2. İnanca Bağlılığı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MELEKLERE İMAN.
Advertisements

Allah’ın Huzurunda Olma Bilinci
Çok samimi iki dost ve arkadaşlardı
BAKARA SÛRESİNDEN SON İKİ AYETİ
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, bir çok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
Hazreti Muhammed’i Tanıyalım
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
PEYGAMBER KISSALARI Âyetlerimiz kendisine okunduğu zaman,
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ…
HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)
Yalnız Olanlara; Müşfik KENTER‘ den...
İNSANLARIN DEDİĞİ GİBİ DEĞİL; ALLAH’IN DEDİĞİ GİBİ DİN
Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
MÜMİNLERİN BİRBİRLERİNE OLAN SEVGİLERİ
ADALET.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
KAZA VE KADERE İMAN.
KAVRAMLAR SERİYYE: Peygamber Efendimizin (sav) katılmadığı, sahabelerden birisinin başkanlığında gönderilen keşif veya savaşlara denir. GAZVE: Peygamber.
DUA: Allahım benim, ailemin, yakınlarımın ve sana inanan bütün müslüman kardeşlerimin ve ahiri aleme göçmüş bütün akrabalarımın ve onlar gibi bütün.
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
وَالَّذِينَ هَاجَرُواْ فِي اللّهِ مِن بَعْدِ مَا ظُلِمُواْ لَنُبَوِّئَنَّهُمْ فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَلَأَجْرُ الآخِرَةِ أَكْبَرُ لَوْ كَانُواْ يَعْلَمُونَ
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
Merhametli - Hoşgörülü ve Affediciydi
Sevgili Peygamberimiz
TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
3. Kardeşler Arasındaki İlişkiler
Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah’a şöyle dua etmiştir: “ Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim.
2. Çocukların Anne Babaya Karşı Sorumlulukları
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
4. İbadetlere Devamlılığı
PEYGAMBERİMİZİN ÖRNEK DAVRANIŞLARI
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
Başkalarının İnançlarına Hoşgörülü Olmak
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
1. Allah Sevgisi.
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
Tek Tanrıcılık (Monoteizm)
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
Sevgili Peygamberim… Sallallahu Aleyhi ve Sellem.
İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ
ECEL VE ÖLÜM BEHÇET GÜNDÜZ İZMİR
Müslümanlara Yönelik Boykot ve Baskılar
Bugün neler öğreneceğiz?
Kısa Sûreler. Kısa Sûreler Kısa Sûreler Fatiha Fil Kureyş Maun Kevser Kâfirûn Nasr Tebbet İhlas Felak Nâss.
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Peygamberimizin Doğumu
İlk Çağrı ve İlk Müslümanlar
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur’an-ı Kerim’in Belli Başlı Konuları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
Sunum transkripti:

2. İnanca Bağlılığı

Peygamber Efendimiz Allah’a gönülden inanıp bağlanmış bir mümin, tavizsiz bir dava adamı idi. Dünya nimetlerinin, dünyadaki zevklerin ve heveslerin geçici olduğuna inanırdı. Dünyada tat aldığı şeylerin en başında Rabb’ine olan imanı ve sevgisi gelmekteydi.

Çünkü iman etmek ve dünya hayatında Allah Teâlâ’nın emir ve yasaklarına göre yaşamak onun için dünyadaki her türlü zevk ve eğlenceden daha tatlı, daha lezzetliydi. Bu durumu şu sözünde dile getirmiştir:

“Şu üç şey kimde bulunursa o kişi imanın tadına erer: Allah ve Resulü’nün kendisine her şeyden daha sevimli olması, sevdiğini sadece Allah için sevmesi, Allah kendisini küfürden kurtardıktan sonra, tekrar küfre dönmekten ateşe atılacakmışcasına nefret etmesi.”

Peygamberimiz Allah’a olan muhabbeti sebebiyle, canını ortaya koyup onun yolunda mücadele etmekten asla çekinmedi. Bu uğurda hiç kimsenin kınamasından korkmadı. Bu inanç ve sevgi, Allah’ın inananlarla birlikte özellikle ona verdiği en büyük nimet idi. Bu büyük inanç ve sevgi sebebiyle yalnızca Allah’ı dost edinir, Allah’ın emirlerini dikkatle ve titizlikle yerine getirir, bu konuda asla taviz vermezdi

Peygamber Efendimizi inancından ve yolundan vazgeçirebilmek için putperestler çok büyük uğraşlar verdiler. Bunun için önce uzlaşma yoluna gittiler. Peygamber Efendimize gelip, “Bir yıl biz senin Rabb’ine kulluk edelim, bir yıl da sen bizim putlarımıza tap.” teklifinde bulundular.

