Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLER."— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLER

2 ÇIĞLAR Dağ yamaçlarından koparak yuvarlanmaya başlayan kar kütlerine verilen addır. Geçtiği yerlerdeki ağaçları kırar,evleri yıkar ve yolları kapatır. Çığın başlangıcı bir rüzgar veya yüksek titreşimli bir ses olabilir.

3 ÇIĞLAR-2 Çığ en çok ağaçsız tepelerde görülür.
Çığ tehlikesini azaltmak için ağaçlandırma yapmak, kazıklar çakmak,destek duvarları yapmak gerekir.

4 DEPREMLER Yerkabuğunda meydana gelen ani titreşim ve sarsıntılara denir. Yerkabuğunda biriken enerji deprem sonucu açığa çıkar ve titreşimler şeklinde hissedilir. Depremler belli bir merkezde olmakta ve titreşimler şeklinde yayılmaktadır.

5 DEPREMLER-2 Depremler çeşitli sebeplerle oluşur.
Bunlar;insanların yeraltında gerçekleştirdiği nükleer denemeler,doğal mağara veya madenlerin çökmesiyle oluşan depremlerdir.Bunların dışında bir de volkanik depremler vardır.

6 DEPREMLER-3 Tektonik depremler denilen depremler vardır.
Bunlar;yeryüzündeki fay hatları boyunca gelen geniş depremler olup, etkileri en fazla olan depremlerdir. Depremin şiddetini ölçen alete sismograf denir.

7 EROZYONLAR Erozyon;toprağın tarım yapılan üst tabakasının su veya rüzgarın etkisiyle aşınıp sürüklenerek başka bir yere taşınmasıdır. Şiddetli yağışlar ve kuvvetli rüzgarlar,arazi eğiminin fazla,toprak örtüsünün zayıf ve bitki örtüsünün yetersiz olduğu yerlerde daha fazla görülür.

8 EROZYONLAR-2 Erozyonu önlemek için ağaçlandırma yapılmalı, toprağın eğime dikey sürülmesi ve hayvanların bilinçsizce otlatılmaması gerekir. Bu yüzden dünyada birçok verimli alan sulara karışmaktadır.Bunu önlemek için Türkiye’de TEMA dünyada ise Grenpeoces(Grinpis)vardır

9 FIRTINALAR Basıncın düşmesi ve gökyüzünün bulutlarla kaplanmasıyla birlikte,yağış,sert rüzgar, yıldırım ve gök gürültüsü eşliğinde gelişen atmosfer olayına fırtına adı verilir. Sağanak yağmur ve kar fırtınası,boran,tropik siklon ve kum fırtınasıdır.

10 FIRTINALAR-2 Buna karşılık meteoroloji de fırtına terimi,sağanak yağmur ve saatte ortalama hız km olan büyük ve sert rüzgarlardır olarak geçmektedir. En önemli fırtına türü olan boran çok kuvvetlidir ve genellikle Amerika’da gördüğümüz fırtınalardır.

11 HEYELANLAR Toprağın taş parçalarının, kayalarının,tabakalarının aniden yer değiştirmesine heyelan denir. Yol yapımı ve depremler de heyelana sebep olabilir Heyelanlar yolları kapatır, tarım alanlarına zarar verir.Böylece can ve mal kayıpları meydana gelir.

12 HEYELANLAR-2 Heyelanı önlemek için toprağa kökleri derine giden ağaçlar dikilmeli, teraslama yapılmalı ve destek duvarları örülerek heyelan önlenebilir. Ayrıca heyelan tehlikesi olan bölgelere yerleşim merkezleri kurulmamalıdır.

13 SELLER Birdenbire yağan yağışların bir araya gelerek seli meydana getirir.Yamaçlardan aşağı doğru inen bu sular giderek çoğalır ve hızları artar.Toprakları da götürür.Çevre arazilere taşarak su baskınına yol açar.Sel baskınları çevresine zarar verir.

14 TSUNAMİLER Tsunamiler genellikle yeryüzünden 50km derinliğe kadar olan kesimde oluşur ve 8.0 büyüklüğündeki depremlerle oluşur.Bunlar dalma batma depremi olan depremlerle meydana gelirler. Yeryüzüne çok zarar verirler ve tehlikelidir.

15 TSUNAMİLER-2 Kıyı yakınlarında boyu 40 metreye kadar ulaşır.
Birçok yerde tsunamiler oluşmuştur ama en büyükleri 1703’de Japonya’da,1755’te Lizbon da,1883’de en büyük tsunami olarak tarihe adını yazdıran Hindistan tsunamisidir.

16 YANGINLAR Bir yerde kontrole alınamayan ateşin yanmasına yangın adı verilir. Ayrıca yıldırım, deprem ve kasırgalar enerji nakil hatlarının kopmasına neden olurlar ve böylece yangınlar oluşur.

17 YANGINLAR-2 Yangınları önlemek için ülkemizde bulunan ve çok önceden beri bu işi yapan bir teşkilat vardır bu teşkilatın adı itfaiye teşkilatıdır. Araba ve evlerde yandın söndürme tüpü bulundurmak zorunludur.

18 HAZIRLAYAN MURAT ARİF METİN


"DOĞAL AFETLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları