormanların faydalarının sürekli olabilmesi için planlı ve düzenli bir şekilde işletilmesi gerekir. Bu da amenajman planı dediğimiz planlar kapsamında yürütülmektedir. Ormancılar bu plan doğrultusunda ormanlara müdahale ederler.

Orman Yok Olursa ...içinde yaşayan canlılar, ...ilaçların hammadde kaynağı, ...su kaynaklarımız, ...topraklarımız, Doğal güzelliklerimiz ve turizm ekonomisi de YOK OLUR Yani HAYAT KAYNAĞIMIZ YOK OLUR

EROZYON NEDİR?

Toprağın sularla ve rüzgarla taşınması olayına erozyon denir Ormanlar, erozyonu önler. Ormanlar rüzgarın hızını keser, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler

1cm toprağın oluşması için gerekli zaman 400 yıldır. Ülkemizin %86 sı az veya çok şiddetli erozyona maruz kalmaktadır. Aynı koşullarda; ormanlık alan ile orman örtüsü kaldırılmış alan arasında erozyon 125 kat daha azdır.

1m3 orman toprağı toplam 100 Km uzunluğunda ağaç kökleriyle sarılmıştır.

Ağaçlar; kökleri ve kılcal damarları aracılığıyla yılda 30 Ağaçlar; kökleri ve kılcal damarları aracılığıyla yılda 30.000 litre su çeker ve verimli toprağın akmasını önler.

1 Ha. orman yılda 30-60 ton toz emer. Bir ağaç saatte yaklaşık 40 kişinin çıkardığı 2,35Kg. Karbondioksiti tüketirken 1,5 kg. oksijen üretir. Bu da 70 kişinin oksijen tüketimine denk gelmektedir. 1,5 kg Oksijen Her yıl atmosfere kazandırılan 140.9 milyar ton oksijenin %70 i orman ağaçları tarafından sağlanır. 2,35 kg CO2 Günümüzde hava kirliliğinin yaklaşık %50 si ormanlar tarafından temizlenir. 1 Ha. orman yılda 30-60 ton toz emer.

Ormanlar gürültüyü azaltması, oksijen kaynağı olması ile insan yaşamını daha sağlıklı ve güzel kılar. Örneğin; 50 metre genişliğindeki bir otobanın trafik gürültüsünü 20-30 desibel azaltır. Yapraklı ağaçlardan meydana gelen bir bölgede 50 kuş türü yaşayabilir. Ormanlar, humus oluşturur ve toprak canlılarının yaşamasına olanak sağlar.

Son 50 yılda Dünya ısısı 2 derece daha artmıştır Son 50 yılda Dünya ısısı 2 derece daha artmıştır.Ormanlar bu şekilde tahrip olmaya devam ederse önümüzdeki 100 yıl içerisinde deniz sularında 1 metreye varan yükselmeler olacağı hesaplanmıştır.

ORMANA ZARAR VEREN FAKTÖRLER Doğa Zararları Canlı Zararları Fırtına Böcekler Diğer Canlılar Kar İnsanlar Usulsüz Faydalanma Açma ve Yerleşme Kimyasal zararlar Yangın Heyelan Yangın

YANGIN

BÖCEK

DİĞER CANLILAR

HAVA KİRLİLİĞİ VE ASİT YAĞMURLARI

Orta Avrupa’da Asit Yağmurları Sonucunda Ölmüş Bir Orman

ORMAN YANGINLARI

ORMAN YANGINLARININ NEDENLERİ 1. İHMAL – DİKKATSİZLİK 2. KASIT 3. KAZA 4. NEDENİ BİLİNMEYEN YANGINLAR 5. YILDIRIM

KASIT 1- AÇMA-YERLEŞME TEMİNİ 2- USULSÜZ FAYDALANMAYI GİZLEME 3- ORMAN İDARESİNDEN ÖÇ ALMA 4- İŞ İMKANI YARATMAK 5- TERÖR AMAÇLI YANGINLAR

İHMAL – DİKKATSİZLİK PİKNİK ATEŞİNİ SÖNDÜRMEDEN BIRAKMAK ÇÖPLÜKLERDEN ÇIKAN YANGINLAR SÖNMEMİŞ KİBRİT–SİGARA ATMA BAHÇE TEMİZLİĞİNDEN ÇIKAN MATERYALLERİN YAKILMASI ANIZ YAKMA ARI TÜTSÜLEME ÇOCUKLARIN OYUN ATEŞLERİ ÇOBAN ATEŞLERİ Sigara Ateşi Anız Ateşi

KAZA 1- Enerji Nakil Hattı 2-Trafik Kazası

YILDIRIM

BU TELEFON: TÜM TELEFONLARDAN ÜCRETSİZDİR GÖRDÜĞÜNÜZ ORMAN YANGINLARINI ALO 177 ORMAN YANGINI İHBAR TELEFONUNA BİLDİRİNİZ BU TELEFON: TÜM TELEFONLARDAN ÜCRETSİZDİR

ORMAN YANGINI NETİCESİ TAMAMEN TAHRİP OLAN SAHA

FİDANLIK FAALİYETLERİ

FİDANLIK FAALİYETLERİ

AĞAÇLANDIRMA FAALİYETLERİ

Ağaçlandırılmış Sahalar Fidan Dikimi Çalışmaları Ağaçlandırılmış Sahalar

Dikilen Fidanların Bakım Çalışmaları

Ağaçlandırma Çalışmaları Tamamlanmış Sahalar

ORMANI SEVGİ KORUR