Bir insanın kolay kolay hayır diyemeyeceği tekliflerle geldiler Bir insanın kolay kolay hayır diyemeyeceği tekliflerle geldiler. Ona Mekke’nin en zengin insanı oluncaya kadar aralarında mal toplayıp vermeyi önerdiler. Mekke’nin reisi yapma teklifinde bulundular. Peygamber Efendimiz Kur’an’ın diliyle onlara şu kesin cevabı verdi:

“De ki: Ey gerçeği inkâr edenler. Ben sizin taptıklarınıza tapmam “De ki: Ey gerçeği inkâr edenler! Ben sizin taptıklarınıza tapmam. Siz de benim kulluk ettiğime kulluk etmezsiniz. Ben sizin taptıklarınıza asla tapmayacağım. Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz. Bu durumda sizin dininiz size, benim dinim banadır.”

Mekkeli müşrikler ne yaptılarsa olmadı Mekkeli müşrikler ne yaptılarsa olmadı. Bir gün Ebu Talip’e gelip onu tehdit ettiler: “Ey Ebu Talip! ... Sen ya yeğenini yolundan vazgeçirirsin yahut da iki taraftan biri yok oluncaya kadar onunla da, seninle de savaşırız!” dediler

Ebu Talip bu sefer zor durumda kalmıştı Ebu Talip bu sefer zor durumda kalmıştı. Kavmi tarafından terk edilmek istemezdi. Ama yeğeninden de vazgeçemezdi. Derin derin düşündükten sonra, Peygamberimizi yanına çağırarak, “Ey kardeşimin oğlu, kavminin ileri gelenleri bana başvurarak senin onlara dediklerini bana bildirdiler.

Ne olursun, bana ve kendine acı Ne olursun, bana ve kendine acı! İkimizin de altından kalkamayacağı işleri üzerimize yükleme. Kavminin hoşuna gitmeyen sözleri söylemekten artık vazgeç.” dedi.

Peygamberimiz amcasını dinledikten sonra, bir müddet mahzun mahzun düşündü. Mekkeli müşriklere karşı en büyük destekçisi ve koruyucusu olan amcası da mı onu yalnız bırakacaktı? Amcasının da zor durumda olduğunu biliyordu.

Bu kısa duraksamadan sonra, koruyucusunun Allah Teâlâ olduğunu bilmenin gönül rahatlığı içinde amcasına şu kesin cevabı verdi:

“Ey amca! Sağ elime güneşi, sol elime ayı verseler yine de bu davadan dönmeyeceğim. Ya Allah bu dini üstün kılar ya da ben bu uğurda ölüp giderim.”

Peygamberimizin, davasından asla vazgeçmeyeceğini anlayan Ebu Talip, yeğeninin boynuna sarıldı ve “İşine devam et, istediğini yap. Allah’a yemin olsun ki, seni asla herhangi bir şeyden dolayı kimseye teslim etmeyeceğim.” dedi.

Peygamberimiz hayatı boyunca inancından hiç taviz vermedi Peygamberimiz hayatı boyunca inancından hiç taviz vermedi. Aldığı her nefesinde Rabb’ini hatırında tuttu, hayatını bu yola adadı. Çünkü çok sevdiği Allah Teâlâ’nın ona verdiği görev bunu gerektiriyordu: “De ki: “Dua ve yakarışlarım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm, âlemlerin Rabb’i olan Allah içindir! onun ortağı yoktur! İşte, bana emredilen budur….”

Peygamberimizin Allah Teâlâ’ya olan bağlılığı ve sevgisi zoraki ve korkudan kaynaklanan bir sevgi ve bağlılık değildir. O kendisine gönderilen vahye gönülden iman etmiş, Rabb’inin varlığını ve birliğini bütün benliğiyle özümsemişti. Peygamberimizin ve ona iman eden sahabenin bu durumunu Allah Teâlâ Kuran’da şu şekilde dile getirmektedir:

“Peygamber, Rabb’inden kendisine gönderilen her şeye iman etmiştir, müminler de öyle… Onların hepsi de, Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve elçilerine inanırlar. “Biz onlar arasında hiçbir ayrım gözetmeyiz. İşittik ve boyun eğdik, bağışla bizi ey Rabb’imiz, dönüşümüz elbet sanadır!” dediler.”