2. Nezaket.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
Hz.muhammed’in ahlakı.
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!

HASED-GIYBET.
KABUL EDEMEM.
TEVAZU Tevazu yani alçakgönüllülük, kibirlenmenin zıddıdır.
AHİRET İNANCI.
4. SINIF 1. ÜNİTE 1.5. SELAMLAŞMA
Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar
PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED (S.A.V)' İN HAYATI
KUTLU DOĞUM HAFTASI YASEMİN KOLSUZ /C bilgidagi.com.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu
DUA: Allahım benim, ailemin, yakınlarımın ve sana inanan bütün müslüman kardeşlerimin ve ahiri aleme göçmüş bütün akrabalarımın ve onlar gibi bütün.


PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI VE ÖRNEK DAVRANIŞLARI
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
ZİHİNSEL HAZIRLIK Çevrenizdeki insanların sizinle nezaket kurallarına uygun konuşmaları hoşunuza gidiyor mu? Niçin?
Selamlaşma.
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla Hz Muhammed’in Örnek Kişiliğinden Kesitler Aşırılıklar Karşısındaki Tutumu.

AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
Merhametli - Hoşgörülü ve Affediciydi
Mehmet AYDOĞAN Nusaybin Emire Gözü Anadolu Lisesi
İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
İbrahim (as)’in babasına istiğfar dilemesinin şekli ve zamanı
3. Sempatik ve Esprili Konuşmak
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
3. Kardeşler Arasındaki İlişkiler
Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah’a şöyle dua etmiştir: “ Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim.
2. Çocukların Anne Babaya Karşı Sorumlulukları
Hz. Muhammed Merhametli, Hoşgörülü ve Affediciydi
DEĞERLER EĞİTİMİ KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK.
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
4. İbadetlere Devamlılığı
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
Başkalarının İnançlarına Hoşgörülü Olmak
4. İnsanların Seviyelerine Göre Konuşmak
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
MERHAMET VE ADALET.
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
HZ. MUHAMMED (S.A.V) HAKKI GÖZETİRDİ
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
Sevgili Peygamberim… Sallallahu Aleyhi ve Sellem.
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
ÜNİTEMİZDEN NELER ÖĞRENDİK
Selamlaşma Hikmet SIRMA.
İlk Çağrı ve İlk Müslümanlar
MANEVİ TEMİZLİK KALP TEMİZLİĞİ
HZ. MUHAMMED’İN KİŞİSEL ÖZELLIKLERI Peygamber Efendİmİz dürüst ve güvenİlİr bİrİsİydİ. Öyle kİ; kİmsenİn malına, mülküne yan gözle bakmaz ve asla yalan.
{ HZ.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar Hz.Muhammed Sabırlı ve Cesaretliydi.
Peygamberimiz Ve Güzellik Zeynep Nur Balki 11/F 5172.
PEYGAMBER EFENDİMİZİN İSTİŞAREYE ÖNEM VERMESİ. İstişare (danışma); bir iş için bilgi veya yol-yöntem sormak, danışmak, görüş almak, fikir alışverişinde.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Sunum transkripti:

2. Nezaket

Nezaket, insanlara nazik ve ince davranmak, görgü kurallarına uymak gibi anlamlara gelir. Nezaket sahibi insan sadece kendini düşünen değil, toplum kurallarına ve insanların haklarına da uygun davranan kimsedir.

Çevresine karşı duyarlı ve ince düşünceli olarak hareket eder Çevresine karşı duyarlı ve ince düşünceli olarak hareket eder. Çevresindeki insanlar onun söylediği sözlerden, yaptığı hareketlerden incinmez. Çünkü nazik insan kaba saba davranarak çevresindekilerin kalbini kırmaz.

Peygamber Efendimiz nezaket bakımından da insanların en üstünüydü Peygamber Efendimiz nezaket bakımından da insanların en üstünüydü. Sadece ailesine ve yakınlarına değil, çevresindeki herkese karşı nazikti. Söz ve davranışlarında çok kibar ve ağırbaşlıydı. Günlük konuşmalarında, evde, sokakta, insanlar arasında adaleti sağlarken, hataları düzeltirken ince düşünür ve buna göre davranırdı.

Kimseyle kızarak konuşmaz, birinin bir yanlışını düzeltecekse o kişinin ismini söylemeden bütün topluluğa hitaben, “Bana ne oluyor ki ben sizi şöyle yaparken görüyorum.” diyerek suçu işleyen kişi sanki kendisiymiş gibi davranırdı. Hata yapan kişilerin, kimse fark etmeden, hatalarını düzeltmelerine fırsat verirdi. Kimseye hakaret etmez, onları azarlamaz, kimseyle kaş göz işaretiyle dalga geçmezdi.

Hz. Muhammed (s.a.v.) Müslümanlara kaba saba olmamayı ve güvenilir bir insan olmayı tavsiye ederdi. “Bir gün sahabenin birinin sorduğu, ‘Ya Resûlallah, İnsanların en hayırlısı kimdir?’sorusuna Peygamber Efendimiz, ‘Dilinden ve elinden Müslümanların güvende olduğu kimsedir.’şeklinde cevap vermiştir.”

Peygamberimiz, “Kullarıma söyle en güzel sözü söylesinler Peygamberimiz, “Kullarıma söyle en güzel sözü söylesinler...” diyen Rabb’imizin sözlerini her zaman uygulamış, sözlerini seçerek güzelce söylemiştir. “Yarım hurmayla da olsa cehennemden korunun. Onu bulamazsanız güzel sözle cehennemden korunun.” buyurarak güzel sözün insan için dünyada ve ahirette kazanç olacağını bildirmiştir.

Peygamberimiz insanlar arası ilişkilerde saygıyı ön planda tutmuş, bir olayı büyüklerinden önce anlatmak isteyen genç bir sahabeyi uyararak sözü büyüklerine bırakmasını hatırlatmıştır.

Peygamber Efendimizin nezaketini onu yakından tanıyan, hizmetinde bulunan Enes b. Mâlik bize ayrıntılarıyla anlatmıştır. Enes’in çocukluğu ve gençliği Peygamberimizin yanında geçtiğinden Enes insanlara nasıl davranacağını ve daha birçok görgü kuralını Efendimizden öğrenmiştir.

Peygamber Efendimizin dönemindeki insanların bazıları nezaket kurallarını bilmiyor, bazen de unutuyorlardı. Efendimiz onları davet ettiğinde gelirler, saatlerce gitmezlerdi. Böyle zamanlarda Peygamberimiz onlara asla gidin demez, dolaylı bir şekilde rahatsızlığını belli ederdi.

Onlar da Efendimizin tavrını fark edince giderlerdi Onlar da Efendimizin tavrını fark edince giderlerdi. Peygamber Efendimiz çevresindeki insanlara sadece ibadet ilkelerini değil, hayatı güzelleştiren görgü kurallarını da öğretiyor ve onlara örnek oluyordu.

Evine girdiğinde “Esselâmü Aleyküm” diyerek selam verir, ailesi de “Ve aleykümüsselâm ve rahmetullahi ve berekâtühü” diyerek selamını alırlardı. Sonra Peygamberimiz, “Nasılsınız?” diye hal hatır sorar, onlar, “Allah’a hamd olsun, iyiyiz. Anamız babamız feda olsun, siz nasılsınız Ya Resûlallah?” dediklerinde, Peygamberimiz, “Allah’a hamd olsun, ben de iyiyim.” buyururlar, Allah katında insanların en değerlisinin, karşılaştıklarında ilk selam veren olduğunu söylerdi.